Hyppää sisältöön

Kiuru myönsi miljoona euroa tiedekasvatuksen hankkeisiin

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 13.12.2013 7.10
Tiedote -

Opetusministeri Krista Kiuru on myöntänyt valtionavustusta kymmenelle hankkeelle, joilla lisätään lasten ja nuorten kiinnostusta tieteeseen kehittämällä tiedekasvatusta. Avustusta saaneet hankkeet ovat vaikuttavia koko Suomen tasolla ja säteilevät valtakunnallisesti laajaan joukkoon lapsia ja nuoria. Yhteensä myönnetty summa on 1082 000 euroa.

Tiedekasvatuksen avustukset myönnettiin nyt ensimmäistä kertaa. Avustettavien hankkeiden valinnassa painotettiin uusien yhteistyöverkostojen luomista sekä hankkeita, joissa hyödynnetään digitaalisten tietoaineistojen avautumista sekä tietoverkkoja ja sosiaalista mediaa. Hakemuksia saapui yhteensä 66 kappaletta, joista avustus myönnettiin kymmenelle.


Laajuus ja valtakunnallisuus näkyy avustuksen saajien hankkeissa. Esimerkiksi Helsingin yliopiston LUMA-keskuksen Tiedettä ja teknologiaa kaikille –hankkeen päätavoitteena on oppiainerajat ylittäen edistää tiedekasvatusta eri puolilla Suomea yhteistyössä kansallisen LUMA-verkoston kanssa.


Heurekaa ylläpitävän Tiedekeskussäätiön Tiedekasvatusta ideaverstaassa –hankkeessa puolestaan toteutetaan osallistavia työpajoja koululaisille ja muulle yleisölle paitsi eri puolilla Suomea, myös Tallinnassa. Hanke on laaja-alainen ja valtakunnallisesti kattava. Hankkeessa luodaan uusia verkostoja erilaisten toimijoiden välille, hyödynnetään digitaalisia tietoaineistoja ja sosiaalista mediaa.


Pienin rahoitusta saanut hanke on Ada Äijälän koulu OY:n, Arkadan yhteislyseon Valkjärvi-projekti, jossa perehdytetään lapsia ja nuoria tieteen tekemiseen tutkimuskurssilla ja kehitetään yhteistyöverkostoa. Pienuudestaan huolimatta hanke on erityisen innovatiivinen.


Opetusministeri Krista Kiuru on iloinen haun herättämästä laajasta valtakunnallisesta kiinnostuksesta.


- Kehittämishankkeissa luodaan uusia avauksia tiedekasvatuksen kehittämiseksi ja muodostetaan uusia yhteistyöverkostoja erilaisten toimijoiden välille. Tiedekasvatuksen kentällä Suomessa toimii suuri määrä organisaatioita, mutta kenttä on nykyisin varsin hajanainen. Siksi olen painottanut avustusten myöntämisessä verkostoitumista. Elinikäisen oppimisen periaatteiden mukaisesti lapsille ja nuorille suunnatulla tiedekasvatuksella on suuri merkitys sekä kansalaisten osaamisen kehittämisessä, että uusien tutkijasukupolvien kasvattamisessa, kertoo opetusministeri Krista Kiuru.


Opetus- ja kulttuuriministeriön tiedekasvatusblogi on luettavissa osoitteessa: http://tiedekasvatus.wordpress.com


Lisätietoja:
- valtiosihteeri Pilvi Torsti, 040 719 1206
- ylitarkastaja Eeva Kaunismaa, 0295 3 30145

Kaikki rahoitusta saaneet hankkeet:
1. Helsingin yliopisto, Hiilidioksidi Ilmastonmuutoksessa, Ihmisten, Luonnon ja Ilmakehän (HIILI) vuorovaikutuksessa
2. Helsingin yliopisto, LUMA-keskus; Tiedettä ja teknologiaa kaikille
3. Maa- ja Elintarviketalouden Tutkimuskeskus, Oppia ja tiedettä kasvigeenivaroista - pilotti ilmiöpohjaisesta oppimisesta
4. Turun yliopisto, RajatOn - malleja alueiden tutkimiseen
5. Ilmatieteen Laitos, Tiedekasvatusta toisen asteen oppilaitoksissa tekemällä tutkimusta tutkijoiden kanssa
6. Ada Äijälän Koulu Oy, Valkjärvi-projekti
7. Ylivieskan kaupunki, Tiede- ja innovaatiotoimintaa kaikille kouluille
8. Vakka-Suomen Sanomain kuntayhtymä, Vakkatori
9. Tiedekeskussäätiö, Tiedekasvatusta ideaverstaassa
10. Taloudellinen tiedotustoimisto ry, Virtuaalinen tiedeTET