Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen kehittäminen -hanke
OKM029:00/2021 Kehittäminen
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
Hankkeen tavoitteena on sosiaali- ja terveysalan tehtäviin suuntaavien alempiin ja ylempiin korkeakoulututkintoihin johtavan koulutuksen ja niitä täydentävän korkeakoulutuksen kehittäminen, sote-uudistuksen tavoitteiden tukeminen osaamista vahvistamalla sekä sote-alan koulutuksen vetovoiman ja harjoittelun kehittäminen.
Hankkeen eteneminen
Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen kehittäminen -hankkeen seminaari sosiaali- ja terveysalan tutkintoa täydentävän koulutuksen ja jatkuvan oppimisen tarpeista
2.11.2021 Verkkokeskustelu
Lisätietoa
Hankkeen perustiedot Käynnissä
Hankenumero OKM029:00/2021
Asianumerot VN/8566/2021
Asettaja opetus- ja kulttuuriministeriö
Toimikausi/aikataulu 10.5.2021 – 31.5.2023
Asettamispäivä 3.5.2021
Yhteyshenkilö
Sanna Hirsivaara, Opetusneuvos
puh. +358 295 330 404
[email protected]
Tavoitteet ja tuotokset
1. Sosiaali- ja terveysalan tutkintorakenteen (alemmat ja ylemmät korkeakoulututkinnot) ja sitä täydentävän koulutuksen kehittäminen. Tavoitteena on arvioida, millaisia alalle tulemisen edellytyksenä olevia osaamiskokonaisuuksia (perustutkinnot) työelämässä tarvitaan nyt ja tulevaisuudessa ja mikä on perustutkintojen suhde erityisosaamista vaativiin tehtäviin ja niiden edellyttämään koulutukseen. Tutkintorakenteen tarkastelun painopisteenä ovat ammattikorkeakoulututkinnot ja yliopistojen terveystieteiden ja sosiaalityön koulutus. Tarkasteluun sisältyvät niin kutsuttujen kaksoistutkintojen koulutusrakenteeseen liittyvät kysymykset (sairaanhoitaja – kätilö, sairaanhoitaja – terveydenhoitaja, sairaanhoitaja - ensihoitaja). Tarkastelu ei kata tohtorin tutkintoa. Ehdotukset kuntoutusalalle suuntautuvien korkeakoulututkintojen rakenteen kehittämisestä tehdään yhteistyössä kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisfoorumin kanssa.
2. Valtakunnallinen jatkuvan oppimisen rakenne sosiaali- ja terveysalalla. Osana tätä arvioidaan muiden ohella ammattikorkeakoululain ja yliopistolain nojalla järjestettävän erikoistumiskoulutuksen, täydennyskoulutuksen ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon tehtäviä ja perustutkintoa täydentävän koulutuksen rahoitusta. Tavoitteena on arvioida, millaisiin asiantuntijatason ja erikoisosaamisen ammatteihin ja vakiintuneisiin tehtäviin tuleminen edellyttää aiemmin suoritettua korkeakoulutusta ja täydentävää koulutusta ja millaisin koulutusmallein näihin tarpeisiin on vastattava. Tehtävään sisältyy muun muassa psykoterapeuttien ja muiden mielenterveystyöhön tarvittavien ammattilaisten koulutusmallien tarkastelu. Lisäksi tehtävänä on arvioida korkeakoulun ja työantajan yhteistyötä, työnjakoa ja roolia kouluttajana ja tehdä tätä koskevat esitykset.
3. Sosiaali- ja terveyspalvelujen rakenneuudistuksen ja Tulevaisuuden sosiaali- ja terveyskeskus -ohjelman tavoitteiden tukeminen osaamista vahvistamalla. Ehdotukset tehdään aiemman valmistelun ja sosiaali- ja terveysministeriön uuden tilannearvion pohjalta yhteistyössä sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen valmisteluryhmien kanssa. Tavoitteena on arvioida, miten sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamisen tavoitteisiin ja Osaamisella soteen –hankkeessa tunnistettuihin osaamisen kehittämistarpeisiin vastataan koulutusrakenteita uudistamalla sekä koulutuksen ja työelämän oppimispolkuja, pedagogisia ratkaisuja ja oppimisympäristöjä kehittämällä.
4. Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen harjoittelun kehittäminen. Tavoitteena on arvioida kehittämistarpeita erityisesti harjoittelun laadun, saatavuuden, oppimisympäristöjen ja pedagogisten ratkaisujen näkökulmista.
5. Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen vetovoima ja tarvittavat ehdotukset.
Hanke julkaisee väliraportin vuonna 2021 ja loppuraportin vuoden 2023 alussa.
Tiivistelmä
Hankkeen tavoitteena on sosiaali- ja terveysalan tehtäviin suuntaavien alempiin ja ylempiin korkeakoulututkintoihin johtavan koulutuksen ja niitä täydentävän korkeakoulutuksen kehittäminen, sote-uudistuksen tavoitteiden tukeminen osaamista vahvistamalla sekä sote-alan koulutuksen vetovoiman ja harjoittelun kehittäminen.
Lähtökohdat
Sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistaminen edellyttää uutta osaamista ja toimintatapojen uudistamista. Sosiaali- ja terveysalan täydennyskoulutuksen ja tutkintoon johtavan koulutuksen kehittämistä käsiteltiin vuosina 2017-2019 Osaamisella soteen –hankkeessa. Hankkeessa tunnistettiin sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistamiseksi tärkeitä kaikille sosiaali- ja terveysalan ammattilaisille yhteisiä osaamistarpeita, joita korkeakoulut ovat jo ottaneet huomioon tutkintoon johtavan koulutuksen kehittämisessä. Sanna Marinin hallitusohjelman mukainen sosiaali- ja terveyspalvelujen uudistus poikkeaa kuitenkin lähtökohdiltaan aiemmasta valmistelusta ja siksi uudistuksen edellyttämiä osaamistarpeita on arvioitava osittain uudestaan.
Osaamisella soteen hankkeessa tunnistettiin useita sekä alempien ja ylempien korkeakoulututkintojen rakenteeseen että jatkuvan oppimisen rakenteeseen liittyviä haasteita, joita hanke esitti ratkaistavaksi jatkotyössä. Kliininen potilastyö ja sosiaalihuollon vaativa asiakastyö edellyttävät uudenlaisia koulutusjatkumoja ja joustavia opintopolkuja erikoisosaamisen kehittämiseksi. Sosiaali- ja terveysministeriön näkemyksen mukaan sosiaali- ja terveysalan erikoistumiskoulutustarjonta ei kaikilta osin muodosta tällä hetkellä työelämän tarpeita vastaavaa kokonaisuutta. Sosiaali- ja terveysalan koulutuksessa tulisi saada riittävästi valmiuksia moniammatilliseen yhteistyöhön, mikä on keskeinen edellytys integroitujen asiakaslähtöisten palvelukokonaisuuksien toteutumiselle.
Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulututkinnon suorittaneista merkittävällä osalla on aiemmin suoritettu saman alan korkeakoulututkinto. Koulutuskysynnän kohdistuminen tutkintoon johtavaan koulutukseen vie koulutuspaikkoja muun muassa nuorilta, joilla ei ole lainkaan korkeakoulututkintoa. Sosiaali- ja terveysalan ammattilaisten koulutusmyönteisyys on vahvuus alan kehittämiselle. Koulutuskysyntä kohdistuu kuitenkin päällekkäisten eli saman alan ja saman tason tutkintojen suorittamiseen. Osittain tämä johtuu siitä, ettei säänneltyihin tehtäviin ole muita koulutuspolkuja, kuin uuden tutkinnon suorittaminen. Pitkät koulutuspolut eivät koske kaikkia sosiaali- ja terveysalan koulutuksia. Koulutusrakennetta tulisi kehittää siten, että se vastaa työelämän tarpeisiin ja tukee sosiaali- ja terveysalan henkilöstön ammatissa kehittymistä ja työuria. Erityisesti ammattikorkeakoulututkintojen ja yliopistojen sosiaalityön ja terveystieteiden koulutusta on arvioitava kokonaisuutena.
Sosiaali- ja terveysalalla korkeakoulututkintoon johtavassa koulutuksessa on merkittävä määrä harjoittelua. Korkeakoulut, työelämän edustajat ja ammattijärjestöt ovat nostaneet esiin harjoittelupaikkojen saatavuuteen, monipuolisuuteen, toteuttamistapoihin ja harjoittelun laatuun liittyviä kysymyksiä. Harjoittelutoiminnan kehittäminen on pitkälti korkeakoulujen ja alueen työelämän vastuulla. Erityisesti harjoittelupaikkojen saatavuuteen ja laatuun liittyvät kysymykset edellyttävät myös valtakunnallisen tason linjauksia.
