Hyppää sisältöön

Vuoden kirjastokehittäjä -palkinto kolmelle kaupunginkirjastolle

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 11.12.2012 16.00
Uutinen

Tämänvuotinen Vuoden kirjastokehittäjä -palkinto on myönnetty Kajaanin, Keravan ja Seinäjoen kaupunginkirjastoille. Palkinnot ovat suuruudeltaan 2000 euroa ja ne myönnetään veikkausvoittovaroista. Palkinnot luovutettiin opetus- ja kulttuuriministeriön Kirjastopäivillä Helsingissä.

- Tänä vuonna olemme valinneet kirjastokehittäjän palkinnon saajaksi kolme kirjastoa, joissa kaikissa kolmessa kirjastossa edistetään eri tavoin lukemista ja kirjallisuuden harrastamista, sanoi palkinnot luovuttanut johtaja Jukka Liedes opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Opetus- ja kulttuuriministeriö voi myöntää yhdelle tai useammalle Suomen yleiselle kirjastolle Vuoden Kirjastokehittäjäpalkinnon. Palkinto myönnetään tunnustuksena ansiokkaasta toiminnasta kirjastojen palvelujen kehittäjänä. Palkinto myönnettiin ensimmäistä kertaa vuonna 2008.

Palkintoperustelut:

Kajaanin kaupunkinkirjasto

Kajaanin tarinaradio on yhteistyössä Kainuun Kulttuuri-infon, Kainuun Museon ja Kirjastokaistan kanssa toteutettu opetus- ja kulttuuriministeriön rahoittama hanke. Varsinainen aarreaitta, josta löytyy lukuvinkkejä lapsille ja aikuisille, haastatteluja, historiallisia tuokiokuvia, kirjailijaluentoja ja muita kirjastoon ja kulttuuriin liittyviä tarinoita kuultavaksi.

Kirjaston lukupiirissä on tänä syksynä luettu Veikko Huovisen teoksia ja käyty katsomassa Kajaanin kaupunginteatterissa näytelmää ”Havukka-ahon ajattelija”. Huomenna, ilmeisesti, keskustellaan näytelmästä ja Panu Rajalan kirjasta ”Hirmuinen humoristi”. Kirjaston lokikirjasta löytyy lukuvinkkien lisäksi kirjastolaisten musiikki- ja katseluvinkkejä.

Keravan kaupunginkirjasto

Keravan kaupunginkirjastossa on pyritty madaltamaan kynnystä myös pojille ja miehille, joille kirjaston kynnys on tunnetusti korkeampi kuin naisille. Kulttuuria miesten kielellä - pojat ja miehet kirjaston aktiivikäyttäjiksi on hanke, johon on kuulunut kirjallisuusiltoja isille ja pojille, jääkiekkoiltoja ja performansseja.

Kirjallisuuden elävöittäminen on Keravalla osa kokoelmatyötä. Kohtaamisia kirjastoteatterissa -tilaisuuksissa on nostettu kirja- ja kirjastosisältöjä esiin esittävien taiteiden avulla. Tiina Raevaaran ja Johanna Sinisalon kirjailijavierailu oli lokakuussa, marraskuussa huomioitiin Elvi Sinervoa ja pohjoismaista kirjastoviikkoa. Suuri Raid -dekkarimaraton oli lauantaina 17.11.

Hannu Taanila on kutsunut kirjallisiin biletys- ja tupailtoihin: ”Tulkaa bilettämään kaikki syntiset ja publikaanit! Myös kunnon ihmiset tervetulleita! Järvenpääläisetkin ilmaiseksi.”

Seinäjoen kaupunginkirjasto

Seinäjoen kaupunginkirjasto – maakuntakirjasto haluaa, että portti kirjallisuuden ja tarinoiden maailmaan olisi auki ihan kaikille lapsille. Tarjontaa on vuosien kuluessa ollut paljon, ”kirjava inkkari” eli kirjavinkkari on suositellut hyvää luettavaa, genreilloissa on ollut esillä muun muassa fantasia, kauhu- ja manga -genrejä.

Satula -hankkeessa satutäti, teatterin ammattilainen, on vieraillut perhepäivähoitajien kodeissa. Vierailuihin on kuulunut Satula-kassi, missä on ollut kirjoja, soittimia, käsinukkeja, tunnustelutyynyjä ja leikkivarjo.

Lukukerhoissa, avoimia myös hitaammin lukeville, tekeminen ei ole saanut olla koulumaista vaan leikillistä ja kannustavaa. Nuorten genreillat ovat saaneet jatkoa, ”kirjasto goes lähiö” on toteutettu yhteistyössä nuorisotoimen kanssa. Hyvät kokoelmat ja aukiolot, asiantunteva henkilökunta, suosituslistat ja kouluyhteistyö on kuitenkin kaiken perustana.