Jaakko SkantsiPersianlahden alue

Jaakko Skantsi

Jaakko Skantsi aloitti Abu Dhabin lähetystössä alueellisena erityisasiantuntijana syyskuussa 2019. Arabiemiirikunnat olivat tulleet tutuksi opettajamentorina toimimisen myötä sekä edellisestä työpaikasta EduCluster Finlandista, jossa Jaakko työsti muun muassa laadunvarmistus- ja opetussuunnitelmatyötä alueella toimiviin suomalais-kansainvälisiin kouluihin. Jaakko onkin siis perehtynyt koulutusviennin koukeroihin jo ennen erityisasiantuntijana aloittamistaan. Aikaisemmissa tehtävissään hän on toiminut myös luokanopettajana, opettajankouluttajana sekä rehtorina.

Jaakko Skantsin tehtäviin kuuluu verkostoituminen ja kohdealueen toimijoihin perehtyminen. Hän mm. raportoi GCC-maiden nykyisestä koulutusjärjestelmästä, korkeakoulukentästä, muutospaineista, visioista sekä tutkimuksen painopisteistä niin alueellisten yhteisten piirteiden kuin maakohtaisten erityispiirteidenkin osalta. Jaakko auttaa tunnistamaan sopivia suomalaistoimijoita tutkimuksen ja tutkimusyhteistyön osalta ja edesauttaa yhteyden löytymistä paikallisten ja suomalaisten tahojen välille sekä pyrkii herättämään suomalaisten toimijoiden mielenkiintoa alueella nopeasti kehittyvien korkeakoulujen ja tutkimuslaitosten kanssa. Myös yhteistyö Business Finland Dubain ja Riadin kanssa erityisesti yrityksiin liittyvässä TKI-toiminnassa on osa Jaakon toimenkuvaa, kuten myös suomalaisten koulutusviennin (ml. ammatillinen koulutus) toimijoiden tukeminen alueella osana lähetystöjen Team Finland toimintaa. Jaakon tehtävänä on lisäksi auttaa suomalaisia ja kohdealueen toimijoita verkostoitumaan sekä kartoittaa rahoitusmahdollisuuksia ja –tarpeita. 

GCC-maat – panostukset koulutukseen ja tutkimukseen kasvussa

GCC-maat (Gulf Cooperation Council: Bahrain, Kuwait, Oman, Qatar, Saudi-Arabia ja Arabiemiirikunnat), Persianlahden arabimaat, Arabianlahden alueen maat – rakkaalla lapsella on monta nimeä. Alueen maista Saudi-Arabia on kooltaan lähes viisi kertaa ja asukasluvultaankin puolitoistakertaa suurempi kuin muut GCC-maat yhteensä. Se on tällä hetkellä Saudi-Arabia vision 2030 mukaisesti panostamassa maan kehittämiseen, myös koulutuksessa ja tutkimuksessa. Dubain emiraatti tunnetaan yleensä Arabiemiirikunnista hyvin, se on alueen kaupallisen toiminnan keskus ja isännöimässä ensimmäisenä Lähi-Idän maana maailmannäyttelyä (Dubai Expo 2020), jonne Suomella on nousemassa upea LUMI-paviljonki.

Arabiemiirikunnista löytyy maailman suurin yksityisten koulujen verkosto. Tämän lisäksi maa on tehnyt suurehkoja panostuksia tutkimuksen ja korkeakoulutuksen tason nostamiseen. Viimeisimpänä esimerkkinä tästä on maailman ensimmäinen tekoälyyn keskittyvä yliopiston, The Mohamed bin Zayed University of Artificial Intelligence, joka tarjoaa alueen normeista poiketen vain maisteri- ja tohtoriohjelmia. Myös pienemmistä emiraateista esimerkiksi Sharjah on selkeästi halunnut nostaa profiiliaan koulutuksen ja tutkimuksen osalta.

Omanin, Qatarin, Kuwaitin ja Bahrainin osalta kustakin maassa löytyy kiinnostusta niin suomalaiseen koulutukseen kuin tutkimukseenkin. Alueen laajuudesta johtuen TKF-toiminta keskittyy ainakin alkuvaiheessa voimakkaammin Arabiemiirikuntiin, Saudi-Arabiaan sekä Omaniin ja Qatariin – toki fokusta korjataan tarpeen vaatiessa, mikäli suomalaistoimijoilla nousee tarpeita alueen muiden maiden osalta.

 

Suomi ja GCC-maat – toimivia kumppanuuksia, uusia mahdollisuuksia

Qatarissa sijaitsee suomalais-kansainvälinen Qatar-Finland International School ja Omanissa Finland Oman School joissa kummasakin toimii suomalaisia opettajia ja rehtoreita. Opettajankoulutus, ammatillinen ja teknillinen koulutus (TVET), varhaiskasvatus, yrittäjyyskasvatus sekä erityisopetus kiinnostavat näiden maiden lisäksi alueen muitakin maita ja näistä löytyykin alueella onnistuneita esimerkkejä. Myös luonnontieteitä arvostetaan kaikissa alueen maissa. Alueelta lähtee myös merkittävä määrä oppilaita suorittamaan tutkinto-opintoja ulkomaille – pienenkin osan saaminen Suomeen voisi tarkoittaa tuhansia opiskelijoita.

Dubaista löytyy kaupallinen Education House Finland, joka tarjoaa suomalaistoimijoille alueellista näkyvyyttä yrityksen sateenvarjon alla. Yritystoimintaan ja paikalliseen kaupalliseen toimintaympäristöön liittyvissä asioissa kannattaa olla yhteydessä asiantuntevaan Business Finland tiimiimme Dubaissa. Suomalaisille toimijoille läsnäolon tarpeen määrä saattaa yllättää – luotettavan paikallisen partnerin saaminen on erittäin tärkeää. Lähetystöt, TKF-erityisasiantuntija sekä Business Finland voivat toimia siltojen rakentajana, mutta eivät voi luonnollisestikaan edustaa yksittäistä suomalaista tahoa. Vaikka GCG-maiden alueella on haasteensa ja maat poikkeavat vielä toisistaan, mahdollisuuksia suomalaisille toimijoille löytyy niin kaupallisessa kuin tieteellisessäkin yhteistyössä.

Abu Dhabi (yhteistyö ja verkostot Persianlahden alueella)