Harrastamisen Suomen malli
Suomen mallissa tarkoituksena on mahdollistaa jokaiselle lapselle ja nuorelle mieluisa ja maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä.
Harrastamisen Suomen mallissa yhdistyvät
- lasten ja nuorten kuuleminen harrastustoiveista
- olemassa olevien hyvien käytäntöjen ja toimintatapojen koordinoiminen
- koulun ja harrastustoimijoiden yhteistyö.
Tavoitteena on juurruttaa Suomen malli pysyväksi toimintatavaksi kunnissa. Mallin ensimmäisessä vaiheessa (1.8.2021–30.6.2022) kohderyhmään kuuluivat perusopetuksen vuosiluokkien 1.–9. ja lisäopetuksen oppilaat 235:ssä kunnassa.
Harrastamisen Suomen mallin seuraavan vaiheen valmistelu käynnistyi vuonna 2021. Työryhmän tehtävänä oli ehdottaa keinoja, joilla turvataan mallin pysyvyys sekä arvioida mallin laajentamismahdollisuuksia. Vuoden 2023 alusta nuorisolakiin (955/2022) lisättiin säännökset Harrastamisen Suomen mallin mukaisesta nuorten harrastustoiminnasta sekä toimintaan myönnettävästä valtionavustuksesta.
Opetus- ja kulttuuriministeriö on teettänyt arvioinnin Harrastamisen Suomen mallista. Tavoitteena on ollut tuottaa tietoa tavoitteiden toteutumisesta, toimivuudesta ja vaikutuksista. Erityistä huomiota on kiinnitetty siihen, mitä kokemuksia ja mielipiteitä lapsilla ja nuorilla on harrastuksista. Arvioinnin toteutti Kansallinen koulutuksen arviointikeskus Karvi. Arvioinnin tulokset julkistettiin huhtikuussa 2023.
Suomen mallilla oma yhteyspiste, tunnus ja verkkosivut
Harrastamisen Suomen mallin yhteyspiste edistää kuntien ja harrastusten järjestäjien verkottumista sekä ammattitaitoisten ohjaajien löytämistä kuntiin toteuttamaan lasten ja nuorten harrastustoiveita. Yhteyspiste kerää ja levittää kuntien hyviä käytäntöjä.
Yhteyspisteestä vastaa Suomen lastenkulttuurikeskusten liitto, joka toimii yhteistyössä Suomen Olympiakomitean ja laajan harrastusverkoston kanssa. Yhteyspiste sijaitsee Opetushallituksessa.
Yhteystietolista valtakunnallisista ja alueellisista harrastustoiminnan järjestäjistä auttaa kuntia yhteistyökumppaneiden ja ammattitaitoisten ohjaajien löytämisessä harrastuksiin, joita lapset ja nuoret ovat toivoneet. Listassa on samat harrastukset kuin Koululaiskyselyssä. Listaa päivitetään ja täydennetään säännöllisesti Harrastamisen Suomen mallin yhteyspisteessä.
Suomen mallin verkkosivuille kootaan ajankohtaista tietoa Harrastamisen Suomen mallista sekä hyviä käytänteitä.
Harrastamisen Suomen mallilla on visuaalinen ilme ja tunnus. Tunnuksen toivotaan näkyvän kaikessa Suomen mallin viestinnässä. Tunnuksen voi ladata Harrastamisen Suomen mallin verkkosivujen materiaalipankista.
- Harrastamisen Suomen mallin verkkosivut
- Päivittyvä lista harrastuksen järjestäjistä kunnille
- Ilmoita harrastuksen järjestäjä
- Materiaalipankki
Tietoa harrastamisen Suomen mallista viittomakielellä
Ajankohtaista
Harrastamisen Suomen mallin arviointiraportti: Vuorovaikutus ohjaajan kanssa saa lapset ja nuoret kiinnittymään harrastuksiin
Koululaiskysely 2022: Harrastamisen tärkein syy on, että se on kivaa ja tekee iloiseksi
Valtakunnallinen Koululaiskysely käynnistynyt
Lisätietoja
Henni Axelin, johtaja
opetus- ja kulttuuriministeriö, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto (NUOLI), Nuorisotyön ja -politiikan vastuualue (NV) Puhelin:0295330205 [email protected]
Iina Berden, neuvotteleva virkamies
opetus- ja kulttuuriministeriö, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto (KUPO), Taiteen ja kulttuuriperinnön vastuualue (TAKU) Puhelin:0295330069 [email protected]
Tiina Kivisaari, johtaja
opetus- ja kulttuuriministeriö, Nuoriso- ja liikuntapolitiikan osasto (NUOLI), Liikunnan vastuualue (LV) Puhelin:0295330178 [email protected]