DL2026-seurantaryhmä

Seurantaryhmä tutkimuksen digitalisaation politiikkatoimien kokoamiselle ja kansallisen datanhallinnan ja laskennan tutkimusinfrastruktuuriympäristön päivittämiselle (DL2026)

OKM063:00/2023 Toimielin

Opetus-ja kulttuuriministeriö on asettanut seurantaryhmän tutkimuksen digitalisaation politiikkatoimien kokoamiselle ja datanhallinnan ja laskennan kansallisen tutkimusinfrastruktuuriympäristön päivittämiselle.

Hankkeen perustiedot Käynnissä

Hankenumero OKM063:00/2023

Asianumerot VN/36166/2023

Asettaja opetus- ja kulttuuriministeriö

Toimikausi/aikataulu 1.3.2024 – 31.12.2026

Asettamispäivä 12.2.2024

Toimielimen tyyppi Työryhmä

Yhteyshenkilö
Laura Taajamaa, Opetusneuvos
puh. +358 295 330 317
[email protected]

Tavoitteet ja tuotokset

Seurantaryhmän tehtävät
• seuraa datanhallinnan ja tieteellisen laskennan (ml. tekoälyn) kansallisen tutkimusinfrastruktuurin ja palvelujen päivittämistä (DL2026-hanke)
• seuraa datanhallinnan ja tieteellisen laskennan eurooppalaista kehitystä
• seuraa ja analysoi tutkimuksen digitalisaation vaikutuksia
• esittää opetus- ja kulttuuriministeriölle tutkimuksen digitalisaatioon liittyviä toimintamalleja tutkimusedellytysten parantamiseksi sekä ratkaisuja osaajien saatavuuden varmistamiseksi
• kuulee työnsä aikana tarvittaessa asiantuntijoita, kuten tieteellisen laskennan ja datanhallinnan yhteistyöfoorumia

Tiivistelmä

Opetus-ja kulttuuriministeriö on asettanut seurantaryhmän tutkimuksen digitalisaation politiikkatoimien kokoamiselle ja datanhallinnan ja laskennan kansallisen tutkimusinfrastruktuuriympäristön päivittämiselle.

Lähtökohdat

Tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan tekemisen tavat digitalisoituvat teknologisen kehityksen myötä. Tekoälyn kehitys sekä datan ja laskennan roolin kasvu merkitsevät suuria muutoksia kaikilla tieteenaloilla ja koko innovaatiotoiminnassa.

Digitaalinen murros vaikuttaa jo nyt vahvasti korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten toimintaan. Tutkimusmenetelmät monipuolistuvat, ja uudenlaisten tutkimuskysymysten ratkaiseminen on mahdollista tutkimuksen digitalisoitumisen myötä. Tutkimuksen tukipalvelut monipuolistuvat erityisesti datojen hallinnan ja esikäsittelyn tehtävien vahvistumisen myötä. Kaikki tämä vaikuttaa myös tutkijakoulutuksen ja muun opetuksen sisältöihin ja toteutukseen.

Tutkimuksen digitalisaation edellytyksiä on vahvistettu kansallisilla, eurooppalaisilla ja paikallisilla toimilla. Datanhallinnan ja laskennan (mukaan lukien tekoäly) tutkimusinfrastruktuuriympäristöön on panostettu kansallisesti, ja Suomi isännöi eurooppalaista maailmanluokan suurteholaskennan infrastruktuuria kymmenen maan konsortiossa.
Tutkimuksen ja innovaatiotoiminnan avoimuus on kasvanut. Tutkimusrahoittajien, kuten Suomen Akatemian, toimet ovat tukeneet tutkimusta tekeviä organisaatioita toimimaan avoimemmin. Euroopan avoimen tieteen pilvipalvelua (European Open Science Cloud) edistävää työtä tehdään laajalla rintamalla. Vastuullisen tutkijanarvioinnin ja tutkimuksen arvioinnin eurooppalainen yhteistyö tutkimusta tekevien organisaatioiden ja tutkimusrahoittajien kesken on käynnistynyt. Tutkimustietovarannon julkinen portaali Tiedejatutkimus.fi kokoaa avointa näkymää tutkimusta tekevien organisaatioiden toimintaan.

Suomi on kiinnostava kumppani rohkeiden T&K-rahoituksen tulevaisuutta koskevien päätösten ja tutkimuksen digitalisaation takia. Investoinnista kansallisen datahallinnan ja laskennan tutkimusympäristön päivittämiseen ja ylläpitoon on tehty päätökset, ja pääministeri Orpon hallitusohjelma sisältää linjauksen kansainvälisen kilpailun kärjessä pysymiseksi suurteholaskennan infrastruktuurin isäntämaana.

Opetus- ja kulttuuriministeriö on 24.8.2022 asettanut tieteellisen laskennan ja datanhallinnan yhteistyöfoorumin kolmivuotiskaudelle 2022-2024. Yhteistyöfoorumi arvioi opetus- ja kulttuuriministeriölle toimialansa palveluja sekä ehdottaa linjauksia ja toimenpiteitä, jotka edistävät tietoteknistä yhteentoimivuutta ja kokonaisarkkitehtuuria.