Osaamisen teemavuosi
Euroopan osaamisen teemavuotta vietetään 9.5.2023–8.5.2024. Teemavuoden tavoitteena on eri tavoin vaikuttaa työikäisten osaamiseen ja sen kehittämiseen.
Euroopan komission aloitteesta nimetyn Euroopan osaamisen teemavuoden aikana
- edistetään investointeja koulutukseen ja osaamisen kehittämiseen
- varmistetaan, että osaaminen vastaa työmarkkinoiden tarpeita
- sovitetaan ihmisten toiveet ja taidot yhteen työmarkkinoiden tarjoamien mahdollisuuksien kanssa
- houkutellaan kolmansista maista tulevia ihmisiä, joilla on EU:n tarvitsemaa osaamista.
Toiveena on, että oppimisesta tulee luonteva osa työikäisten elämää ja osaamisen kehittäminen jatkuu koko työuran ajan. Teemavuosi painottaa työikäisten lisä- ja täydennyskoulutuksen saatavuutta ja laatua, koulutuksen ja työelämän toimijoiden tiiviimpää yhteistyötä sekä Euroopan tarvitseman osaavan työvoiman saatavuutta. Kaikkien osallistuminen työelämään on tärkeää, ja siksi huomiota tulee kiinnittää ryhmiin, jotka osallistuvat aikuiskoulutukseen ja työelämään muita vähemmän (esimerkiksi NEET-nuoret).
Osaamisen teemavuosi Suomessa
Suomen painotuksia teemavuodelle ovat
- työikäisten osaamisen tunnistaminen ja näkyväksi tekeminen
- jatkuva oppiminen
- osaavan työvoiman saatavuus.
Elinikäinen ohjaus, maahanmuutto ja tutkimustieto tarjoavat tärkeää tukea teemavuoden toteuttamiseen.
Suomessa osaamisen teemavuosi näkyy muun muassa eri toimijoiden tapahtumissa. Tutustu eri toimijoiden tekoihin ja tapahtumiin osaamisenvuosi.fi -verkkosivuilla tai ilmoita omasi osaksi teemavuotta.
Teemavuonna pyritään vahvistamaan osaamisen tärkeyden viestiä. Teemavuoden viestit kannustavat työikäisiä tarkastelemaan eri tavoin kertynyttä osaamistaan ja tekemään sitä näkyväksi muille. Lisäksi yksilöitä innostetaan kehittämään osaamistaan koko työuran ajan.
Teemavuoden koordinoinnista vastaavat työ- ja elinkeinoministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Ministeriöt kutsuvat kaikkia kiinnostuneita tahoja osallistumaan teemavuoden toteutukseen. Osallistua voi monin eri tavoin.
Teemavuosi avattiin virallisesti Eurooppa-päivänä 9.5.2023.
Osaamisen teemavuodesta kysyttyä
Teemavuoteen voi osallistua organisaatio tai henkilö, jolla on jokin osaamisen teemavuoteen liittyvä sisältö suunnitteilla tai tiedossa. Erityisesti työikäisten osaamiseen liittyvät sisällöt ovat toivottuja.
Teemavuoteen voi osallistua osaamiseen liittyvällä sisällöllä: tapahtuma, kampanja, selvitys, tutkimus, kirjoitus jne. Vain mielikuvitus on rajana, miten teemavuonna voi innostaa niin organisaatioita kuin yksilöitäkin osaamisen tarkastelemisen, tunnistamisen ja kehittämisen talkoisiin!
Tapahtuma ilmoitetaan mukaan teemavuoteen eurooppalaisella teemavuoden sivustolla osoitteessa European Year of Skills (europa.eu), kohdassa "submit your event" olevalla lomakkeella.
Teemaan liittyviä kampanjoita, selvityksiä, tutkimuksia ja muita aiheita voi nostaa esiin somessa (Twitter, LinkedIn, Instagram) asiatunnisteella #OsaamisenVuosi. Teemavuoden sisältöjä nostetaan koordinoidusti esiin mm. somessa, uutiskirjeessä ja viestintäkampanjoissa. Erityisesti esiin pyritään tuomaan työikäisiin kohdentuvia ja Suomen teemavuoden keskeisiin teemoihin liittyviä sisältöjä. Suomessa teemavuotta koordinoivat ministeriöt seuraavat aihetunnistetta ja tapahtumasivua. Sisältöjä ei siksi tarvitse ilmoittaa koordinaattoreille erikseen.
Sisältö liitetään teemavuoteen teemavuoden tunnuksella. Tunnuksen tulee näkyä viestinnässä. Tunnuksen sekä muita viestintämateriaaleja saa käyttöön eurooppalaiselta teemavuoden sivustolta.
Käyttämällä sosiaalisessa mediassa asiatunnisteita #OsaamisenVuosi (Suomessa) ja #EuropeanYearOfSkills (kansainvälisesti) linkität viestisi teemavuoden kokonaisuuteen.
Sisällön tulee linkittyä kansalliseen Osaamisen teemavuoteen yhteisellä viestillä. Viestiä voi käyttää tapahtumien markkinoinnissa, alaviitteenä, ingressinä jne. omaan viestiin sopivalla tavalla.
Yhteinen viesti teemavuodesta:
Osaamista on kaikkialla, ja kaikki osaaminen on tärkeää. Osaamista myös voi ja kannattaa kehittää koko työuran ajan!
Euroopan osaamisen teemavuotta vietetään 9.5.2023–8.5.2024. Euroopassa vuoden tavoitteena on panostaa erityisesti työikäisten koulutusmahdollisuuksiin ja osaamisen kehittämiseen sekä varmistaa, että osaaminen vastaa työmarkkinoiden tarpeisiin. Suomessa vuoden keskeiset teemat ovat työikäisten kaiken osaamisen tunnistaminen ja näkyväksi tekeminen, jatkuvan oppimisen edistäminen ja osaavan työvoiman saatavuuden varmistaminen. Elinikäinen ohjaus, maahanmuutto ja tuore tutkimustieto tarjoavat tärkeää tukea teemavuoden toteuttamiseen. Teemavuotta koordinoivat työ- ja elinkeinoministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö.
Ministeriöillä ei ole rahaa jaossa toimijoille, jotka liittyvät mukaan teemavuoden toteutukseen. Myöskään ministeriö ei saa teemavuoden toteutukseen rahoitusta Euroopan komissiolta.
Teemavuotta koordinoivat työ- ja elinkeinoministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö.
Ministeriöiden koordinaattorit järjestivät kaikille avoimen sidosryhmätilaisuuden 12.6.2023. Tilaisuudessa kerrottiin osaamisen teemavuodesta ja siitä, millä tavoin eri toimijatahot voivat liittyä mukaan teemavuoden toteutukseen.
Lisätietoa: Tietoisku osaamisen teemavuodesta
Tiedotteet ja uutiset
Teemavuosi nosti esiin työikäisten osaamista Euroopassa ja Suomessa
Euroopan teemavuosi korostaa työikäisten osaamisen merkitystä
Lisätietoja
Ulla-Jill Karlsson, neuvotteleva virkamies
opetus- ja kulttuuriministeriö, Lukiokoulutuksen ja ammatillisen koulutuksen osasto (LAMOS), Koulutuksen vastuualue Puhelin:0295330141 Sähköpostiosoite: [email protected]