Hoppa till innehåll

Undervisnings- och kulturministeriets och statsrådets visuella profil blir enhetligare

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 11.5.2021 8.48
Nyhet

Undervisnings- och kulturministeriets visuella profil har förnyats. Ministeriets nya emblem har samma form som statsrådets, statsrådets kanslis och finansministeriets emblem. Formspråket bygger på statsrådets rosenmönster, som baserar sig på den heraldiska rosen i Finlands vapen.

Undervisnings- och kulturministeriets nya emblem är en kombination av Finlands lejon och en namnlogotyp placerad vertikalt eller horisontellt. Även statsrådet, statsrådets kansli och finansministeriet har ett emblem som byggts upp enligt samma modell. Ministeriets tidigare emblem användes i 23 år.

‒ Genom att ansluta oss till statsrådets, statsrådets kanslis och finansministeriets lejonfamilj vill vi synliggöra att vi är en del av statsrådet, säger kommunikationsdirektör Mari-Kaisa Brander.

Målet är att ministeriets kommunikationsmaterial i fortsättningen enkelt ska kunna kombineras med statsrådets profil och att olika applikationer ska kunna planeras i samarbete. En enhetlig visuell profil möjliggör också tydligare kommunikation och en likartad profil i olika kommunikationskanaler.

Ministeriets huvudfärg är fortsättningsvis grön. Som tilläggsfärger har valts mörkblå, grå, brun och tegelröd. Formspråket bygger på statsrådets rosenmönster, som baserar sig på den heraldiska rosen i Finlands vapen. Den visuella profilen har utformats av ministeriets visuella planerare Arja Aikavuori i samarbete med grafiska designern Timo Kuoppala.

‒ Fotografer är en viktig del av den nya profilen. Undervisnings- och kulturministeriets verksamhetsområde är exceptionellt visuellt. Fotografierna på människor och verksamhet berättar om utbildning, vetenskap, kultur, konst och motion, säger ministeriets visuella planerare Arja Aikavuori.

Den nya visuella profilen kommer att synas särskilt på webbplatsen och i sociala medier, men också i tryckt och annat material. En del av det tryckta materialet förnyas först under hösten då ministerierna får nya e-postadresser.

Undervisnings- och kulturministeriets emblem kan laddas ned från statsrådets bildbank.

Mer information: Mari-Kaisa Brander, kommunikationsdirektör, tfn 0295 330 399