Hyppää sisältöön

Suomi lähettää maailmalle neljä koulutuksen ja tutkimuksen lähettilästä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 26.9.2018 12.00
Tiedote

Opetus- ja kulttuuriministeriö ja ulkoministeriö vahvistavat yhteistyössä suomalaisen osaamisen näkyvyyttä neljässä eri kohteessa maailmalla. Ensimmäiset suomalaisen koulutuksen ja tutkimuksen lähettiläät eli Team Finland Knowledge -erityisasiantuntijat on nimitetty Buenos Airesiin, Pekingiin, Singaporeen ja Washingtoniin.

Team Finland Knowledge -asiantuntijoiden tehtävänä on vahvistaa Suomen koulutus- ja tutkimusyhteistyötä sekä osaamisen ja koulutusinnovaatioiden vientiä. Asiantuntijat työskentelevät Suomen suurlähetystöissä osana Team Finland -maatiimejä. He aloittavat uudessa tehtävässään 1.10. perehdytysjaksolla Suomessa.

– Tavoitteena on avoimempi, kansainvälisempi Suomi. Ensimmäiset neljä koulutuksen, tutkimuksen ja koulutusviennin lähettilästä vauhdittavat kansainvälistymistä sekä vientiä. Näin vahvistetaan Suomen mainetta koulutuksen, tieteen ja innovaatioiden kärkimaana, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.

– Ensi vuonna Team Finland Knowledge -verkosto laajenee, kun lähetämme edustajat myös Pretoriaan, Moskovaan ja New Delhiin. Muita kohteita mietitään tämän jälkeen, sanoo opetusministeri.

Buenos Airesiin nimitetty Emilia Ahvenjärvi työskenteli viimeksi Lapin yliopistossa koulutusviennin asiantuntijana. Aiemmin hän on toiminut EduCluster Finlandissa ja Jyväskylän yliopistossa. Hänellä on kokemusta myös koulutusalan asiantuntijan tehtävistä Latinalaisessa Amerikassa.

Pekingiin valittu Mari-Anna Suurmunne tulee Aalto-yliopiston kansainvälisten asioiden päällikön tehtävästä. Aiemmin hän on toiminut mm. Helsingin kauppakorkeakoulun kansainvälisten asioiden johtajana ja Kanadan Suomen suurlähetystössä asiantuntijatehtävissä.

Singaporeen nimitetty Anna Korpi työskenteli johtajana EduCluster Finlandissa. Vuosina 2014–2017 hän vastasi Educlusterin Itä- ja Kaakkois-Aasian toiminnoista. Aiemmin hän on toiminut Jyväskylän koulutuskuntayhtymässä kehityskoordinaattorina sekä UniServices-yhtiössä.

Washingtoniin lähtevä Ilkka Turunen on neuvotteleva virkamies opetus- ja kulttuuriministeriössä kansliapäällikön esikunnassa. Aiemmin hän on toiminut tutkimus- ja innovaationeuvoston pääsihteerinä sekä korkeakoulu- ja tiedepolitiikan osastolla vastaten mm. korkeakoulujen kansainvälisestä yhteistyöstä. Turunen on toiminut erityisasiantuntijana Pariisissa ja Brysselissä.

Kaudet ovat kolmivuotisia ja niissä on mahdollisuus kahteen lisävuoteen. Team Finland Knowledge -erityisasiantuntijat työskentelevät Suomen suurlähetystöissä.

Team Finland Knowledge -verkosto toteuttaa korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden edistämislinjauksia, joissa on asetettu tavoitteeksi suomalaisen korkeakoulutuksen ja tutkimuksen laadun vahvistaminen ja globaalisti tunnustetun edelläkävijäaseman saavuttaminen vuoteen 2025 mennessä sekä tukevat osaamisen ja koulutusinnovaatioiden viennin kasvua.

Lisätietoja:
- opetusneuvos Tiina Vihma-Purovaara, p. 02953 30327
- koulutusviennin suurlähettiläs Marianne Huusko, p. 050 3250641
- opetusministerin erityisavustaja Heikki Kuutti Uusitalo, p. 050 302 8246
- Korkeakoulutuksen ja tutkimuksen kansainvälisyyden edistäminen