Hoppa till innehåll

Årets biblioteksutvecklare – priset till tre stadsbibliotek

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 11.12.2012 16.00
Nyhet

Priset för årets biblioteksutvecklare går till Kajana, Kervo och Seinäjoki stadsbibliotek. Prisen är värda 2000 euro och beviljas ur tippningsvinstmedel. Prisen överräcktes under undervisnings- och kulturministeriets Biblioteksdagar i Helsingfors.

- I år har vi valt tre bibliotek som prismottagare. I alla tre bibliotek främjar man på olika sätt läsning och litteratur som hobby, sade direktör Jukka Liedes vd undervisnings- och kulturministeriet då han delade ut priserna.

Undervisnings- och kulturministeriet kan bevilja ett eller flera allmänna bibliotek i Finland priset för biblioteksutveckling. Priset beviljas som erkänsla för förtjänstfull verksamhet som utvecklare av bibliotekstjänster. Priset beviljades första gången 2008.

Prismotiveringar (på finska):

Kajaanin kaupunkinkirjasto

Kajaanin tarinaradio on yhteistyössä Kainuun Kulttuuri-infon, Kainuun Museon ja Kirjastokaistan kanssa toteutettu opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke. Varsinainen aarreaitta, josta löytyy lukuvinkkejä lapsille ja aikuisille, haastatteluja, historiallisia tuokiokuvia, kirjailijaluentoja ja muita kirjastoon ja kulttuuriin liittyviä tarinoita kuultavaksi.

Kirjaston lukupiirissä on tänä syksynä luettu Veikko Huovisen teoksia ja käyty katsomassa Kajaanin kaupunginteatterissa näytelmää ”Havukka-ahon ajattelija”. Huomenna, ilmeisesti, keskustellaan näytelmästä ja Panu Rajalan kirjasta ”Hirmuinen humoristi”. Kirjaston lokikirjasta löytyy lukuvinkkien lisäksi kirjastolaisten musiikki- ja katseluvinkkejä.

Keravan kaupunginkirjasto

Keravan kaupunginkirjastossa on pyritty madaltamaan kynnystä myös pojille ja miehille, joille kirjaston kynnys on tunnetusti korkeampi kuin naisille. Kulttuuria miesten kielellä - pojat ja miehet kirjaston aktiivikäyttäjiksi on hanke, johon on kuulunut kirjallisuusiltoja isille ja pojille, jääkiekkoiltoja ja performansseja.

Kirjallisuuden elävöittäminen on Keravalla osa kokoelmatyötä. Kohtaamisia kirjastoteatterissa -tilaisuuksissa on nostettu kirja- ja kirjastosisältöjä esiin esittävien taiteiden avulla. Tiina Raevaaran ja Johanna Sinisalon kirjailijavierailu oli lokakuussa, marraskuussa huomioitiin Elvi Sinervoa ja pohjoismaista kirjastoviikkoa. Suuri Raid -dekkarimaraton oli lauantaina 17.11.

Hannu Taanila on kutsunut kirjallisiin biletys- ja tupailtoihin: ”Tulkaa bilettämään kaikki syntiset ja publikaanit! Myös kunnon ihmiset tervetulleita! Järvenpääläisetkin ilmaiseksi.”

Seinäjoen kaupunginkirjasto

Seinäjoen kaupunginkirjasto – maakuntakirjasto haluaa, että portti kirjallisuuden ja tarinoiden maailmaan olisi auki ihan kaikille lapsille. Tarjontaa on vuosien kuluessa ollut paljon, ”kirjava inkkari” eli kirjavinkkari on suositellut hyvää luettavaa, genreilloissa on ollut esillä muun muassa fantasia, kauhu- ja manga -genrejä.

Satula -hankkeessa satutäti, teatterin ammattilainen, on vieraillut perhepäivähoitajien kodeissa. Vierailuihin on kuulunut Satula-kassi, missä on ollut kirjoja, soittimia, käsinukkeja, tunnustelutyynyjä ja leikkivarjo.

Lukukerhoissa, avoimia myös hitaammin lukeville, tekeminen ei ole saanut olla koulumaista vaan leikillistä ja kannustavaa. Nuorten genreillat ovat saaneet jatkoa, ”kirjasto goes lähiö” on toteutettu yhteistyössä nuorisotoimen kanssa. Hyvät kokoelmat ja aukiolot, asiantunteva henkilökunta, suosituslistat ja kouluyhteistyö on kuitenkin kaiken perustana.