Suomalaisille osaamiskeskittymille rahoitusta – uudet tutkimuksen lippulaivat valittu
Suomen Akatemia valitsi 8.1. neljä uutta suomalaisen tutkimuksen huippua rahoituksen saajiksi uudesta tutkimuksen lippulaivaohjelmasta. Hakukierros oli lippulaivaohjelman toinen. Uudet lippulaivat ovat Digitaalisen yksilöllistetyn syöpälääketieteen osaamiskeskus (Helsingin yliopisto ja HUS), Eriarvoistumisen, interventioiden ja hyvinvointiyhteiskunnan tutkimuksen lippulaiva (Turun yliopisto ja THL), Fotoniikan tutkimuksen ja innovaatioiden lippulaiva (Tampereen teknillinen yliopisto, nyk. Tampereen yliopisto, Itä-Suomen yliopisto, Aalto-yliopisto ja VTT) sekä Suomen Tekoälykeskus (Aalto-yliopisto, Helsingin yliopisto ja VTT).
Valinnan rahoitettavista osaamiskeskittymistä teki Suomen Akatemia. Valinnassa hyödynnettiin kansainvälisiä asiantuntijoita. Toisen hakukierroksen arvioinnissa tarkasteltiin yhteensä 15 hakemuksen tieteellistä laatua ja yhteiskunnallista vaikuttavuutta. Asiantuntijat ja lippulaivajaosto myös haastattelivat hakijat. Valinnat rahoituksen saajista tehtiin laadun, tieteellisten ansioiden ja vertaisarviointien pohjalta.
Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen iloitsee lippulaivaohjelman herättämästä kiinnostuksesta.
– Suomen menestyksen tae ja suurin voimavara ovat osaavat ja luovat ihmiset. Voimme pärjätä kansainvälisessä osaajakilpailussa vain panostamalla maamme vetovoimaan tieteen ja tutkimuksen saralla. Tämä vaatii pitkäjänteistä ja systemaattista työtä sekä vahvaa rahoituspohjaa. Olen iloinen siitä, miten hyvin eri yhteistyökumppanit ovat lähteneet mukaan.
Tieteellisten ansioiden ja laadun ohella lippulaivoissa yhdistyvät vahva yhteistyö elinkeinoelämän ja muun yhteiskunnan kanssa sekä taustaorganisaatioiden vahva sitoutuminen. Kumppaneina uusissa tutkimuksen lippulaivoissa on suuryrityksiä, pk- ja start up –yrityksiä, oppilaitoksia sairaaloita sekä muita julkisia toimijoita.
– Lippulaivaohjelma on uusi tapa rahoittaa tieteeseen perustuvia osaamiskeskittymiä, joissa on samaan aikaan käynnissä useita hankkeita ja muita toimintoja. Ohjelmasta tuetaan tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta, joka on alansa kansainvälisessä kärjessä. Siinä etsitään myös yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja yhteistyötä elinkeinoelämän ja muun yhteiskunnan kanssa. On hienoa, että mukaan on saatu monitieteinen kattaus eri alojen osaamiskeskittymiä ja taustaorganisaatioita, opetusministeri sanoo.
Aiemmin lippulaivaohjelmaan on valittu ensimmäisestä hausta FinnCERES, biotalouden uusia materiaaleja kehittävä lippulaiva (Aalto-yliopisto, VTT) ja 6Genesis, langattomien verkkoteknologioiden kehittämisen lippulaiva (Oulun yliopisto). Valtioneuvosto on osoittanut lippulaivaohjelman rahoittamiseen yhteensä 50 miljoonaa euroa. Lisäksi Suomen Akatemian hallitus päätti joulukuussa tukea ohjelmaa erillisellä 4,5 miljoonalla eurolla.
Lisätietoja: erityisavustaja Emmi Venäläinen, puh. 044 281 1234
Suomen Akatemian tiedote (8.1.2019)