Hyppää sisältöön

Maahanmuuttajataustaisten lasten katoamista Suomesta selvitetty

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 28.5.2010 10.59
Tiedote -

Ihmisoikeusliitto on selvittänyt hallituksen lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelmalle maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten lähettämisestä vanhempien kotimaahan tai toiseen maahan väliaikaisesti kasvatettavaksi tai asumaan.

Lapsen tai nuoren lähettäminen vastoin tämän tahtoa ei ole Suomessa yleistä. Tapaukset vaihtelevat "vaihto-oppilasvuosista" vastentahtoisiin tapauksiin, joissa saatetaan rikkoa lapsen oikeuksia. Uhka on joissain perheissä hyvin todellinen ja vakava.

Selvitystä käsiteltiin Lasten, nuorten ja perheiden hyvinvoinnin politiikkaohjelman ministeriryhmän kokouksessa perjantaina 28. toukokuuta. Tietoja tarvitaan, jotta voidaan ennaltaehkäistä maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten lähettämisestä vastoin heidän tahtoaan muualle kasvatettaviksi tai asumaan.

– Kun maahanmuuttajataustainen lapsi ei esimerkiksi yllättäen ilmestykään kouluun, on hänen kohtalostaan liikkeellä usein vain huhuja tai ristiriitaisia arveluja. Tietoa vastoin tahtoaan ulkomaille lähetetyistä lapsista tulee kerätä keskitetysti. Tämä vaatii viranomaisyhteistyön tehokasta koordinointia lasten ja nuorten palauttamiseksi, sanoo politiikkaohjelman ministeriryhmän puheenjohtaja kulttuuri- ja urheiluministeri Stefan Wallin. Osaamista ja asiantuntemusta niin kouluissa kuin sosiaalityöntekijöiden parissa pitää nostaa.

Ilmiö on sidoksissa sukupuoleen sekä lapsen ja nuoren ikään. Poikien kohdalla lähettämisen taustalla ovat useimmiten koulunkäyntivaikeudet ja epäsosiaalisen käyttäytyminen. Teini-ikäisten tyttöjen lähettämisen taustalla ovat usein toisenlaiset motiivit. Nuorten heräävä seksuaalisuus yhdistettynä liberaaliksi koettuun suomalaiseen yhteiskuntaan aiheuttaa osassa maahanmuuttajaperheitä voimakkaita paineita erityisesti tytöille ja nuorille naisille.

– Tasa-arvoasioista vastaavana ministerinä katson, että meidän tulee varmistaa kaikkien lasten ja nuorten oikeudet kasvaa ja varttua yhteiskunnassa, jossa vallitsee yhdenvertaisuus. Meidän tulee viestittää, että nuori voi olla nuori siinä kuin kaikki muutkin, olipa hänen taustansa tai sukupuolensa mikä tahansa, korostaa ministeri Wallin.

Lisätietoja: erityisavustaja Mikko Ollikainen, puh. 050 561 5861

-- -- --

Selvityksen ovat tehneet Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros ja asiantuntija Katja Grekula. Toimeksiantaja on lasten, nuorten ja perheiden hyvinvointipolitiikkaohjelman ministeriryhmä.

Selvityksessä tarkastellaan, miksi maahanmuuttajataustaisia lapsia lähetetään pois Suomesta ja millaisiin olosuhteisiin. Selvitys toteutettiin pääasiassa kvalitatiivisena haastattelututkimuksena maahanmuuttajille, maahanmuuttajajärjestöille ja keskeisille viranomaisille. Aiheesta ei ole tehty aikaisemmin vastaavaa katsausta.

Selvitystä varten otettiin yhteyttä noin 140 eri tahoon. Haastatellut tiesivät yhteensä 40 lasta tai nuorta, jotka on 2000-luvulla lähetetty todennäköisesti vastoin omaa tahtoaan pois Suomesta väliaikaisesti tai pysyvästi.

Ajatus selvityksestä lähti liikkeelle oikeus- ja sisäministereiden kokouksesta, jossa oikeusministeri Tuija Brax osallistui lounaskeskusteluun eri maiden kokemuksista ja tiedoista liittyen maahanmuuttajataustaisten lasten lähettämiseen takaisin kotimaahansa.

Lisätietoja: Ihmisoikeusliiton pääsihteeri Kristiina Kouros, puh. 040835 2548

mm

Selvitys maahanmuuttajataustaisten lasten ja nuorten lähettämisestä vanhempien kotimaahan tai toiseen maahan väliaikaisesti kasvatettavaksi tai asumaan (pdf)