Suomen koulutusvienti etenee Kazakstanissa
Opetusministeri Grahn-Laasonen vieraili perjantaina 25.8. Astanan maailmannäyttelyssä Kazakstanissa. Matkan tarkoituksena oli vauhdittaa suomalaisen koulutusosaamisen myyntiä Keski-Aasian isoille markkinoille. Kazakstanin omassa 2030 -strategiassa koulutus on nimetty yhdeksi pääprioriteetiksi, ja Suomea pidetään sekä koulutuksen että terveydenhuollon mallimaana.
Opetusministerin vierailun aikana allekirjoitettiin Jyväskylän ammattikorkeakoulun (JAMK) tilauskoulutussopimus terveydenhuollon Master-koulutuksesta Kazakstanissa ja Jyväskylässä. Kazakstanin terveysministeriö on nimennyt JAMKin ja Lahden ammattikorkeakoulun hoitotyön koulutuksen kehittämiskumppaneiksi. Tämän yhteistyön puitteissa on tähän mennessä koulutettu yli 700 sairaanhoitajaa sekä alan opettajaa ja johtajaa. Nyt sovittuun Master-koulutukseen osallistuu ensi vaiheessa 20 opiskelijaa.
Toinen ministerivierailun yhteydessä allekirjoitettu asiakirja koskee opettajankoulutusta. Jyväskylän ja Hämeen ammattikorkeakoulut yhdessä Kazakstanin mallikoulujen verkoston kanssa kouluttavat opettajia esimerkiksi uuden teknologian opetuskäytössä.
– Pitkäjänteinen työ koulutusviennissä tuottaa konkreettisia tuloksia. Suomalainen koulutus kiinnostaa maailmalla, ja meitä pidetään esikuvana. On erinomaista, että suomalaiset korkeakoulut ja muut toimijat pystyvät tarjoamaan osaamistamme maailmalle ja luomaan vientituotteita esimerkiksi suomalaisesta opettajankoulutuksesta, sanoo opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen.
Suomalaiset ovat onnistuneet viemään koulutusta Kazakstaniin jo usean vuoden ajan. Myös esimerkiksi ISKU Interior on toteuttanut maassa oppimisympäristösuunnitelua ja myynyt niissä tarvittavia kalusteita sekä antibakteerisia tekstiilejä Kazakstanin opetus- ja terveydenhuoltosektoreille oppilaitoksiin ja sairaaloihin.
Matkansa aikana ministeri Grahn-Laasonen tapasi myös Kazakstanin opetus- ja terveysministerit yhdessä suomalaisten yritysten edustajien kanssa sekä vieraili Expo 2017 -maailmannäyttelyssä. Maailmannäyttelyn Suomen paviljongissa on mukana 72 yritystä, korkeakoulua ja oppilaitosta mukaan lukien Business Oulu. Koulutus on yksi Suomen paviljongin näyttelyn pääteemasta.
Hallituksen tavoitteena on koulutusviennin esteiden purkaminen muun muassa lainsäädännön muutoksin sekä volyymin kasvattaminen sadalla miljoonalla eurolla hallituskauden aikana. Uusittu koulutusviennin kasvuohjelma on juuri aloittanut Opetushallituksen yhteydessä tavoitteena tukea yrityksiä ja oppilaitoksia niiden pyrkiessä kansainvälisille markkinoille. Etenkin tämän vuoden aikana on tehty useita merkittäviä vientiavauksia esimerkiksi opettajakoulutuksen, oppimispelien ja digitaalisten ratkaisujen alalla.
Lisätietoja: kansainvälisten asioiden johtaja Jaana Palojärvi, p. 040 5116 897