Hoppa till innehåll

Kvarlevor av samer begravs på nytt

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 3.8.2022 15.07
Nyhet
På bilden Vanhahautuumaasaari i Enare.
På 1700-talet var Vanhahautuumaasaari i Enare ett begravningsland för Pielpajärvi kyrka åtminstone fram till 1793, då en annan ny Hautuumaasaari invigdes. Foto: Eija OjanLatva, Samemuseet Siida.

Kvarlevor av samer som grävts upp på begravningsplatser i Sápmi på 1800–1900-talen jordfästs på nytt den 7–8 augusti 2022 på begravningsplatsen på ön Vanha Hautuumaasaari i Enare, på begravningsplatsen vid Pyhä Ulriikan kirkko i Utsjoki och på den ortodoxa begravningsplatsen i Nellim.

På söndag samling vid en láávu i Enare

Minnesstunden för de avlidna inleds den 7 augusti 2022 kl. 15 vid ett vindskydd (láávu) på gården till det samiska kulturcentret Sajos. Programmet räcker två timmar och där ingår tal och musik. Minnestunden leds av Uleåborgs stifts sekreterare för samearbete, Erva Niittyvuopio. Vid tillställningen ordnas tolkning till enaresamiska, skoltsamiska, nordsamiska och svenska. Från och med kl. 17 serveras det kaffe i kyrkan.

Omkring kl. 17 förflyttar sig det begränsade begravningsföljet till Vanha Hautuumaasaari, där man återbegraver kvarlevorna av samer som grävdes upp på området 1934. Man kan följa och delta i begravningsceremonin i vindskyddet där den visas på en skärm från och med kl. 18. Begravningsföljet är begränsat av flera orsaker: på grund av samfundets önskemål, transportkapaciteten, säkerheten och risken för erosion på ön.  

Det ordnas transport till tillställningen från Nellim via Ivalo. Anmäl behov av transport senast den 5 augusti kl. 14 till kyrkoherdeämbetet för Enare församling ([email protected], tfn 040 760 4202). 

På måndag förmiddag sammankomst vid Mantojärvis strand

Måndagen den 8 augusti 2022 kl. 10 gravläggs kvarlevor av samer som grävdes upp på området 1882–83 vid Mantojärvis strand i Utsjoki, på begravningsplatsen vid Pyhä Ulriikan kirkko. Efter tillställningen serveras det kaffe på prästgårdens gårdsplan.

Till tillställningen ordnas transporter från Nuorgam, Kuolna i Övre Tana och Kaamasmukka via Karigasniemi. Anmäl behov av transport senast den 1 augusti till diakoniarbetaren Arja Ollikainen ([email protected], tfn 040 844 6259). 

På måndag eftermiddag återbegravning i Nellim

På måndag eftermiddag den 8 augusti kl. 15 begravs kvarlevor av skoltsamiska avlidna på nytt på den ortodoxa begravningsplatsen i Nellim enligt önskemål från skolternas byastämma. De kvarlevor som ska gravläggas har i tiden grävts upp på området kring Pasvikälven i Petsamo, och man vill återbegrava dem i närheten av samma område. Efter begravningsceremonin serveras det kaffe på klubbhuset i Nellim.   

Till tillställningen ordnas transport från Näätämö. Anmäl behov av transport senast den 6 augusti till Hanna-Maaria Kiprianoff ([email protected], tfn 045 342 5338).

Tillställningarna kan följas i direktsändning

Yle Sápmi sänder tillställningarna live på Yle Arenan, där man också kan se sändningarna i efterhand. Länkarna till sändningarna publiceras på webbplatserna för Yle Sápmi och Samemuseet Siida, så att man också kan följa med tillställningarna hemma på sin egen dator.

Mer information:  

Eija Ojanlatva, tf museichef, Samemuseet Siida,[email protected], tfn 040 1676 145

Erva Niittyvuopio, sekreterare för samearbete, domkapitlet i Uleåborgs stift, [email protected], tfn 040 7690 044