Kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisfoorumi
OKM019:00/2021 Kehittäminen
Ministeriöt toteuttavat hallitusohjelmaa, valmistelevat lakeja ja muita säädöksiä sekä vievät eteenpäin uudistuksia erilaisissa hankkeissa, työryhmissä ja toimielimissä.
Kaikkien ministeriöiden hankkeet löydät valtioneuvoston verkkosivuilta
OKM ja STM toteuttavat 2021-2023 kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisfoorumin edistämään yhteistyötä koulutustahojen ja kouluttajien sekä tutkijoiden kesken. Tuloksena syntyy TKI -strategia sekä koulutuksen kehittämisehdotukset.
Hankkeen perustiedot Päättynyt
Hankenumero OKM019:00/2021
Asianumerot VN/2780/2021
Asettaja opetus- ja kulttuuriministeriö
Toimikausi/aikataulu 11.3.2021 – 31.12.2023
Asettamispäivä 11.3.2021
Toteuttaa hallitusohjelman tavoitteita
Marin
Strategiset kokonaisuudet Osaamisen, sivistyksen ja innovaatioiden Suomi
Tavoite Suomi on kansainvälisesti houkutteleva paikka opiskella, tutkia ja investoida
Keino Vahvistetaan suomalaisen tutkimus- ja tiedeyhteisön kilpailukykyä ja vahvistetaan vetovoimaa panostamalla tutkimusympäristöihin ja tutkimusinfrastruktuureihin
Tavoitteet ja tuotokset
Kehittämisfoorumi tuottaa suunnitelman kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämiseksi vuosille 2024-2030. Suunnitelmaan sisältyy selvitys työelämän kehittämistarpeista, ehdotukset perustutkintokoulutuksen ja sitä täydentävän koulutuksen rakenteen kehittämisestä sekä ehdotus kuntoutuksen ja sen koulutuksen tutkimusstrategiaksi. Suositusten toimeenpanosta päätetään foorumin työskentelyn jälkeen.
Tiivistelmä
OKM ja STM toteuttavat 2021-2023 kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisfoorumin edistämään yhteistyötä koulutustahojen ja kouluttajien sekä tutkijoiden kesken. Tuloksena syntyy TKI -strategia sekä koulutuksen kehittämisehdotukset.
Lähtökohdat
Jotta kuntoutuksen osaamista tuottavista tutkinnoista ja muusta koulutuksesta muodostuvan kokonaisuuden toimintaa voidaan arvioida ja kehittää, tarvitaan valtakunnallisesti jaettu yhteinen tilannekuva sosiaali- ja terveydenhuollon ammatti- ja tehtäväkuvien kehityksestä, kuntoutusosaamisen tarpeista ja nykyisten koulutusten ja opintopolkujen toimivuudesta. Kehittämisfoorumi ennakoi ja kuvaa kuntoutuksen osaamistarpeita sosiaali- ja terveydenhuollossa ja tekee ehdotuksia siitä, miten koulutus- ja tutkimusjärjestelmää tulisi kehittää vastaamaan kuntoutusosaamisen tarpeita. Lisäksi foorumin tehtävänä on käsitellä valtakunnallisella tasolla koko koulutus- ja tutkimusjärjestelmää suhteessa sosiaali- ja terveyspalvelujärjestelmän kehitystarpeisiin.
Moniammatillinen yhteistyö ja konsultointikyky ovat tärkeitä kaikkien kuntoutusalan ammattilaisten osaamisia. Lisäksi kaikkien sosiaali-ja terveysalan ammattilaisten tulee työssään edistää ihmisen toimintakyvyn ylläpitämistä kuntouttavalla ja toimintakykyä ylläpitävällä työotteella. Sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisten tulee tuntea WHO:n kansainvälinen toimintakyvyn, toimintarajoitteiden ja terveyden luokitus (ICF) sekä osata käyttää kansallisesti sovittuja työ- ja toimintakyvyn arvioinnin perusarviointimenetelmiä.
