Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituuttiverkosto edistää suomalaisen taiteen, kulttuurin ja tieteen kansainvälistä liikkuvuutta, näkyvyyttä ja yhteistyötä.

Instituutit ovat kansalaisyhteiskunnan toimijoita ja yleishyödyllisiä organisaatioita, joita ylläpitää yksityinen säätiö, rahasto tai yhdistys. Jokaisella instituutilla on oma vakiintunut tarkoituksensa, joka perustuu ylläpitäjäsäätiön sääntöihin. Tiedeinstituutit painottavat toiminnassaan tieteen edistämistä ja tutkimusta, mutta järjestävät myös kulttuuriohjelmaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myöntää vuosittain valtionavustuksia kulttuuri- ja tiedeinstituuteille. Näiden kanssa käydään myös tiedonvaihtoneuvotteluita.

Kulttuuri- ja tiedeinstituutteja Suomella on Ateenassa, Beirutissa, Berliinissä, Brysselissä, Budapestissa, Kööpenhaminassa, Lontoossa, Madridissa, New Yorkissa, Oslossa, Pariisissa, Roomassa, Tallinnassa ja Tartossa, Tokiossa ja Tukholmassa. 

Suomen Pietarin instituutin toiminta on 16.6.2022 alkaen lakkautettu Venäjän Ukrainaan kohdistuvan hyökkäyssodan takia.

Ulkomailla toimivien instituuttien lisäksi Espoossa sijaitsee Hanasaaren ruotsalais-suomalainen kulttuurikeskus, joka edistää ja kehittää Suomen ja Ruotsin välistä vuorovaikutusta ja yhteistyötä kaikilla yhteiskunnan alueilla.

Suomen kulttuuri- ja tiedeinstituutit ry (SKTI) vahvistaa instituuttien yhteistyötä sekä avustaa instituutteja edunvalvonnassa, hallintopalveluissa ja kotimaan viestinnässä. Yhdistys edustaa Suomea EUNIC-verkostossa (European Union National Institutes for Culture), joka edistää kulttuuriyhteistyötä Euroopan unionin jäsenmaiden kesken. 

Lisätietoja

Riitta Heinämaa, kulttuuriasiainneuvos 
opetus- ja kulttuuriministeriö, Kulttuuri- ja taidepolitiikan osasto (KUPO), Tekijänoikeuden ja audiovisuaalisen kulttuurin vastuualue Puhelin:0295330090   Sähköpostiosoite:


Sami Niinimäki, opetusneuvos 
opetus- ja kulttuuriministeriö, Korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osasto ( KTPO ), Tiedepolitiikan vastuualue ( TIEVA ) Puhelin:0295330303   Sähköpostiosoite: