Hyppää sisältöön

Euroopan teemavuosi korostaa työikäisten osaamisen merkitystä

opetus- ja kulttuuriministeriötyö- ja elinkeinoministeriö
Julkaisuajankohta 9.5.2023 10.04
Uutinen

Euroopan osaamisen teemavuotta vietetään 9.5.2023–8.5.2024. Tavoitteena on kannustaa työikäisiä tunnistamaan ja kehittämään osaamistaan sekä auttaa yrityksiä löytämään ratkaisuja osaavan työvoiman rekrytoimiseen.

– Teemavuosi tulee oikeaan aikaan, kun niin Suomessa kuin koko Euroopassakin on valtava pula osaavasta työvoimasta. Osaamisen päivittäminen, työpaikan ja alan vaihdokset ja siirtymät ovat osa jokaisen työuraa. Näissä muutoksissa tarvitaan tueksi usein uraohjausta, josta on apua myös oman osaamisen tunnistamiseen ja hyödyntämiseen työuran varrella. Mielestäni jokainen vuosi voisi olla Osaamisen vuosi, kertoo työmarkkinaneuvos Teija Felt työ- ja elinkeinoministeriöstä. 

Suomessa teemavuoden painotuksia ovat työikäisten osaamisen tunnistaminen ja näkyväksi tekeminen, jatkuva oppiminen sekä osaavan työvoiman saatavuus. Elinikäinen ohjaus, maahanmuutto ja tutkimustieto tarjoavat tärkeää tukea teemavuoden toteuttamiseen.

– Nämä kansalliset painotukset ovat tärkeitä yksilöiden ja työelämän osaamistarpeiden vastaamisessa, mutta myös koulutuksen kehittämisen näkökulmasta, jatkaa ylijohtaja Petri Lempinen opetus- ja kulttuuriministeriöstä.

Ilmoita tapahtuma ja osallistu keskusteluun

Suomessa teemavuotta koordinoivat työ- ja elinkeinoministeriö ja opetus- ja kulttuuriministeriö. Ministeriöt kutsuvat kaikkia kiinnostuneita tahoja osallistumaan teemavuoden toteutukseen. Osallistua voi esimerkiksi järjestämällä osaamiseen liittyvän tapahtuman tai tuomalla keskusteluun oman tutkimuksensa tai kirjoituksensa. 

Teemavuosi avataan Suomessa Eurooppa-päivän tapahtumassa 9.5.2023 Helsingin keskustakirjasto Oodissa. Lisää tapahtumia on luvassa touko- ja kesäkuussa. Tulevat tapahtumat voi katsoa teemavuoden eurooppalaisilta verkkosivuilta, jonne voi myös ilmoittaa osaamiseen liittyvästä tapahtumasta. Teemaan liittyviä kampanjoita, selvityksiä, tutkimuksia ja muita aiheita voi nostaa esiin sosiaalisessa mediassa aihetunnisteella #OsaamisenVuosi. Eurooppalaista keskustelua voi seurata aihetunnisteella #EuropeanYearOfSkills.

Lisätiedot:
erityisasiantuntija Teea Oja, työ- ja elinkeinoministeriö, p. 029 504 7161
neuvotteleva virkamies Ulla-Jill Karlsson, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 029 533 0141