Hoppa till innehåll

Uleåborg utsedd till Europeisk kulturhuvudstad 2026

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 2.6.2021 11.55
Pressmeddelande
Oulu2026 logo.

Uleåborg får titeln Europeisk kulturhuvudstad 2026. Valet görs på rekommendation av en europeisk jury som består av nio oberoende experter inom konst och kultur. Offentliggörandet av juryns  rekommendation blev slutpunkten på juryns besök i de kandiderande städerna och ett två dagar långt sammanträde i Helsingfors där valet avgjordes. Resultatet stod klart onsdagen den andra juni.

Temat för Uleåborgs stads och norra Finlands kommuners kulturhuvudstadsprojekt är en ”kulturell klimatförändring” (Cultural Climate Change), som ska ge upphov till ny dialog. Ett centralt mål är att genom konst och kultur skapa livskraft i regionen och svara på gränsöverskridande krav genom samarbete.  

Programmet innehåller tre teman: Villisti kaupunki (förvildad stad), Vastakohtien voima (antagonisternas kraft) och Rohkeasti reunalla ( djärvt på gränsen). Kulturprogrammet lyfter upp social, kulturell, ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Uleåborg2026 önskar göra kultur till en del av  vars och ens liv, och ge alla möjligheter att delta.  

I Finland ansökte utöver Uleåborg också Nyslott och Tammerfors om att utses till Europeisk kulturhuvudstad 2026. Alla tre kvalificerade sig i urvalets första etapp i fjol somras och kom till final.  

I sitt tal sade forsknings- och kulturminister Antti Kurvinen att han hoppas att var och en av de tre städerna drar nytta av det arbete de gjort och fortsätter utveckla sitt kulturliv i innovativ och hållbar riktning, eftersom de ju redan har fått upp farten.  

- Evenemanget Europeisk kulturhuvudstad är en enastående chans att utveckla konst- och kulturutbudet, utöka deltagandet och de gemensamma upplevelserna samt stärka verksamhetsförutsättningarna  inom den kreativa sektorn. Det är dessutom ett kulturellt program som räcker ett år, där staden presenterar sig för såväl en finländsk som en europeisk publik, sade minister Kurvinen. 

-  Det finaste med evenemanget är att där ingår stadens egen och för det mesta också grannkommunernas kultur, olika människors identiteter, seder, konst, kulturarv, matkultur, fester samt stora och små evenemang som är karakteristiska för regionen. De ingår alla i den mångfald av möjligheter som det europeiska samarbetet bjuder på. 

Den  andra Europeiska kulturhuvudstaden 2026 som ska utses är från Slovakien.    

Tredje gången en stad i Finland utsetts till kulturhuvudstad  

Europeiska kulturhuvudstäder har utsetts sedan 1985. Finländska städer som tidigare valts är Helsingfors (2000) och Åbo (2011). 

Evenemanget Europeisk kulturhuvudstad är en av EU:s bäst kända och framgångsrika insatser på kulturens område. Genom evenemanget vill man framhäva och stärka känslan av att tillhöra ett gemensamt kulturområde. Man vill framhäva kulturernas mångfald i Europa, framhäva deras gemensamma inslag och stärka medborgarnas känsla av att tillhöra ett gemensamt kulturområde. Dessutom ska evenemanget främja kulturens bidrag till städernas utveckling.   

Kommissionen finansierar evenemanget genom att bevilja det pris som bär Melina Mercouris namn till staden år 2026. Evenemangets huvudfinanansiärer är staten, kommunerna och stadens många samarbetspartners.

Juryn inledde sitt arbete i maj 2020 och fortsätter det genom att bistå och ge råd till kulturhuvudstaden fram till 2026. Juryn kommer att offentliggöra en rapport om ansökningarna i början av juli. Ordförande för juryn har varit Dessy Gavrilova och vice ordförande Riitta Vanhatalo.

Mer information om Europeiska kulturhuvudstadsprojektet och hur valet går till   

Närmare information: konsultativa tjänstemannen Iina Berden, tfn 0295 330 069

Antti Kurvinen Kultur