Työryhmä: Yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sosiaalialan työnjako selkeäksi
Sosiaalialan koulutusta ja tutkimusta selvittänyt työryhmä pitää nykyistä yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opetusyksiköiden määrää sopivana. Yliopistojen sosiaalityön koulutusohjelmien aloituspaikkamäärää olisi työryhmän mukaan syytä lisätä sadalla. Lisäpaikkoja tarvittaisiin erityisesti Etelä- ja Keski-Suomen yliopistoissa. Ammattikorkeakoulujen aloituspaikkamäärä on työryhmän mukaan sopiva, mutta koulutusohjelmien aloittajamäärä tulisi nostaa vähintään 40 opiskelijan tasolle. Aloituspaikkoja tulisi ammattikorkeakouluissa suunnata nykyistä enemmän aikuiskoulutukseen ja pääkaupunkiseudun ruotsinkieliseen koulutukseen. Työryhmä luovutti selvityksensä opetusministeri Sari Sarkomaalle tiistaina.
Yliopistojen sosiaalityön opetusta ja tutkimusta olisi työryhmän mukaan vahvistettava lisäämällä yliopistojen keskinäistä valtakunnallista yhteistyötä sekä yksiköiden työelämä- ja ammattikorkeakouluyhteyksiä. Koulutus tulisi keskittää suurempiin yksiköihin, jolloin kertaluonteisista maisteriohjelmista ja koulutusta antavista sivupisteistä tulisi luopua. Lisäksi työryhmä esittää sosiaalityön ammatillisen tohtoritutkinnon valmistelun käynnistämistä. Tohtorintutkinto olisi suunnattu myös ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneille.
Työryhmä toteaa, että ammattikorkeakoulujen sosionomikoulutuksen ja ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon sisällön ja työelämävastaavuuden tulee jatkossakin erota yliopistoissa annettavasta sosiaalityön koulutuksesta. Ammattikorkeakouluissa tulisi lisätä monialaista vanhustyön koulutusta, joka yhdistää laajasti eri palvelusektoreiden osaamista. Ylemmän ammattikorkeakoulututkinnon suorittaneiden tehtävä on selkiytettävä sosiaalialan tehtäväjakojen uudistamisen yhteydessä.
Työryhmä ehdottaa, että yliopistokoulutuksen yhteyteen perustettaisiin sosiaalialan opetus- ja tutkimusklinikoita. Käytäntöön kiinnittyvät klinikat toimisivat koulutuksen, tutkimuksen, alan työkäytäntöjen kehittämisen areenoina ja niillä olisi myös jatko- ja täydennyskoulutustehtäviä. Klinikat kokoaisivat yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen opiskelijoita ja opettajia käytännön opetukseen. Klinikoiden toimintaan tulisi saada terveydenhuollon vastaavaan toimintaan myönnettävä erityisvaltionosuus.
Molemmista korkeakoulusektoreista ja sosiaalialan työelämän edustajista tulisi työryhmän mukaan koota valtakunnallinen yhteistyöelin, jonka tehtävänä olisi sosiaalialan koulutuksen strateginen kehittäminen. Lisäksi työryhmä esittää sosiaalialan ammattikorkeakoulujen ja sosiaalityön yliopistoyksiköiden verkostojen välistä yhteistyötä vahvistettavaksi, jotta koulutussektoreiden tehtäviä voidaan paremmin sovittaa yhteen.
Työryhmän tehtävänä oli laatia ehdotus siitä, miten sosiaalialan koulutuksen ja tutkimuksen järjestämiseksi, kehittämiseksi ja mitoittamiseksi yliopistoissa ja ammattikorkeakouluissa vuoteen 2012 mennessä.
- - -
Sosiaalialan koulutuksen ja tutkimuksen kehittämistä koskeva selvitys liittyy meneillään olevaan korkeakoulujen rakenteellisen kehittämisen prosessiin. Korkeakoululaitosta kehitetään yliopistoista, ammattikorkeakouluista ja niiden välisistä yhteistyösopimuksiin perustuvasta uusista yhteenliittymistä muodostuvana kokonaisuutena niin, että uudet korkeakoulurakenteet ovat pääosin käytössä vuonna 2012. Korkeakoulujen toimintaympäristön muutokset edellyttävät korkeakoulujärjestelmän rakenteen uudelleen arviointia.