Hyppää sisältöön

Valtiosihteeri Kosunen: Hallitus edistää taideyliopistoa

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 1.9.2011 8.15
Tiedote -

Opetusministerin valtiosihteerin Tapio Kosusen mukaan ministeriö on hallitusohjelman mukaisesti valmis viemään taideyliopiston perustamista eteenpäin yhdessä taideyliopistojen kanssa. Kosunen nosti asian esille avatessaan Sibelius-Akatemian lukuvuoden 1. syyskuuta.

Opetus- ja kulttuuriministeriön työryhmä ehdotti taideyliopiston perustamista viime keväänä.
– Me ministeriössä olemme iloinneet siitä, että työryhmän mietintö oli yksimielinen ja esityksestä annetuissa lausunnoissa kaikki taideyliopistot kannattivat yhteisen Sibelius-Akatemiasta, Teatterikorkeakoulusta ja Kuvataideakatemiasta muodostettavan taideyliopiston valmistelua.

– Ministeriön näkökulmasta keskeistä on, että voimme kehittää yliopistolaitosta tasapainoisena kokonaisuutena. Olemme tehneet merkittäviä panostuksia teknis-taloudelliseen koulutukseen ja tutkimukseen. Samankaltainen ponnistus tarvitaan siihen, että annamme vapaille taiteille uudenlaiset mahdollisuudet tulla suomalaista yhteiskuntaa uudistavaksi voimaksi. Taiteen vapaus on yhtä tärkeä arvo kuin tieteen vapaus. Molemmissa elää uutta luova, kriittinen voima.

Kosunen uskoo, että rakenteellisten muutosten yhteydessä usein esiin nostettu huoli tarpeettomasta laatikkoleikistä on turha taideyliopiston kohdalla.
– Me ministeriössä luotamme siihen, että taideyliopistojen oman valmistelun pohjalta ja ministeriön vahvalla tuella uudesta taideyliopistosta syntyisi nimenomaan sisällöllisesti kiinnostava hanke. Uusi taideyliopisto lisäisi eri alojen taiteen tekijöiden, opiskelijoiden ja opettajien vuorovaikutusta.

Valtiosihteeri puhui avajaisissa myös luovuuden ja kulttuurin yhteiskunnallisesta merkityksestä.
– Luovuuden ja kulttuurin yhteiskunnallisen merkityksen odotetaan kasvavan tulevaisuudessa. Tämä johtuu erityisesti muuttuvista elämäntavoista, vaurastumisesta ja ihmisten lisääntyneestä vapaa-ajasta. Kulttuuri on myös moninaistunut erilaisten elämäntapa-, osa- ja paikalliskulttuurien voimistumisen myötä. Myös tieto- ja viestintäteknologian kehitys muuttaa taidetta ja kulttuuria ihmisten toimintatapojen, tiedon saannin ja yhteisöjen muodostumisen myötä. Sibelius-Akatemia ja muut taideyliopistot voivat siis olla merkittäviä yhteiskunnallisia voimavaroja.


---

Lisätietoja: erityisavustaja Aleksi Kalenius, 040 125 1032