Hyppää sisältöön

Uusia kohteita ehdolla Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 25.3.2020 11.57
Tiedote
Yleisöä Kaustisten kansanmusiikkijuhlilla.
Kuva: Lauri Oino

Opetus- ja kulttuuriministeriö esittää kaustislaista viulunsoittoperinnettä Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon. Lisäksi Suomi on mukana ensimmäisessä yhteispohjoismaisessa hakemuksessa liittyen pohjoismaiseen limisaumaveneperinteeseen. Päätökset valinnoista saadaan joulukuussa 2021.

Kohde-esityksen ”Kaustislainen viulunsoitto ja siihen liittyvät käytännöt ja ilmaukset” on valmistellut Museovirasto yhteistyössä Kaustisen Kansanmusiikki-instituutti ry:n ja perinnettä harjoittavien yhteisöjen kanssa. Suomen kohde-esityksen allekirjoitti tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen.

Esityksessä kaustislainen viulunsoittoperinne on tunnistettu ja määritelty aineettoman kulttuuriperinnön yleissopimuksen kriteerien mukaisesti. Kaustislainen viulunsoitto on paikallisena perinteenä vahva ja elinvoimainen.

Limisaumaisia puuveneitä on rakennettu Itämeren piirissä jo satoja vuosia. Norja koordinoi esitystä pohjoismaisen limisaumaveneperinteen lisäämiseksi Unescon ihmiskunnan aineettoman kulttuuriperinnön luetteloon ja sitä tukevat kaikki Pohjoismaat. Suomesta tukensa hakemukselle antoi 19 alalla toimivaa tahoa.

Molemmat kohteet valittiin jo vuonna 2017 Museoviraston ylläpitämään Suomen Elävän perinnön kansalliseen luetteloon 50 muun perinteen joukossa. Tästä luettelosta on mahdollista hakea edelleen Unescon luetteloihin.

Lisätietoja: kulttuuriasiainneuvos Mirva Mattila, OKM, mirva.mattila(at)minedu.fi, p. 02953 30269

Unescon aineettoman kulttuuriperinnön luettelo

  • Unesco ylläpitää luetteloa ihmiskunnan aineettomasta kulttuuriperinnöstä.
  • Suomi allekirjoitti seitsemän vuotta sitten Unescon yleissopimuksen aineettoman kulttuuriperinnön suojelemisesta. Sillä edistetään elävän kulttuuriperinnön suojelua ja tehdään ihmisten, yhteisöjen tai ryhmien erilaisia kulttuuriperinteitä näkyväksi.
  • Museovirasto vastaa sopimuksen toimeenpanosta Suomessa.
  • Luettelossa on tällä hetkellä yli 500 kohdetta 127 maasta.
  • Päätös Suomen ensimmäisen, suomalaista saunaperinnettä koskevan kohde-esityksen valinnasta saadaan joulukuussa 2020.

Muualla verkossa