Monialainen yhteistyö sekä olemassa olevien palvelujen tunteminen korostuvat tulevaisuudessa. Kuntoutuksen eri ammattilaisten erityisosaamisen käytön hyödyntäminen todennäköisesti lisääntyy etä- ja muiden digitaalisten palvelujen lisääntyessä. Nämä haastavat kuntoutuksen ammattilaiset uudenlaiseen yhteistyöhön ja työryhmätyöskentelyyn.
Kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisellä varmistetaan kuntoutusalan ammattilaisten osaamisen korkea taso ja kuntoutuspalvelujen laatu sekä koulutuksen tutkimusperustaisuus ja tutkimuksen korkea laatu.
Foorumi on aloittanut toimintansa maaliskuussa 2021 työsuunnitelman lähetekeskustelulla. Ohjausryhmä on käynnistänyt työskentelynsä, hyväksynyt työsuunnitelman sekä työryhmien teemat, työskentelytavat ja kokoonpanon. Työryhmien tehtävänä on tuottaa tilannekuva kuntoutuksen koulutuksesta ja tutkimuksesta, tavoiteltavasta tulevaisuudesta sekä ratkaisuista ja kehittämistoimenpiteistä. Foorumi on kokoontunut ensimmäisen kerran huhtikuussa 2021. Työryhmät työskentelevät itsenäisesti ja esittelevät väliraporttinsa seuraavassa foorumin tilaisuudessa syyskuussa 2021. Samalla järjestetään kuntoutuksen osaamistarpeisiin liittyvä Tulevaisuustyöpaja. Foorumin seuraavassa tilaisuudessa joulukuussa 2021 luodaan yhteinen näkemys kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen nykytilasta sekä osaamis- ja työelämätarpeista. Vuoden 2022 alussa sovitaan jatkotyöskentelystä kehittämistarpeiden mukaisesti ja määritellään uudelleen työryhmien teemat, lukumäärä ja kokoonpanot. Kehittämisehdotusten ja –suositusten loppuraportti julkaistaan marraskuussa 2023.
Hankkeen asettaminen
-
Kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisfoorumin asettaminen vuosille 2021-2023 PDF
23.2.2021 Opetus- ja kulttuuriministeriö
Päätös jatkoajasta, hankemuutoksesta tai hankekokoonpanon muuttamisesta
-
Kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisfoorumin kokoonpanon muuttaminen PDF
28.2.2023 Opetus- ja kulttuuriministeriö
-
Kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisfoorumin kokoonpanon muuttaminen PDF
28.2.2022 Opetus- ja kulttuuriministeriö
-
Kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisfoorumin kokoonpanon muuttaminen PDF
3.12.2021 Opetus- ja kulttuuriministeriö
-
Kuntoutuksen koulutuksen ja tutkimuksen kehittämisfoorumin kokoonpanon täydentäminen PDF
26.4.2021 Opetus- ja kulttuuriministeriö
Muut asiakirjat ja muistiot
-
25.1.2022
Kuntoutuksen koulutuksen tilannekuva päivitetty versio
-
19.1.2022 KunFo tutkimusryhmä
Kuntoutuksen tutkimuksen tilannekuva
-
Väliraportti työvoima- ja osaamistarpeet PDF
19.1.2022 KunFo työelämätarpeet -ryhmä
Väliraportti kuntoutuksen työelämätarpeet
-
Kuntoutuksen koulutuksen tutkimus PDF
19.1.2022 Jenni Sillantaka
Selvitys kuntoutuksen koulutuksen tutkimuksista Suomessa
Ryhmittelemättömät
Henkilö
Rooli, Toimikausi
Töytäri, Aija
Opetusneuvos
opetus- ja kulttuuriministeriö
Rooli: Hankkeen yhteyshenkilö
11.3.2021 – 31.12.2023