Wallin beviljade träningsunderstöd till 95 idrottare
Kultur- och idrottsminister Stefan Wallin har beviljat 95 idrottare totalt 1 132 500 euro i idrottsstipendier. Av dessa representerar 72 olympiska grenar, sex icke olympiska grenar och 17 handikappidrott. Syftet med stipendiet är att garantera idrottaren en ekonomisk grundtrygghet för professionell träning. Det skattefria idrottsstipendiet är 15 000 eller 7 500 euro.
– I årets statsbudget har 2 850 000 euro reserverats för utvecklandet av elitidrott. Från detta anslag har vi från elitidrottens utvecklingsmoment, som ingår i statsbudgeten, allokerat totalt 1 236 500 euro till idrottsstipendier och tränarunderstöd. Detta är ca 22 procent mer än förra året, berättar Wallin.
– Med detta understödsbeslut har man velat säkerställa att idrottare i olympiska och paraolympiska vintergrenar kan förbereda sig fullt ut för vinter-OS i Vancouver nästa år. För sommargrenarnas del är tyngdpunkten uppenbarligen redan på London. Utgångspunktmässigt har man beviljat understödet till sådana elitidrottare som målmedvetet siktar på London. Idrottsstipendiaterna i de icke olympiska grenarna representerar i sin tur grenar, där det arrangeras ett tillräckligt antal med internationella tävlingar och där grenarna är nationellt sett betydande. Önskan är att fortsättningsvis utveckla systemet på ett sådant sätt, att vi hittar ett naturligt sätt att stöda sådana stigande unga idrottare som rättidigt strävar mot att nå den internationella toppen, fortsätter Wallin.
I bedömningen beaktas grenens betydelse nationellt sett och den status grenen åtnjuter internationellt och de krav som ställs på den samt antalet länder som deltar i tävlingarna. Vid prövningen har man också fäst uppmärksamhet vid hur idrottarens träning som helhet ser ut. När behovet av stipendium prövas beaktas idrottarens övriga disponibla inkomster, skatteuppgifter från de senaste tre åren samt tävlingssäsongens prisinkomster.
De träningsstipendier som uppgår till 15 000 euro är avsedda för sådana idrottare i individuella grenar som befinner sig på den absoluta toppen internationellt sett och som väntas ta medalj i kommande olympiska spel eller paralympiska spel. I fråga om icke olympiska grenar förväntas medaljframgång i VM-tävlingar eller liknande. De små stipendierna är avsedda för sådana begåvade unga idrottare i individuella grenar som redan har uppvisat vissa framgångar i internationella stortävlingar för vuxna eller i andra tävlingar på motsvarande nivå, och som bedöms ha medaljchanser i en nära framtid. Ytterligare beaktas såväl damernas som herrarnas möjligheter till framgång i varje gren med målet att främja jämställdhet mellan könen inom elitidrotten.
Tränarunderstöd beviljades till Finlands Olympiska kommitté samt till Finlands Paralympiska kommitté för vidare utdelning så att tränare i olympiska och icke-olympiska grenar fick 80 000 euro och tränare i paralympiska grenar fick 24 000 euro. Principen är att understöd inte beviljas tränare som står i anställningsförhållande till grenförbunden eller till aktiva idrottare som vid sidan av sin egen karriär tränar andra idrottare.
Skattefria idrottsstipendium har beviljats sedan år 1995. Framställningarna om vem som skall få stipendierna görs av Finlands Olympiska kommitté och Finlands Paralympiska kommitté.
Sommargrenar
Stora stipendiet:
Skytte: Henri Häkkinen, Minna Leinonen, Satu Mäkelä-Nummela och Mira Nevansuu.
Bågskytte: Osmo Kinnunen
Judo: Jani Kallunki
Bowling: Osku Palermaa
Brottning: Jarkko Ala-Huikku
Segling: Maria Klemetz, Silja Lehtinen och Sari Multala.
Cykling: Jarmo Ollanketo, Pia Sundstedt och Marko Törmänen.
Bordstennis: Esa Miettinen
Paddling: Jenni Mikkonen, Kalle Mikkonen och Anne Rikala.
Ridsport: Katja Karjalainen och Kyra Kyrklund.
Rodd: Minna Nieminen och Sanna Stén.
Orientering: Heli Jukkola och Minna Kauppi.
Simning: Hanna-Maria Seppälä
Friidrott: Tommi Evilä, Tero Järvenpää, Olli-Pekka Karjalainen, Antti Kempas, Jarkko Kinnunen, Antti Ruuskanen, Leo-Pekka Tähti och Teemu Wirkkala.
Lilla stipendiet:
Skytte: Tiia Törmälä
Bågskytte: Jean-Pierre Antonios och Keijo Kallunki.
Judo: Nina Koivumäki
Bowling: Joonas Jehkinen
Fäktning: Dennis Bade
Brottning: Timo Kallio, Ville Käki, Taisto Lalli och Tiina Ylinen.
Segling: Pierre Collura, Teemu Rantanen och Tuula Tenkainen.
Paddling: Mika Hokajärvi
Badminton: Ville Lång
Orientering: Olli-Markus Taivainen.
Tennis: Henri Kontinen och Taneli Tenhunen.
Simning: Antti Latikka
Styrkelyft: Jussi Kokko och Janne Piipponen.
Gymnastik: Tomi Tuuha.
Friidrott: Visa Hongisto, Petteri Lax och Ari Mannio.
Vintergrenar
Stora stipendiet:
Alpin skidåkning: Katja Saarinen
Skidskytte: Kaisa Mäkäräinen
Skidlöpning: Matti Heikkinen, Sami Jauhojärvi, Maija Löytynoja, Pirjo Muranen, Ville Nousiainen, Riitta-Liisa Roponen, Aino-Kaisa Saarinen och Ilkka Tuomisto.
Puckelpiståkning: Tapio Luusua
Snowboardåkning: Markus Malin
Backhoppning: Janne Happonen, Matti Hautamäki, Ville Larinto och Harri Olli.
Hastighetsåkning: Pekka Koskela och Mika Poutala.
Konståkning: Laura Lepistö och Susanna Pöykiö.
Nordisk kombination: Anssi Koivuranta, Janne Ryynänen och Jaakko Tallus.
Lilla stipendiet:
Alpin skidåkning: Sanni Leinonen, Andréas Romar och Marcus Sandell.
Skidlöpning: Martti Jylhä, Kalle Lassila och Matias Strandvall.
Puckelpiståkning: Eemeli Kallas, Arttu Kiramo, Harri Kyllönen och Samu Ruoppa.
Backhoppning: Sami Niemi
Konståkning: Jenni Vähämaa
Nordisk kombination: Lauri Asikainen och Ville Tuppurainen.
Ytterligare information:
- överinspektör Hannu Tolonen, undervisningsministeriet, tfn (09) 160 77031