Ministeri Kalliomäki: Sivistys nähtävä tulevaisuuden voimavarana
J. V. Snellmanin 200 -vuotisjuhlavuoden teemana on sivistys. Monipuolisen ja pitkän elämänsä aikana Snellman seurasi kriittisesti eurooppalaista elämäntapaa ja korosti suomalaisuuttaan. Tutustuminen Snellmanin elämään ja aikaan avaa oven 1800-luvun eurooppalaiseen henkiseen sivistykseen, maaperään, jolta kansakuntamme on kehittynyt, sanoi opetusministeri Antti Kalliomäki juhlavuoden avajaisissa Kuopiossa.
- Nykyään Snellmanin ja hänen aikalaistensa jalanjäljillä kantaa yhteiskunnallista vastuuta opetusministeriö koulutuksen, tieteen, kulttuurin, liikunnan, nuorisopolitiikan ja kirkollisasioiden aloilla kansakunnan sivistyksen ja hyvinvoinnin edistäjänä. Lähtökohdat ovat edelleen samat kuin snellmanilaisessa valtioaatteessa. Yhteiskunnan perusta on koulutuksessa, tieteessä ja kulttuuriperinnössä. Perinteenämme on koulutuksen ja sivistyksen arvostus.
- Opetusministeriö aloitti Snellman-juhlavuoden paaluttamisen jo vuonna 1999 käynnistäessään jatkohankkeen Snellmanin alkukielisille kootuille teoksille "Samlade arbeten". Juhlavuodeksi valmistuivat 24-osainen suomennossarja ja 12. toukokuuta 2006 julkistettava elämäkerta. Näillä julkaisuilla on keskeinen merkitys koko juhlavuoden laajan ohjelmiston rakentamisessa.
- Kootut teokset ja elämäkertatutkimus tuovat esille aikakauden, jolloin Suomi oli ehkä eurooppalaisempi kuin koskaan. Yhteiskunnallinen vastuu oli silloin pitkälle yksilön vastuuta ja kansakunnan rakennustyö kiinni rohkeudesta tarttua tilaisuuteen vaikka oman mukavuuden kustannuksella. Snellman kantoi yhteiskunnallisen vastuunsa sivistyksestä monessa roolissa yhtä aikaa. Hän esitti voimakkaita käytännön vaatimuksia, mutta ennen kaikkea hän oli edelläkävijä esimerkkiä näyttäen.
- Kansainvälinen maineemme koulutusyhteiskuntana on valioluokkaa. Kaikilta osin asia ei kuitenkaan ole näin. Meidän on kiinnitettävä erityistä huomiota lasten ja nuorten hyvinvoinnin parantamiseen. Tämä edellyttää nykyistä laajempaa eri hallinnonalojen ja tahojen, kuten esimerkiksi kolmannen sektorin toimijoiden, ammattijärjestöjen ja kotien välistä yhteistyötä. Tässä työssä tarvitaan pitkäkestoisia toimenpiteitä, kenties myös rakenteellisia uudistuksia. On käynnistettävä kehitystyö, jolla turvataan hyvinvoiva, viihtyisä ja turvallinen koulu kaikille lapsille ja nuorille sekä muille koulussa työtätekeville, totesi ministeri Kalliomäki.
---
Lisätietoja Snellman-juhlavuoden internetsivuilta www.snellman200.fi