Kaakkois-Aasia 

Mika Tirronen Mika Tirronen.

Mika Tirronen on toiminut TFK-erityisasiantuntijana Singaporessa vuoden 2024 alusta lähtien (2024-2028). Hän on alun alkujaan molekyylikehitysgenetiikan tohtori. Tutkijauransa jälkeen hän on toiminut Suomen Akatemiassa ohjelmapäällikkönä, Turun yliopistossa koulutusviennin erityisasiantuntijana sekä koulutus- ja tiedeneuvoksena Suomen Pekingin ja Delhin suurlähetystöissä. 

Nykyisessä TFK-erityisasiantuntijan tehtävässään hän operoi Kaakkois-Aasian alueella maissa, joissa suomalaisilla korkeakouluilla on aktiivisia hankkeita ja kiinnostuksen kohteita. Toiminta on kohdentunut Singaporen ohella Thaimaaseen, Malesiaan, Indonesiaan, Vietnamiin ja Filippiineille.

Kaakkois-Aasiassa asuu noin 670 miljoonaa ihmistä, ja monissa maissa väestö on huomattavan nuorta. Poliittinen, uskonnollinen ja kulttuurinen varianssi on suurta, ja mainittujen kuuden maan joukossa onkin yksi parlamentaarinen demokratia, kaksi tasavaltaa, kaksi kuningaskuntaa ja yksi sosialistinen tasavalta. Paikallistuntemus on tarpeen navigoitaessa alueen koulutus- ja tiedekentässä kohti pysyviä ja vaikuttavia yhteistyörakenteita.

Singapore on maista kooltaan pienin mutta monessa mielessä edelläkävijä, ja se on myös huomattava investoija muissa Kaakkois-Aasian maissa samoin kuin Kiinassa ja Intiassa. Valtio-omisteiset rahastot GIC, Temasek ja CPF hallinnoivat yhteensä 1220 miljardin euron omaisuutta, minkä turvin Singapore operoi useissa merkittävissä kehityshankkeissa alueella. Singapore nojaa puolustuksessaan Yhdysvaltoihin, samalla kun se harjoittaa suuren volyymin kauppaa alueen toisen mahtimaan, Kiinan, kanssa. Singapore on tottunut tunnistamaan lupaavimmat ja osaavimmat kumppanit, ja suomalainen huippuosaaminen kelpaakin hyvin esimerkiksi mobiiliteknologioissa ja vihreässä siirtymässä. Maiden välillä on kuitenkin runsaasti hyödyntämätöntä potentiaalia, mikä korostuu geopoliittisten rajaviivojen piirtyessä yhä selkeämpinä myös, ja varsinkin, tällä alueella.

Alueen muut maat ovat kiinnostavia erityisesti osaajahoukuttelun ja koulutusosaamisen viennin näkökulmasta. Esimerkiksi Vietnamissa ja Thaimassa toimii useita suomalaisia koulutusalan kaupallisia toimijoita. Peruskoulutuksen yhtä lailla kuin ammatillisenkin koulutuksen kehittäminen tarjoavat monia yhteistyömahdollisuuksia. Suomen tunnettuus alueella perustuu yhtäältä pitkiin yhteistyösuhteisiin (esim. Vietnam ja Thaimaa) ja toisaalta vahvaan PISA-maineeseemme, jonka vuoksi Suomea on tarkastelu tärkeänä koulutuksen verrokkimaana. Vietnam, Indonesia ja Filippiinit erottuvat tällä hetkellä korkeakoulujen opiskelijahoukuttelun kohdemaina. Opiskelijavaihdon osalta Singapore on joillakin yliopistoilla yksi suosituimmista vaihtokohteista.

Tieteen ja huippututkimuksen näkökulmasta alueen parhaat korkeakoulut ovat tarkastelun arvoisia. Vahvinta osaamista löytyy luonnontieteiden ja tekniikan alalta, esimerkiksi digitaalisista ratkaisuista, tekoälystä ja laskentatieteistä. Digitaloudessa ja digitaalisessa kilpailukyvyssä Singapore on maailman ehdotonta kärkeä. Vuonna 2023 EU ja Singapore solmivat digitaalisen kumppanuuden, jolla pyritään tukemaan huippututkimusta esimerkiksi tekoälyssä ja puolijohteissa, mutta koska Singapore ei ole mukana Horizon  Europe -rahoitusinstrumenteissa, on tutkimuksen rahoitus yksittäisten jäsenmaiden vastuulla. 

Yksi TFK-työn ehdottomista missioista on tunnistaa Kaakkois-Aasian mahdollisuuksia ja jakaa niistä tietoa Suomessa. Työ on tässä suhteessa kaksisuuntaista. Täyden potentiaalin ulosmittaaminen vaatii ennen muuta tiivistä vuorovaikutusta TFK-erityisasiantuntijan ja korkeakoulujen välillä.

Pysyköön kynnys yhteydenottoihin siis jatkossakin matalana – ja tavoitetaso korkealla.

Yhteystiedot: 

[email protected]
Mobiili: +65 9754 0712 (Whatsapp)

Facebook
LinkedIn
X
Instagram

Singapore (Kaakkois-Aasia)