Liikuntapaikkarakentaminen
Opetus- ja kulttuuriministeriö luo edellytyksiä liikunnan ja urheilun harrastamiseen avustamalla ja ohjaamalla liikuntapaikkarakentamista.
Suomessa on noin 45 000 rekisteröityä liikuntapaikkaa, joista noin 70 prosenttia on kuntien omistamia. Yksityiset liikuntapaikat, joita on lähinnä kaupungeissa ja taajamissa, täydentävät kuntien liikuntapaikkatarjontaa.
Liikuntapaikka-avustukset
Opetus- ja kulttuuriministeriö ja aluehallintovirastot myöntävät avustuksia liikuntapaikkojen sekä niihin liittyvien vapaa-aikatilojen perustamishankkeisiin. Avustusta on mahdollista myöntää monenlaisten liikuntaolosuhteiden avustamiseen. Avustuksia suunnataan erityisesti laajoja käyttäjäryhmiä palveleviin liikuntapaikkahankkeisiin, jollaisia ovat mm. liikunta-, uima- ja jäähallit sekä urheilukentät ja lähiliikuntapaikat.
Avustuskäsittelyssä otetaan huomioon asiaa säätelevän lainsäädännön lisäksi valtion talousarvion ehdot sekä opetus- ja kulttuuriministeriön strategiset liikuntaa ja liikuntapaikkarakentamista koskevat linjaukset. Tavoitteena on, että valtakunnallisia ja paikallisia liikuntaolosuhteita kehitetään suunnitelmallisesti. Liikuntapaikkarakentamisen avustamisessa painotetaan laajoille käyttäjäryhmille suunnattuja liikuntapaikkoja sekä tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden, esteettömyyden ja saavutettavuuden sekä kestävän kehityksen edistämistä.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on valtionapuviranomainen, kun hankkeen kustannusarvio on yli 1,2 miljoonaa euroa. Kustannusarvioltaan enintään 1,2 miljoonan euron hankkeissa valtionapuviranomainen on ao. aluehallintovirasto. Toimivaltarajan osalta noudatetaan avustuspäätöksen hetkellä voimassaolevaa valtioneuvoston asetuksessa (550/2015) määrättyä euromäärää.
Avustushakemukset toimitetaan ao. aluehallintoviraston (AVI) sähköisen asiointipalvelun kautta. Aluehallintovirasto asettaa hankkeet kiireellisyysjärjestykseen. Opetus- ja kulttuuriministeriö kokoaa päätösvaltaansa kuuluvista hankkeista valtakunnallisen esityksen ja pyytää siitä lausunnon valtion liikuntaneuvostolta.
Avustukset ovat harkinnanvaraisia. Tarkemmat tiedot avustuksista ja niiden suuruudesta löytyvät hakuohjeista.
Tutkimus ja kehitystyö
Opetus- ja kulttuuriministeriö avustaa tutkimus- ja kehittämishankkeita, joiden tavoitteena on lisätä liikuntapaikkarakentamisen osaamista ja laatua sekä edistää liikuntapaikkojen turvallisuutta, esteettömyyttä ja ekologisuutta.
Tutkimusta tehdään mm. alan tutkimuslaitoksissa ja korkeakouluissa. Tuloksia sovelletaan yhdyskuntasuunnittelussa sekä liikuntapaikkojen rakennuttamisessa, suunnittelussa, rakentamisessa ja käytössä.
Liikuntapaikkojen rahoitussuunnitelma
Eduskunta on päättänyt opetus- ja kulttuuritoimen rahoituslain (1705/2009) muutoksesta, jolla lain rahoitussuunnitelmaa koskeva pykälä on kumottu, ja muutos tulee voimaan 1.1.2025 . Opetus- ja kulttuuriministeriö ei ole vahvistanut liikuntapaikkojen ja niihin liittyvien vapaa-aikatilojen valtakunnallista rahoitussuunnitelmaa vuosille 2025-2028.
Liikuntapaikkarakentamisen ohjeistusta
Yhteistyössä Rakennustieto Oy:n ja Rakennustietosäätiön kanssa on tehty myös lukuisia liikuntapaikkarakentamisen RT- ja LVI-ohjekortteja sekä osallistuttu InraRYL-ohjeistuksen laatimiseen.
Liikuntapaikkarakentamiseen liittyviä oppaita on julkaistu opetus- ja kulttuuriministeriön liikuntapaikkajulkaisu -sarjassa, jonka kustantaja on Rakennustieto Oy.
Sarjassa on ilmestynyt mm. uimahallien, jäähallien ja erilaisten liikuntahallien ja kenttien suunnitteluun ja rakentamiseen sekä esteettömiin liikuntapaikkoihin liittyviä oppaita.
- Käynnissä olevat liikuntapaikkarakentamisen tutkimus- ja kehittämishankkeet
- Valmiit liikuntapaikkarakentamisen tutkimus- ja kehittämishankkeet
- Rakennustieto Oy:n julkaisemat oppaat (Liikuntapaikkarakentamisen oppaat ja RT-kortit)
Lisätietoja
Mikko Helasvuo, rakennusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto (NUOLI), Liikunnan vastuualue (LV) Puhelin:0295330422 Sähköpostiosoite: [email protected]