Yliopistouudistuksen vaikutusten arviointi eduskunnalle
Vuonna 2010 voimaan tulleen yliopistolain arviointi on valmistunut ja annettu tiedoksi eduskunnalle. Uuden yliopistolain antamisen yhteydessä eduskunta edellytti, että hallitus antaa yliopistouudistuksen vaikutuksista selvityksen kevätistuntokaudella 2012.
Arvioinnissa keskityttiin siihen, mitä vaikutuksia uudella lainsäädännöllä on ollut yliopistoissa siirtymävaiheessa. Arvioinnin painopisteenä olivat uudistuksen vaikutukset yliopistojen strategiseen johtamiseen, johtamisen välineisiin sekä henkilöstöpolitiikkaan. Tarkastelun ulkopuolelle rajattiin pidemmän aikavälin laajemmat vaikuttavuustarkastelut. Lain vaikutuksia tarkasteltiin henkilöstön, hallintoelinten ja sidosryhmien näkökulmasta. Arviointi toteutettiin elokuun 2011 ja maaliskuun 2012 välisenä aikana.
Arviointiraportin mukaan yliopistolakiuudistus on vaikuttanut ensivaiheessa enemmän yliopistojen strategiseen johtamiseen kuin henkilöstöpolitiikkaan. Vaikutukset näkyvät mm. strategisen ohjauksen ja talousjohtamisen vahvistumisena, sidosryhmäyhteistyön kehittymisenä sekä sisäisessä organisoitumisessa ja johtamisjärjestelmissä. Opetuksen ja tutkimuksen puolella vaikutukset ovat toistaiseksi olleet vähäisiä.
Lakiuudistus on ainakin välillisesti vauhdittanut yliopistojen strategista tavoitteenasettelua ja tätä tukevia voimavarojen kohdennuksia. Parhaimmillaan yliopistojen oma vahva strateginen ohjaus sekä korkeakoulupolitiikan kokonaisohjaus voivat luoda uudenlaista dynamiikkaa suomalaisten yliopistojen ja koko yliopistolaitoksen kehittämiseen.
Hallitustyöskentelyssä on korostunut yliopiston kokonaisjohtamisen näkökulma, jota yliopistoyhteisön ulkopuoliset jäsenet ovat vahvistaneet omalla osaamisellaan ja yhteistyöverkostoillaan. Rehtorilla on aiempaa selkeämpi vastuu yliopiston toiminnan operatiivisesta johtamisesta. Suurin osa yliopistoista on tehnyt organisaatiouudistuksia, joiden yhteydessä sisäisten yksiköiden koko on kasvanut.
Yliopistot ovat omaksuneet nopeasti uuden roolinsa työnantajana ja käyttävät aktiivisesti työnantajavaltaansa. Arvioinnin mukaan lakiuudistus ei ole kohentanut yliopistohenkilöstön työtyytyväisyyttä. Uudistus ei ole heikentänyt opetuksen ja tutkimuksen vapautta.
Sidosryhmät suhtautuivat uudistukseen myönteisemmin kuin henkilöstö. Sidosryhmät katsoivat, että yliopistot ovat aikaisempaa kyvykkäämpiä reagoimaan toimintaympäristön muutoksiin. Sidosryhmien mielestä uudistus oli välttämätön suomalaisen yliopistolaitoksen kansainvälisen kilpailukyvyn, elinkeinoelämän ja sen uudistumisen sekä julkisen talouden tasapainosta huolehtimisen kannalta.
Arviointiaineiston perusteella yliopistojen taloudellisen aseman ei koeta merkittävästi parantuneen, vaikka siirtymävaiheessa valtion rahoitusta yliopistoille lisättiin ja vaikka melkein kaikki yliopistot toteuttivat valtion vastinrahoituksen kannustamana omaa varainhankintaa.
Lakimuutoksen vaikutusten tarkastelu sekä näitä koskevat johtopäätökset eivät tuo arvioinnin mukaan olennaisia muutostarpeita uuteen yliopistolakiin. Henkilöstön osallistumis- ja vaikuttamismahdollisuuksien vahvistaminen vaatisi ensisijaisesti yliopistoyhteisön sisäisen johtamisen ja organisaatiokulttuurin edelleen kehittämistä.
Arvioinnin toteutti Gaia Consulting Oy:n ja Innovus Oy:n muodostama asiantuntijaryhmä, joka valittiin kilpailutuksen perusteella.
Arviointiraportti
---
Lisätietoja:
Ylijohtaja Anita Lehikoinen, puh. 040 518 4891
Liiketoimintajohtaja Tuomas Raivio (Gaia Consulting), puh. 09 868 6620