Uusi ammatillinen koulutus puhutti seminaarissa Seinäjoella
Ammatillisen koulutuksen reformi on yksi isoimmista hallituksen osaamisen ja koulutuksen kärkihankkeista. Uudistuksesta keskusteltiin ammatillisen koulutuksen seminaarissa Seinäjoella 17.-18. marraskuuta. Paikalla oli yli 400 ammatillisen koulutuksen edustajaa.
Opetus- ja kulttuuriministeri Sanni Grahn-Laasonen korosti puheessaan, että opiskelija on uudistuksen keskiössä.
- Ydin on se, mitä opiskelija oppii ja osaa. Osaamisen vahvistamiseen tarvitaan nykyistä yksilöllisemmät polut. Nyt on aika tehdä iso asennemuutos tarjontakeskeisestä ammatillisesta koulutuksesta osaamisperusteiseen ja opiskelijakeskeiseen tulevaisuuden ammatilliseen koulutukseen.
Reformissa uudistetaan koko ammatillinen koulutus. Nykyiset lait yhdistetään uudeksi sekä nuoria että aikuisia koskevaksi lainsäädännöksi. Lisäksi uudistetaan koulutuksen rahoitus, ohjaus, tutkintorakenne, koulutuksen toteuttamismuotoja sekä järjestäjärakennetta.
Uudistus valmistellaan tiiviissä yhteistyössä ammatillisen koulutuksen kentän ja sidosryhmien kanssa. Heitä kuullaan valmistelussa jo ensi kevään aikana. Suurin osa seminaariväestä piti uudistusta erittäin tarpeellisena, ja he ovat innokkaasti uudistustyössä mukana.
Reformin uudistukset tulevat voimaan vuoden 2018 alusta.
- Edessä on valtava työ ja meidän pitää keskittyä reformin kannalta oleellisiin uudistuksiin. Osa asioista hiotaan kuntoon sitten vuoden 2018 alun jälkeen, totesi ylijohtaja Mika Tammilehto OKM:n ammatillisen koulutuksen osastolta.
Yhdistymisiä tuetaan yksikköhinnan harkinnanvaraisilla korotuksilla
Ammatilliseen koulutukseen vuonna 2017 kohdistuvat säästöt vaativat Grahn-Laasosen mukaan rakenteiden uudistamista ja lisää yhteistyötä. Osana reformia valmistellaan järjestäjärakenteen kehittämisohjelmaa.
- Haluamme turvata jatkossakin laadukkaan ammatillisen koulutuksen saavutettavuuden joka puolella Suomea ja opiskelijoille mahdollisuuden oman osaamisensa kehittämiseen. Monipuolinen ja erikoistunut kenttämme on ammatillisen koulutuksen vahvuus. Järjestäjän koko ei yksin tuo ratkaisuja, mutta tarvitsemme nykyistä vahvemmat hartiat, jotta näihin haasteisiin voidaan vastata.
Ministeri kannustaa koulutuksen järjestäjiä nykyistä tiiviimpään yhteistyöhön ja vapaaehtoisiin fuusioihin. Rahallista tukeakin on luvassa.
- Syntyneitä fuusioita tuetaan yksikköhinnan harkinnanvaraisella korotuksella. Olemme varautuneet nostamaan fuusioiden yhteydessä myönnettäviä harkinnanvaraisia määrärahoja seuraavien vuosien aikana.
Ammatillista peruskoulutusta koskeva siirtymävaiheen rahoitusmalli on tarkoitus käsitellä lähiaikoina osaamisen ja koulutuksen ministeriryhmässä.
---
Seminaarin materiaalit löytyvät verkosta osoitteesta http://www.sedu.fi/fi/Tietoa-Sedusta/amke2015
Seminaarin videotallenteet löytyvät täältä.
Lisätietoa ammatillisen koulutuksen kärkihankkeesta http://valtioneuvosto.fi/hallitusohjelman-toteutus/osaaminen/karkihanke2