Osaamisella soteen –hankkeen loppuraportissa ehdotetaan, että sosiaali- ja terveysalan korkeakoulututkintojen ja jatkuvan oppimisen rakenteen toimivuudesta tulisi toteuttaa laaja kokonaisarvio yhteistyössä työelämän ja ministeriöiden kanssa. Myös sosiaali- ja terveysalan erikoistavasta koulutuksesta tulisi kehittää nykyistä tunnistettavampi kokonaisuus sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän tarpeisiin. Korkeakoulujen tutkinnoista ja muista osaamiskokonaisuuksista koostuvaa rakennetta tulisi kehittää nykyistä joustavammaksi ja nopeammin osaamistarpeisiin reagoivaksi, esimerkiksi kehittämällä modulaarista rakennetta sekä digitaalisia ja todellisuutta mallintavia pedagogisia ratkaisuja. Soveltuvan sote-alan tutkinnon jo suorittaneilla tulisi olla nykyistä monipuolisempia ja joustavampia koulutuspolkuja koulutuksen ja työelämän välille uusien osaamiskokonaisuuksien saavuttamiseksi. Aiemmin hankitun osaamisen tunnustamista tulisi tehostaa. Samalla olisi arvioitava mahdolliset muutostarpeet kelpoisuuslainsäädäntöön. Työelämän muutoksesta johtuvat sosiaali- ja terveysalan ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon uudistustarpeet tulisi ottaa osaksi tätä kokonaisarviota.
Hankkeen tavoitteena on alempiin ja ylempiin korkeakoulututkintoihin johtavan koulutuksen ja niitä täydentävän korkeakoulutuksen kehittäminen siten, että sosiaali- ja terveysalan koulutustarjonta vastaa joustavammin yksilöiden ja työelämän tarpeisiin, koulutuspolut tehostuvat, tutkintorakenne ja jatkuvan oppimisen rakenne selkiytyy, työurat pitenevät, osaavan työvoiman saatavuus parantuu ja alan ammattilaisilla on paremmat mahdollisuudet osaamisen jatkuvaan kehittämiseen.
Hanketyöryhmä tekee esitykset koulutukseen liittyvän lainsäädännön, rahoituksen ja ohjauksen kehittämiseksi.
Hanke on käynnistynyt. Hankkeen tueksi on käynnistetty Turun yliopiston johtama tutkimushanke nimeltä Tulevaisuuden työelämätarpeisiin vastaava sosiaali- ja terveysalan tutkinto- ja koulutusrakenne (STaRa).
Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen kehittäminen -hankkeen seminaari sosiaali- ja terveysalan tutkintoa täydentävän koulutuksen ja jatkuvan oppimisen tarpeista
2.11.2021 Verkkokeskustelu
Lisätietoa
Sosiaali- ja terveysalan korkeakoulutuksen kehittäminen -hankkeen seminaari sosiaali- ja terveysalan tutkintoa täydentävän koulutuksen ja jatkuvan oppimisen tarpeista
2.11.2021 Verkkokeskustelu
Lisätietoa
Asettaminen ja organisointi
-
SOTEKO-hankkeen asettamispäätös PDF
3.5.2021
Sihteeristö
Nimi
Nimike
Organisaatio
Rooli
Toimikausi
Hirsivaara, Sanna
Opetusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö
Rooli: Puheenjohtaja
3.5.2021 –
Halinen, Kaisa
Lääkintöneuvos
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Jäsen
3.5.2021 –
Kanto-Ronkanen, Anne
Erityisasiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Jäsen
3.5.2021 –
Luomala, Juha
Sosiaalineuvos
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Jäsen
3.5.2021 –
Mäntyranta, Taina
Johtaja, lääkintöneuvos
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Jäsen
3.5.2021 –
Nygren, Päivi
Johtava asiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Jäsen
20.5.2021 –
Tervaspalo, Katri
Opetusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö
Rooli: Jäsen
3.5.2021 –
Vallimies-Patomäki, Marjukka
Neuvotteleva virkamies
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Jäsen
3.5. – 31.8.2021
Ohjausryhmä
Nimi
Nimike
Organisaatio
Rooli
Toimikausi
Vuorinen, Birgitta
Johtaja
opetus- ja kulttuuriministeriö
Rooli: Puheenjohtaja
10.5.2021 – 28.2.2023
Koskela, Satu
Osastopäällikkö
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Varapuheenjohtaja
10.5.2021 – 28.2.2023
Jääskeläinen, Atte
Ylijohtaja
opetus- ja kulttuuriministeriö
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Siikavirta, Jaska
Johtaja
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Työryhmä
Nimi
Nimike
Organisaatio
Rooli
Toimikausi
Hirsivaara, Sanna
Opetusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö
Rooli: Puheenjohtaja
10.5.2021 – 28.2.2023
Luomala, Juha
Sosiaalineuvos
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Varapuheenjohtaja
