Öppet webbevenemang: Utvecklandet av det kontinuerliga lärandets möjligheter inom utbildningssystemet

Tisdag 12.10.2021 kl. 9.00 –  11.00

undervisnings- och kulturministeriet

Hur kan man förnya det nuvarande utbildningsutbud som högskolorna och läroanstalterna erbjuder personer i arbetsför ålder för att främja målen för kontinuerligt lärande? Vi bjuder in högskolor, anordnare av yrkesutbildning, läroanstalter inom fritt bildningsarbete samt övriga intressentgrupper för att diskutera verkställandet av riktlinjerna för reformen av kontinuerligt lärande.

Regeringsprogrammet innehåller en parlamentarisk reform av kontinuerligt lärande. Verkställandet av riktlinjerna pågår. En av riktlinjerna som förutsätts för den parlamentariska gruppens fortsatta arbete är att det nuvarande utbildningsutbud som högskolorna och läroanstalterna erbjuder personer i arbetsför ålder  förnyas. 

Undervisnings- och kulturministeriet har gjort upp en diskussionspromemoria som bas för den fortsatta beredningen och kör igång diskussionen i och med det öppna webbevenemanget. 

Anmälingen

Anmäl dig till evenemanget senast den 10 oktober 

En länk till webbevenemanget skickas till de anmälda den 11 oktober. Deltagarna har möjlighet att kommentera på webben under evenemanget. Evenemanget sparas och kan ses på evenemangssida i två veckor. 

Evenemangets program

9.00 Den systematiska reformen av kontinuerligt lärande – Varför behövs den? 
Anita Lehikoinen, kanslichef, UKM 

9.20 Hur kan vi främja målen för reformen av det kontinuerliga lärandet inom utbildningssystemet? 
Ilmari Hyvönen, undervisningsråd, Ville Heinonen, konsultativ tjänsteman, Tiina Polo, undervisningsråd, Annika Bussman, undervisningsråd

10.05 Forskarnas talturer
Arto Kokkinen, senior ekonom (Statens revisionsverk) och Maarit Virolainen, projektforskare (Jyväskylä universitet) 

10.45 Sammandrag av diskussionen, deltagarnas kommentarer samt fortsatt beredning 

11.00 Evenemanget slutar

Fortsatt beredningen

Beredningen fortsätter med följande evenemang. Inbjudningarna till evenemangen för den fortsatta beredningen publiceras och anmälningarna sker vid ett senare tillfälle. 

Högskolorna
För högskolornas del fortsätter hänger utvecklandet av det kontinuerliga lärandets möjligheter starkt ihop med beredningen av högskolornas program för hållbar tillväxt, och diskussionspromemorians förslag kommer att granskas som en del av beredningen.

Mer information om högskolornas program för hållbar tillväxt 

Yrkesutbildning
Det kommer att ordnas tre diskussionstillfällen med samma innehåll för anordnare av yrkesutbildning. Anordnaren av utbildning väljer och anmäler sig till ett av evenemangen.

  • onsdag 27.10. kl. 14-16
  • fredag 29.10. kl. 10-12
  • tisdag 2.11. kl. 13-15

Fritt bildningsarbete
För representanter för det fria bildningsarbetet ordnas ett diskussionsevenemang i två delar:

  • del 1: onsdag 20.10 kl. 13-15
  • del 2: måndag 15.11 kl. 13-15

Särskilda frågor om kontinuerligt lärande som gäller den svenskspråkiga utbildningen (högre utbildning, yrkesutbildning och fritt bildningsarbete) 

OBS! Evenemanget har inte samma innehåll som webbevenemanget, utan baserar sig på diskussionspromemorian som behandlats där och är en del av den fortsatta beredningen. 

  • torsdag 25.11 kl. 13-15

Mer information om reformen av det kontinuerliga lärandet

Mer information om evenemang: specialsakkunnig Saara Ikkelä, [email protected], p. 0295 330 109