Peruskoulun tulevaisuustyö
Visiotyössä arvioidaan peruskoulun kehittämistarpeita ja millaisia valmiuksia koulutuksen tulisi tarjota tulevaisuuteen. Työssä keskitytään muutoksiin, jotka edellyttävät koulutuksen tavoitteiden ja menetelmien yhteiskunnallista uudelleenmäärittelyä. Peruskoulun tulevaisuustyö sisältyy pääministeri Petteri Orpon hallituksen ohjelmaan.
Perusopetuksessa on haasteena löytää toimivia tapoja vahvistaa perustaitoja ja samalla tarjota uudenlaista osaamista.
Peruskoulun tulevaisuustyö ajoittuu vuosille 2023−2025. Työssä keskitytään pitkän aikavälin kehittämiseen. Tuloksia voidaan hyödyntää koulutusjärjestelmän kehittämisessä ja esimerkiksi opetussuunnitelmatyössä ja opettajankoulutuksen sisältöjen suunnittelussa.
Kehittämistarpeita arvioivat tutkijat ja asiantuntijat, ja siinä kuullaan mm. opettajia ja nuoria.
Työn tukena toimii parlamentaarinen seurantaryhmä.
Seminaarit ja työpajat
Perusopetuksen tulevaisuustyö organisoidaan kolmen teeman ympärille.
- Tekoäly ja teknologia
- Perustaidot ja oppiminen
- Ekologinen ja sosiaalinen kestävyys
Työskentely koostuu seminaarien ja työpajojen sarjasta sekä muista tapaamisista ja verkkokuulemisista. Yhteistyötahoina on laaja joukko suomalaisia tutkimusorganisaatioita, opetus- ja koulutusalan asiantuntijoita sekä muita yhteistyötahoja.
Kansainvälisenä yhteistyötahona on OECD, jonka Education for Human Flourishing yhteistyöhankkeessa on tunnistettu samankaltaisia koulutusjärjestelmien haasteita ja kehittämistarpeita.
Osallistu peruskoulun kehittämiseen verkkoaivoriihessä
Peruskoulun tulevaisuustyö –hanke on avannut kaikille avoimen verkkoaivoriihen peruskoulun kehittämiseksi. Verkkoaivoriihessä kerätään ideoita mm. siitä, millaisia valmiuksia koulutuksen tulisi tarjota tulevaisuuden muuttuvassa yhteiskunnassa.
Kyselyyn voi vastata kuka tahansa. Kysely on avoinna 30.9.2024 asti.
Tiedotteet ja uutiset
Osallistu peruskoulun kehittämiseen verkkoaivoriihessä
Peruskoulun tulevaisuustyö luo vision peruskoulun pitkän aikavälin kehittämiselle
Lisätietoja
Venla Bernelius, erityisasiantuntija
opetus- ja kulttuuriministeriö, Kansliapäällikön esikunta Puhelin:0295330339 Sähköpostiosoite: [email protected]
Tommi Karjalainen, opetusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö, Varhaiskasvatuksen, perusopetuksen ja vapaan sivistystyön osasto ( VAPOS ), Strategiaryhmä Puhelin:0295330140 Sähköpostiosoite: [email protected]