Hoppa till innehåll

42 miljoner till idrottsorganisationer – understödet till Finlands Bollförbund ökade mest

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 19.2.2019 11.36 | Publicerad på svenska 19.2.2019 kl. 12.00
Pressmeddelande

Idrottsminister Sampo Terho har beviljat statsunderstöden för i år till idrottsorganisationer. Verksamheten understöds med hjälp av Veikkaus avkastning med totalt 42 268 000 euro. Understödet som delas ut till idrottsorganisationer ökade med 600 000 euro jämfört med förra året. Totalt 124 organisationer beviljades understöd.

- Understödet till idrottsorganisationerna är viktigt för främjandet av den finländska idrotten, motionen och folkhälsan, så att man kan ta itu med utmaningen med att folk rör på sig för lite. Vid beviljandet av understöden har jag fortsatt att betona etisk verksamhet inom idrott och motion, säger idrottsminister Sampo Terho.

-Vid beredningen av beviljandet av årets understöd granskade vi särskilt kvaliteten på förbundens antidopningsverksamhet. Finlands centrum för etik inom idrotten utvärderade tillsammans med InnoLink förbundens program. På basis av resultaten höjdes understöden till 21 organisationer, fortsätter Terho.

Enligt minister Terho utvecklar man, i enlighet med statsrådets idrottspolitiska redogörelse, understödssystemet så att det i högre grad kommer betona allmänna understöd. Målet är att precisera och förenkla understödskriterierna samt att skapa transparens och långsiktighet i systemet. På så sätt kunde organisationerna ha en preliminär uppfattning om understödsnivån för flera år åt gången.

-Efter att riksdagens redovisningsutlåtande blir färdig kommer man vid ministeriet att vidta de ändringar som krävs för att understödskriterierna för organisationer som främjar motion och drott på ett bättre sätt riktar sig till mätningen av grenförbundens och andra idrottsorganisationers verksamhet. Det finns särskilt skillnader i de kriterier som gäller mätningen av verksamhetens omfattning, säger Terho.

Nya organisationer som får understöd är Allergi- och Astmaförbundet, Internationella Kraftsportsförbundet samt Finlands Bangolfförbund.

Av grenförbunden gick de största understöden till Finlands Bollförbund, (2,105 miljoner euro), Finlands Gymnastikförbund (1,7 miljoner euro), Finlands Ishockeyförbund (1,545 miljoner euro), Finlands Innebandyförbund (1,175 miljoner euro), Finlands skidförbund (1,092 miljoner euro) och Finlands Friidrottsförbund (1,050 miljoner euro).

Av idrottsorganisationerna gick det största understödet till Arbetarnas Idrottsförbund i Finland (1,410 miljoner euro) och av idrottsserviceorganisationerna till Finlands Olympiska Kommitté (6,590 miljoner euro), Finlands Svenska Idrott (0,94 miljoner euro) samt Suomen Vammaisurheilu ja -liikunta ry (1,645 miljoner euro). Olympiska kommitténs understöd beviljades som ett riktat allmänt understöd, bl.a. för att bygga upp Suomi Sport idrottstjänsten.  

Beviljade understöd 

Upplysningar:
- överinspektör Hannu Tolonen, tfn 02953 30314
- specialmedarbetare Toni Ahva, tfn 02953 30340