Hoppa till innehåll

Den finländska bastutraditionen föreslås tas med i Unescos förteckning över det immateriella kulturarvet

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 29.3.2019 12.48
Nyhet
Kuvassa miehiä saunomassa
Bild: Hanna Söderström / Finland Promotion Board

Undervisnings- och kulturministeriet föreslår att det finländska bastubadandet tas med i Unescos förteckning över mänsklighetens immateriella kulturarv. Förslaget ”Bastukulturen i Finland” har beretts av Museiverket i samarbete med bastusamfunden. Kulturminister Sampo Terho undertecknade Finlands förslag. Beslutet fattas i december 2020.

Bastubadandet valdes redan 2017 tillsammans med 52 andra traditioner till Nationella förteckningen över det levande kulturarvet, som drivs av Museiverket. Från den här listan kan man söka vidare till Unesos förteckningar. Nästa förslag som är under beredning gäller fioltraditionen i Kaustby.

I förslaget är bastukulturen i Finland erkänd och definierad enligt kriterierna i konventionen för det immateriella kulturarvet. Bastukulturen är en stark och livskraftig tradition i Finland och har en stor utbredning.

Upplysningar: Mirva Mattila, kulturrråd, UKM, mirva.mattila(at)minedu.fi, tfn 02953 30269

Mer om ämnet:

Pressmeddelande 1 juni 2018: Finland bereder förslag till Unescos förteckning över det immateriella kulturarvet 

Alla objekt i Unescos internationella förteckningar (UNESCO) 

Unescos förteckning över det immateriella kulturarvet

  • Unesco upprätthåller en förteckning över mänsklighetens immateriella kulturarv
  • För fem år sedan undertecknade Finland Unescos konvention om tryggande av det immateriella kulturarvet. Konventionen främjar skyddet av det immateriella kulturarvet och ger synlighet åt människors, gemenskapers och gruppers olika kulturtraditioner.
  • Museiverket svarar för verkställandet av konventionen i Finland.
  • För tillfället innehåller förteckningen över 500 objekt från 122 länder. Tills vidare finns inga objekt från Finland i förteckningen.
Kultur Sampo Terho