Hoppa till innehåll

Finlandsmodellen för hobbyverksamhet får kontaktpunkt och ny symbol

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 28.5.2021 15.30 | Publicerad på svenska 28.5.2021 kl. 15.56
Pressmeddelande

Finlandsmodellen för hobbyverksamhet har fått en egen visuell profil och symbol som kan användas av alla aktörer som deltar i konceptet. Den visuella profilen används i kommunikationen om hobbyer till barn, unga, familjer och samarbetsparter. Kontaktpunkten för Finlandsmodellen ska stöda kommuner och arrangörer och inleder sin verksamhet i augusti.

– Över hundra kommuner har under våren gjort pilotförsök med Finlandsmodellen och uppnått goda resultat. Den nya visuella profilen och kontaktpunkten främjar etableringen av Finlandsmodellen och det att allt fler skolelever hittar en intressant och avgiftsfri hobby för sig själva, säger direktör Henni Axelin.

Önskemålet var att symbolen ska återspegla barns och ungas intresse för många olika hobbyer och glädje i de olika aktiviteterna. Symbolen blev en sympatisk figur som också själv prövar olika hobbyer i animationer. Symbolen kommer att vara med i all kommunikation om Finlandsmodellen.

– Finlandsmodellens H-symbol är lätt att närma sig, tydlig, rolig och aktiv. Den lever precis som barn; rör på sig, upplever och sysslar med olika saker. Den får, beroende på situationen, nya former med hjälp av animering. Den kan dansa och sjunga, eller syssla med cirkus eller astronomi. Det viktigaste är ändå att barnen tar den till sig och gör egna tolkningar av H-bokstaven, med ord eller bilder, säger Ilkka Kärkkäinen som har designat den visuella profilen och symbolen.

Finlandsmodellen har också fått en egen kontaktpunkt, där Tarja Vartiainen börjar som samordnare i augusti. Samordnaren och kontaktpunkten har till uppgift att främja samarbetet mellan kommunerna och dem som ordnar hobbyer, samla god praxis och hjälpa kommunerna att hitta handledare för de hobbyer som barn och unga önskar.

Kontaktpunkten för Finlandsmodellen för hobbyverksamhet främjar bildandet av nätverk mellan kommuner och arrangörer samt möjligheterna att hitta yrkeskunniga handledare i kommunerna för att förverkliga barns och ungas hobbyönskemål. Kontaktpunkten samlar och sprider god praxis i kommunerna. För kontaktpunkten svarar Förbundet för barnkulturcenter i Finland, som samarbetar med Finlands Olympiska kommitté och det omfattande hobbynätverket. Kontaktpunkten finns i anknytning till Utbildningsstyrelsen.

Material för Finlandsmodellens visuella profil på webbplatsen Lastenkulttuuri.fi

Mer information:

  • Direktör Henni Axelin, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 0295 330 205
  • Direktör Tiina Kivisaari, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 0295 330 178
  • Konsultativa tjänstemannen Iina Berden, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 0295 330 069
  • Verksamhetsledare Aleksi Valta, Förbundet för barnkulturcenter i Finland, tfn 040 820 5425