Hoppa till innehåll

Minister Multala deltar i invigningen av Finlands utställning på Venedigbiennalen

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 12.4.2024 14.53
Pressmeddelande
Ministeri Multala

Forsknings- och kulturminister Sari Multala reser till Italien för att delta i invigningen av Finlands utställning på konstbiennalen i Venedig onsdagen den 17 april. Ministern besöker också bland annat de nordiska ländernas, Hollands, Ukrainas, Förenta staternas och Islands paviljonger.

Finlands paviljong på den 60:e internationella konstbiennalen i Venedig visar utställningen The pleasures we choose. Utställningens arbetsgrupp består av konstnärerna Pia Lindman, Vidha Saumya och Jenni-Juulia Wallinheimo-Heimonen, kuratorerna Yvonne Billimore och Jussi Koitela samt utställningsarkitekten Kaisa Sööt. Minister Multala öppnar utställningen den 17 april.

-  Finländska konstnärer har varit med på Venedigbiennalen ända sedan början, i över 120 år. Venedigbiennalens betydelse för den europeiska samtidskonsten samt för finländska konstnärer och yrkesverksamma inom konstområdet går inte att underskatta. I dessa tider, när det pågår många allvarliga konflikter i världen, framhävs betydelsen av konst och kultur och av internationellt samarbete och tankeutbyte, säger minister Multala.

Minister Multala deltar också i invigningen av den Nordiska paviljongens utställning. I år är det Sverige som ansvarar för den nordiska utställningen The Altersea Opera, och bakom utställningen står konstnärerna Lap-See Lam, Kholod Hawash och Tze Yeung Ho. 

Konstbiennalen i Venedig är världens äldsta biennal för samtidskonst. Venedigbiennalen ordnas vartannat år och samlar ihop utställningar från flera olika länder i biennalparken Giardini. Utställningen i Finlands paviljong beställs och produceras av Frame Contemporary Art Finland. Biennalen är öppen för allmänheten den 20 april–24 november 2024.

Mer information: 
-    Santeri Lohi, specialmedarbetare, tfn +358 295 330 353
-    Mari Karikoski, kulturråd, tfn +358 295 330 209