10.5.2021 – 28.2.2023
Coco, Kirsi
Koulutuspoliittinen asiantuntija
Tehy ry
Rooli: Varajäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Fränti, Juha
Aluekoordinaattori
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Halinen, Kaisa
Lääkintöneuvos
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Heikkinen, Alpo
Erityisasiantuntija, VTL
Talentia ry
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Helminen, Jari
Koulutusjohtaja
Diakonia ammattikorkeakoulu
Rooli: Varajäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Huusko, Mira
Arviointiasiantuntija
Kansallinen koulutuksen arviointikeskus
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Kanto-Ronkanen, Anne
Erityisasiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Kilpinen, Tuula
Johtaja
LAB-ammattikorkeakoulu
Rooli: Varajäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Komulainen, Kati
Rehtori, toimitusjohtaja
Vaasan ammattikorkeakoulu
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Konkola, Riitta
Rehtori
Metropolia Ammattikorkeakoulu
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Kukka, Anna
Työelämän kehittämisen asiantuntija
KT Kuntatyönantajat
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Kurtti, Juha
Tutkimuspäällikkö
Tehy ry
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Kääriäinen, Maria
Terveystieteen professori
Oulun yliopisto
Rooli: Varajäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Laitinen, Arja
Johtaja
Hyvinvointiala HALI ry
Rooli: Varajäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Liakka, Anna-Riitta
Vastaava johtava sosiaalityöntekijä
Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen Kymsote
Rooli: Varajäsen
29.6.2021 – 28.2.2023
Lindh, Jari
Yliopistonlehtori
Lapin yliopisto
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Lundgrén-Laine, Heljä
Johtajaylihoitaja
Keski-Suomen sairaanhoitopiiri
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Malinen, Jussi
Palvelujohtaja kuntoutus ja vastaanottopalvelut
Siun sote
Rooli: Jäsen
20.5.2021 – 28.2.2023
Manssila, Jaana
Erityisasiantuntija, VTM
Talentia ry
Rooli: Varajäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Merivuori, Tiina
Ylilääkäri
Kanta-Hämeen keskussairaala
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Mursu, Sanja
Osaamisen kehittämisen asiantuntija
KT Kuntatyönantajat
Rooli: Varajäsen
10.5. – 11.11.2021
Mänttäri, Tuomas
Edunvalvontajohtaja
Hyvinvointiala HALI ry
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Mäntyranta, Taina
Johtaja, lääkintöneuvos
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Mönkkönen, Ritva
Palvelupäällikkö terapiapalvelut
Siun sote
Rooli: Varajäsen
20.5.2021 – 28.2.2023
Niemi, Anu
Yksikönpäällikkö, ylilääkäri
Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL
Rooli: Varajäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Nygren, Päivi
Johtava asiantuntija
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Jäsen
20.5.2021 – 28.2.2023
Pehkonen, Aini
Professori
Itä-Suomen yliopisto
Rooli: Varajäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Reiman, Tommi
Vastaava johtava sosiaalityöntekijä
Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen Kymsote
Rooli: Varajäsen
29.6.2021 – 28.2.2023
Salanterä, Sanna
Professori
Turun yliopisto
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Salonen, Anu
Sosiaalityön palvelujohtaja
Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Seppänen, Salla
Johtaja
Laurea -ammattikorkeakoulu
Rooli: Varajäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Tervaspalo, Katri
Opetusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Vallimies-Patomäki, Marjukka
Neuvotteleva virkamies
sosiaali- ja terveysministeriö
Rooli: Jäsen
10.5. – 31.8.2021
Vidgrén, Mervi
Rehtori
Savonia-ammattikorkeakoulu
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Viemerö, Jaana
Erityisasiantuntija
Kuntaliitto
Rooli: Jäsen
10.5.2021 – 28.2.2023
Ryhmittelemättömät
Nimi
Nimike
Organisaatio
Rooli
Toimikausi
Hirsivaara, Sanna
Opetusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö
Rooli: Vastuuhenkilö
24.3.2021 –
Hirsivaara, Sanna
Opetusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
24.3.2021 –