Hoppa till innehåll

Forsknings- och kulturminister Annika Saarikko: Kulturcertifikatet som beviljats Alvar Aaltos arkitekturled är ett fantastiskt erkännande för den finländska arkitekturen

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 21.5.2021 16.18 | Publicerad på svenska 24.5.2021 kl. 14.34
Nyhet
Alvar Aallon suunnittelema valkoinen rakennus.

Europarådets styrelse för kulturleder har beviljat ett kulturledscertifikat för kulturleden Alvar Aalto Route - 20th Century Architecture and Design. Det är den första kulturleden i Finland som får ett certifikat.

‒ Det är ett fantastiskt erkännande för den finländska arkitekturen och för arvet efter Alvar Aalto. Nätverket av Alvar Aalto-städer och Alvar Aalto-stiftelsen har arbetat långsiktigt för att skapa en europeisk kulturled, säger forsknings- och kulturminister Annika Saarikko.

I år behandlades sammanlagt 13 ansökningar och ett certifikat beviljades till fem nya kulturleder. Nu finns det 45 certifierade kulturleder runt om i Europa. Certifikatet beviljas leder som har ett tema som anknyter till Europas kultur och kulturarv och som är gemensamt för åtminstone tre länder. Europarådets kulturledssamarbete inleddes år 1987. Pilgrimsleden till Santiago de Compostela var den första som fick status som kulturled.

Kulturleden Alvar Aalto Route – 20th Century Architecture and Design omfattar över 60 arkitekturobjekt i 27 städer i fem olika länder – Finland, Tyskland, Estland, Italien och Frankrike. Potentiella Alvar Aalto-objekt finns i sammanlagt tio europeiska länder från Rovaniemi i Finland till Riola di Vergato i Italien och från Reykjavik på Island till biblioteket i Viborg.

Certifieringen av leder erbjuder möjligheter till kulturturism och ger objekten internationell synlighet.

- Alvar Aalto-kulturleden ger möjligheter att stärka Finlands ställning som kulturturismland. Att utveckla kulturturismen är ett av regeringens mål. Denna vecka inleddes ett arbetsgruppsarbete som syftar till att utarbeta en färdplan för främjande av kulturturismen, säger forsknings- och kulturminister Saarikko.

Kulturleden administreras av Alvar Aalto-stiftelsens och Alvar Aalto-städernas gemensamma projekt, föreningen Aallon arkkitehtuuri- ja muotoiluperinnön matkailureitti ry, som grundades i juli 2020.

Mer information: Anne Mattero, konsultativ tjänsteman, tfn 0295 330 206, undervisnings- och kulturministeriet

Länkar:
Alvar Aalto-stiftelsens pressmeddelande 21.5.2021 (på finska)

UKM: Kulturturism och kulturleder

Nyhet 20.5.2021: Färdplan utarbetas för kulturturismen

Meddelande om beviljande av Europarådets kulturledscertifikat (in English)

Annika Saarikko Kultur