Lukiokoulutuksen uuden järjestämisluvan hakeminen
Lukiokoulutuksen järjestäminen edellyttää opetus ja kulttuuriministeriön myöntämää järjestämislupaa. Sivulla kerrotaan, kuinka uutta lukiokoulutuksen järjestämislupaa haetaan ja millä edellytyksillä lupia myönnetään.
Koulutuksen järjestäjä voi hakea lukiokoulutuksen järjestämislupaa opetus- ja kulttuuriministeriöltä. Ministeriö voi myöntää järjestämisluvan kunnalle, kuntayhtymälle, rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle tai valtion oppilaitoksissa järjestettävään lukiokoulutukseen Lupa voidaan myöntää myös ulkomailla järjestettävää koulutusta varten.
Ministeriö päättää luvan myöntämisestä, muuttamisesta tai sen peruuttamisesta. Päätös on maksullinen.
Järjestämisluvan myöntämisen edellytyksistä sekä lukiokoulutuksen järjestämisestä säädetään lukiokoulutuksesta annetussa laissa (714/2018) ja lukiokoulutuksesta annetussa valtioneuvoston asetuksessa (810/2018).
Järjestämislupaa on haettava viimeistään vuosi ennen koulutuksen suunniteltua aloittamisajankohtaa. Ministeriö voi ottaa käsiteltäväksi myös myöhemmin toimitetun hakemuksen.
Järjestämisluvan myöntämisen yleiset edellytykset
Järjestämisluvan edellytyksenä on, että koulutus on tarpeellista ottaen huomioon valtakunnallinen tai alueellinen koulutustarve ja koulutustarjonta ja että hakijalla on ammatilliset ja taloudelliset edellytykset koulutuksen asianmukaiseen järjestämiseen. Koulutusta ei saa järjestää taloudellisen voiton tavoittelemiseksi.
Miten uutta järjestämislupaa haetaan?
Järjestämisluvan hakemiseen liittyvistä menettelyistä, hakemukseen liitettävistä asiakirjoista ja selvityksistä sekä järjestämisluvan myöntämisen tarkemmista edellytyksistä säädetään valtioneuvoston asetuksella.
Järjestämislupaa haetaan opetus- ja kulttuuriministeriöltä lomakkeella. Hakemukset toimitetaan liitteineen ministeriön kirjaamoon. Hakemukset toivotaan ensisijaisesti sähköpostitse: kirjaamo.okm(at)gov.fi.
Järjestämislupahakemuksessa on selvitettävä perusteluineen:
- lukiolain 4 §:n 1 momentissa tarkoitettu tarve koulutuksen järjestämiselle opetus- ja tutkintokielet
- kunnat, joissa koulutusta järjestetään
- suunniteltu opiskelijamäärä
- koulutuksen suunniteltu aloittamisajankohta
- opetuskieli/opetuskielet
- sisäoppilaitosmuotoinen koulutus
- mahdollisesti haettavat erityiset koulutustehtävät ja niihin sisältyvät valtakunnalliset kehittämistehtävät
Lisäksi lupahakemuksessa on esitettävä:
- asiakirja, josta ilmenee hakemuksen hyväksyntä tai hyväksyjän päätösvalta (esim. hyväksyjän allekirjoitusoikeus ja päättävän elimen kokouksen pöytäkirjanote)
- selvitys hakijan omistajatahoista ja hallinnon organisoinnista sekä kuntayhtymän tai rekisteröidyn yhteisön tai säätiön perustamisasiakirjat
- edellisen päättyneen tilikauden tiedot taseesta ja tuloslaskelmasta taikka mikäli tilejä ei ole vielä päätetty, tilikauden kuluessa taseesta ja tuloslaskelmasta tehty luotettava arvio
- selvitys hakijan maksuvalmiudesta ja vakavaraisuudesta ja niiden hallinnasta sekä toiminnan kannattavuudesta toiminnan suunniteltuna aloittamisvuonna ja neljän sitä seuraavan vuoden aikana
- suunnitelma kelpoisuusehdot täyttävästä opetushenkilöstöstä
- suunnitelma käytettävistä tiloista ja opiskeluympäristöistä
- opetussuunnitelma, jota koulutuksessa on tarkoitus noudattaa. Opetussuunnitelma tulee toimittaa haetulla opetuskielellä/opetuskielillä
- suunnitelma yhteistyöstä lukiolain 8 §:n 1 momentissa tarkoitettujen tahojen kanssa
- suunnitelma lukiolain 56 §:ssä tarkoitetusta laadunhallinnasta ja sen jatkuvasta kehittämisestä
Lisätietoja
Kati Lounema, johtaja
opetus- ja kulttuuriministeriö, Lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osasto (LAMOS), Koulutuksen vastuualue Puhelin:0295330037 Sähköpostiosoite: [email protected]