Arbetsgrupp:Utbildningen och forskningen på det sociala området skall klarläggas
Arbetsgruppen som utrett utbildningen och forskningen inom den sociala sektorn anser att det nuvarande antalet utbildningsenheter vid universiteten och yrkeshögskolorna är lämpligt. Enligt arbetsgruppen finns det dock skäl att öka antalet nybörjarplatser inom socialt arbete vid universiteten med hundra. Tilläggsplatser behövs speciellt vid universiteten i södra och mellersta Finland. Arbetsgruppen föreslår inga ändringar i antalet nybörjarplatser vid yrkeshögskolorna men mängden nya studerande per utbildningsprogram borde däremot höjas till minst 40. Yrkeshögskolorna skall reservera mer nybörjarplatser än för nuvarande för vuxenutbildningen och nybörjarplatserna skall ökas inom den svenskspråkiga yrkeshögskoleutbildningen inom huvudstadsregionen. Arbetsgruppen överräckte sin utredning till undervisningsminister Sari Sarkomaa på tisdagen.
Undervisningen och forskningen inom social arbete vid universiteten skall enligt arbetsgruppen stärkas i och med ökat samarbete på nationell nivå mellan universiteten samt genom att enheternas kontakter med företrädare för arbetslivet och kontakterna till yrkeshögskolorna stärks. Utbildningen skall koncentreras till större enheter då man samtidigt slutar satsa på förfarandet med magisterprogram av engångskaraktär och verksamhet vid separata utbildningsenheter. Vidare föreslår arbetsgruppen att man inleder de förberedelser som krävs för en yrkesinriktad doktorsexamen i socialt arbete. Doktorsexamen skulle även vara möjlig för dem som avlagt högre högskoleexamen.
Arbetsgruppen konstaterar att socionomutbildningen och den högre yrkeshögskoleutbildningen skall även i fortsättningen skilja sig från utbildningen inom det sociala området på universitetsnivå vad gäller utbildningens innehåll och dess inriktning med avseende på arbetslivets behov. Inom yrkeshögskolorna skall man öka på multiprofessionell utbildning inom åldringsvård som kombinerar kunnande inom olika servicesektorer. I samband med att arbetsfördelningen inom det sociala området reformeras skall man även klargöra vilka uppgifter de som avlagt högre yrkeshögskoleexamen skall ha.
Arbetsgruppen föreslår att man i anslutning till universitetsutbildningen grundar undervisnings- och forskningskliniker inom det sociala området. Klinikerna med praktiskt inriktad verksamhet skall fungera som arenor för utbildning, forskning och utveckling av arbetspraxis på området, och de skall även ha uppgifter som ansluter sig till postgradual och påbyggnadsutbildning. Klinikerna skall samla studerande och lärare vid universiteten och yrkeshögskolorna för praktisk undervisning. Verksamheten vid klinikerna förutsätter att staten beviljar specialstatsandelar som är avsedda för dylik verksamhet inom hälsovården.
Arbetsgruppen föreslår att man på nationell nivå grundar ett samarbetsorgan som består av företrädare för de båda högskolesektorerna. Samarbetsorganet har till uppgift att strategiskt utveckla utbildningen på den sociala sektorn. Vidare föreslår arbetsgruppen att man stärker samarbetet mellan yrkeshögskolornas nätverk inom den sociala sektorn respektive det nätverk som har skapats för universitetsenheternas sociala arbete, så att utbildningssektorernas uppgifter bättre kan organiseras.
Arbetsgruppen hade till uppgift att lägga fram ett förslag på hur man skall ordna, utveckla och dimensionera utbildningen och forskningen inom den sociala sektorn vid universiteten och yrkeshögskolorna fram till år 2012.
- - -
Utredningen om utvecklingen av utbildningen och forskningen på den sociala sektorn hänför sig till den pågående strukturella utvecklingen av högskolorna. Högskoleväsendet utvecklas som en helhet bestående av universiteten, yrkeshögskolorna och nya kluster som baserar sig på samarbetsavtal mellan dem. De nya högskolestrukturerna skall till största delen vara införda år 2012. Förändringar i högskolornas verksamhetsmiljö kräver att högskolesystemets strukturer ses över.