Skattefrihet skall gälla även kultursedeln
En arbetsgrupp vid undervisningsministeriet föreslår att inkomstskattelagen skall utvidgas till att omfatta även en kultursedel. Enligt arbetsgruppen skall kultursedeln fungera på samma sätt som de motionssedlar som redan är finns. Arbetsgruppen föreslår en skatteförmån på 400 euro per år för kulturverksamhet som arbetstagare ägnar sig åt på egen hand. Med hjälp av kultursedeln kan arbetsgivaren skattefritt stöda sina anställdas konsthobbyer och användande av kulturtjänster och samtidigt främja de anställdas välfärd och arbetsförmåga. Målet är att den skattefria kultursedeln tas i bruk från ingången av 2009.
Kultur- och idrottsminister Stefan Wallin tog emot förslaget på onsdagen och understöder den breda kultursyn som arbetsgruppen har valt och som även möjliggör kulturaktiviteter på egen hand. Även höjandet av skatteförmånen får Wallins stöd.
– När en allt större del av arbetskraften består av en åldrande åldersgrupp är det särskilt viktigt att måna om arbetstagarnas arbetsförmåga. Förhoppningsvis gör de planerade skattemorötterna att arbetsgivarna tar tillfället i akt och sköter om sina anställdas fysiska och psykiska hälsa, sade Wallin.
Arbetsgruppen föreslår att förmånen innefattar museibesök, teaterbesök, operabesök, biografbesök, konserter, konstutställningar eller andra motsvarande evenemang som hänför sig till konst. Även besök i vetenskapscenter och på idrottsevenemang samt deltagande i ledda konstkurser räknas som kulturverksamhet. Mäss- och nöjesparksbesök samt t.ex. sådan språkutbildning och sådana konstkurser som kan användas som en del av en examen eller som leder till en examen hör inte till de aktiviteter som planeras vara skattefria. Inte heller materialanskaffningar i anslutning till konstkurser eller hyrning av t.ex. videor, planeras vara skattefria.
Skattefriheten förutsätter att förmånen endast kan användas av arbetstagaren. Därför bör biljetter, sedlar eller andra betalningssystem vara individuella. Betalningsmedlen bör vara i arbetstagarens namn eller på annat sätt individualiserad så att arbetstagaren kan identifieras.
Utvidgandet av den skattefria rekreations- och hobbyverksamheten skulle uppskattningsvis sänka skatteintäkterna med knappt 10 miljoner euro. Det är troligt att den föreslagna utvidgade skattefriheten ökar användandet av kulturtjänster, vilket i sin tur stärker kulturens samhälleliga ställning och förbättrar sysselsättningen inom branschen. Med förslaget strävar man efter att få de anställda att orka bättre, att trivas och få dem att stanna kvar på sina jobb.
Ytterligare information:
– direktör Rauno Anttila, undervisningsministeriet, tfn 09-160 77470