Ny lag om ortodoxa kyrkan
Lagstiftningen om den ortodoxa kyrkan i Finland totalrevideras. Det viktigaste syftet med reformen är att stärka den ortodoxa kyrkans självstyre och minska statens involvering i beslut som gäller kyrkans interna verksamhet och förvaltning. Regeringen föreslog torsdagen den 9 november att den nya lagen stadfästs. Avsikten är att republikens president stadfäster lagen på fredagen.
Ortodoxa kyrkans kyrkomöte skall i framtiden själv kunna utfärda närmare bestämmelser om kyrkans verksamhet och förvaltning i kyrkoordningen. Motsvarande förfarande infördes i den evangelisk-lutherska kyrkan i början av 1994. Avsikten är att ortodoxa kyrkans kyrkoordning stadfästs vid ett extraordinarie kyrkomöte, som inleds den 10 december 2006.
Den ortodoxa kyrkans central- och stiftsförvaltning skall få en självständigare ställning i förhållande till staten. Utgifter för central- och stiftsförvaltningen kommer inte längre att betalas av statens medel. I syfte att trygga kyrkans ekonomiska förutsättningar för verksamheten skall den dock i fortsättningen få statsbidrag till motsvarande belopp.
Dessutom skall undervisningsministeriets administrativa beslutanderätt bl.a. när det gäller församlingsindelningar, inspektionsdistrikt och reseprästernas och resekantorernas verksamhetsdistrikt överföras till kyrkans egna organ.
Den grundläggande strukturen för den ortodoxa kyrkans förvaltning kvarstår oförändrad. Kyrkomötet kommer i fortsättningen att sammanträda årligen, när det nu sammanträder vart tredje år. I stiften inrättas stiftsråd för att planera och samordna verksamheten i stiftet och dess församlingar. Inom församlingsförvaltningen skall kyrkoherden fortfarande väljas genom val, men de övriga prästerna och kantorerna skall väljas av församlingsfullmäktige. I lagen skall också ingå bestämmelser om församlingarnas frivilliga samarbete vid skötseln av uppgifter samt om ändringar i församlingsindelningen. Bestämmelserna om sökande av ändring i beslut av kyrkliga myndigheter och församlingsmyndigheter totalrevideras.
Alla anställda inom den ortodoxa kyrkan och i dess församlingar skall i fortsättningen vara anställda i arbetsavtalsförhållande. Kyrkostyrelsen och arbetstagarorganisationen kommer överens om anställningsvillkoren genom kollektivavtal.
Den nya lagen avses träda i kraft den 1 januari 2007
-- -- --
Ytterligare uppgifter:
- äldre regeringssekreterare Joni Hiitola, undervisningsministeriet, gsm 040 838 7656