Hyppää sisältöön

Förslag om ändringar i studiestödslagen

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 23.10.2014 10.41
Pressmeddelande -

Statsrådet avlät på torsdagen en regeringsproposition till riksdagen om ändring av lagen om studiestöd samt lagen om stöd för skolresor för studerande i gymnasieutbildning och yrkesutbildning. Lagarna avses i huvudsak träda i kraft den 1 augusti 2015.

Enligt förslaget skall studerande som redan avlagt högskoleexamen inte ska ha rätt till studiestöd för en annan högskoleexamen på motsvarande nivå. Man kommer fortfarande att kunna beviljas stöd efter avlagd högskoleexamen i syfte att avlägga påbyggnadsexamen, fullgöra ett yrkesutbildande fortbildningsprogram eller någon annan studiehelhet som ger tjänstebehörighet. Syftet med ändringen är att påskynda övergången till arbetslivet, att studieplatserna fördelas på ett bättre sätt samt att minska statens utgifter.

Man föreslår att begränsningen träder i kraft den 1 augusti 2016 och tillämpas på studier som leder till högskoleexamen, för vilka den studerande tar emot en studieplats i utbildning som inleds den 1 augusti 2016 eller därefter. Den nya begränsningen innebär besparingar från och med 2016 på så sätt att den totala besparingen uppgår till 10,5 miljoner euro år 2019. Antalet stödberättigade minskar med uppskattningsvis 3 200 studeranden fram till 2019. Förslaget baserar sig på regeringens rambeslut som slogs fast under våren.

Det föreslås att villkoren för studiestöd som beviljas för studier som bedrivs utomlands ändras så att en studerande kan ha rätt till studiestöd även när han eller hon har fasta band till Finland som hänför sig till hans eller hennes levnadsförhållanden. Målet med ändringen är att främja studerandenas rörlighet, undanröja tolkningsproblemen med den nuvarande bestämmelsen och de missförhållanden som hänför sig till EU-rätten.

Därutöver föreslår man att lagen om skolresestöd ändras så att stödet för skolresor betalas på basis av den taxa som baserar sig på ministeriets förordning via myndigheternas gemensamma biljett- och betalsystem direkt till den som tillhandahåller trafiken. Motsvarande taxa tillämpas för tillfället då man ersätter anordnare av utbildning och studerande som använder egen bil för skolresekostnader. Stödet skall enligt förslaget fortsättningsvis utbetalas om skolresans längd överstiger tio kilometer.

Ytterligare information: Konsultativa tjänstemannen Virpi Hiltunen (UKM), tfn 02953 30110