Hoppa till innehåll

Minister Kurvinen på Venedigbiennalen: Konst och kultur stärker solidariteten

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 21.4.2022 10.15
Nyhet

Forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen besöker för närvarande den 59:e internationella konstutställningen i Venedig. Onsdagen den 20 april öppnade minister Kurvinen utställningen i Finlands paviljong, som presenterar den första föreställningen av konstnären Pilvi Takalas verk ”Close Watch”.

”Efter coronaåren, som har prövat hela konst- och kulturvärlden, är det fantastiskt att det åter är möjligt att ordna internationella sammankomster kring konsten. Utställningen i Finlands paviljong är ett utmärkt exempel på hur man genom konsten kan få vardagliga saker att plötsligt se helt annorlunda ut”, säger forsknings- och kulturminister Kurvinen. ”Synligheten vid ett storevenemang som Venedigbiennalen ger den imponerande finländska samtidskonsten ett internationellt lyft.”

”Close Watch” är ett flerkanaligt videoverk som baserar sig på Takalas erfarenheter i säkerhetsbranschen, där hon under täckmantel har arbetat som ordningsvakt. Verket granskar säkerheten både som ett begrepp och som en bransch, och undersöker därigenom det offentliga rummet och vilket beteende som tolereras där.

Ministern besöker bland annat den nordiska paviljongen samt Estlands och Ukrainas paviljong

Ministern deltar också i invigningen av den nordiska paviljongen. Den nordiska paviljongen, som samordnas av Norge, förvandlas i år till en samisk paviljong. Vid utställningen ”The Sàmi Pavilion” visas verk av Pauliina Feodoroff, Máret Ánne Sara och Anders Sunna. Ministern bekantar sig också med till exempel Estlands paviljong och besöker Ukrainas paviljong.

”Det behövs särskilt mycket internationellt samarbete och solidaritet just nu. Här har konsten mycket att erbjuda genom de möten och diskussioner som den möjliggör, även när det gäller behandlingen av svåra ämnen”, konstaterar ministern.

Konstbiennalen i Venedig är världens äldsta biennal för samtidskonst. Venedigbiennalen ordnas vartannat år och samlar utställningar från flera olika länder i biennalparken Giardini. År 2022 deltar 80 länder i biennalen, som är öppen för allmänheten 23.4–27.11.2022.

Utställningen i Finlands paviljong beställs och produceras av Frame Contemporary Art Finland. Kuratorn för utställningen är Christina Li. 

Mer information:

Klaara Tapper, ministerns specialmedarbetare, tfn 050 566 7106

Emma Harju, sakkunnig, tfn 050 440 1063

The 59th International Art Exhibition of La Biennale di Venezia, titled The Milk of Dreams  

Venedigbiennalen (Frame Contemporary Art Finland)

Antti Kurvinen Kultur