Hoppa till innehåll

Barndagspriserna till Åbo Unga Teater och Race Horse Company

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 20.11.2023 11.24
Pressmeddelande
Minister Sari Multala tillsammans med de prisbelönta
Prisen delades ut av forsknings- och kulturminister Sari Multala på måndagen i Helsingfors.

Forsknings- och kulturminister Sari Multala har beviljat Barndagspriset till Turun Nuori Teatteri - Åbo Unga Teater ry och Race Horse Company. Vardera pristagaren fick 9 000 euro.

- Det är upp till oss vuxna att stärka barnens och ungdomarnas tro på framtiden. Idag på barnkonventionens dag vill jag betona att barnens rättigheter är vårt ansvar som vuxna. Den samhälleliga instabiliteten förutsätter att vi är mer intresserade av hur våra barn och unga mår och orkar. I dessa tider är det allt viktigare att hitta en meningsfull hobby, säger minister Sari Multala

Barndagspriset delas årligen ut till en sammanslutning för framstående arbete eller insatser inom konsthobbyer och konstfostran för barn. I år gick priset till Turun Nuori Teatteri - Åbo Unga Teater ry och Race Horse Company. Åbo Unga Teater belönades för sitt arbete med teaterhobbyer och teaterkonst för barn. Race Horse Company fick priset för sina insatser för att inspirera barn med modern cirkuskonst.

Turun Nuori Teatteri - Åbo Unga Teater ry

Åbo Unga Teater är en professionellt ledd tvåspråkig amatörteater. Teatern grundades 1972 för att främja kreativ verksamhet för barn i Åbo. I teaterns verksamhet deltar 350 barn och unga. Teatern har erbjudit grundläggande konstundervisning i teaterkonst sedan 1996 och har en livlig föreställningsverksamhet.

Teatern betonar undervisning av hög kvalitet och vikten av att lyssna på barnen. Man vill också upprätthålla en öppen relation med barn och unga, hänga med i tiden och följa med ungdomarnas värld. I målen betonas det unika hos alla barn och unga och obegränsade möjligheter att skapa konst i en positiv miljö.

Race Horse Company

Race Horse Company har tagit fram en verksamhetsmodell som omfattar förhandsuppgifter, dvs. övningar i cirkuskonst, information om cirkusen som konstområde för barn i daghem eller i skolor, en modern cirkusföreställning och en lång diskussion med barnen efter föreställningen. I modellen ingår också en traditionell responsblankett. Verksamhetsmodellen kan fritt utnyttjas av andra aktörer.

Cirkusgruppen har tre moderna cirkusföreställningar för barn, av vilka den nyaste är en cirkus med käpphästar, ”Chevalier”. Race Horse Company erbjuder även modern cirkuskonst för högstadieelever och är med i programmet för Konsttestarna. Race Horse Companys moderna cirkusföreställningar för barn och övriga verksamhet är innovativ barnkultur när den är som bäst i vårt land. Priset uppmuntrar Race Horse Company att fortsätta sitt arbete med barn och unga. 

Barndagspriset har beviljats sedan 1999.

Mer information: Iina Berden, konsultativ tjänsteman, undervisnings- och kulturministeriet, tfn 0295 330 069

Bilder från prisutdelningstillfället.