Hyppää sisältöön

Opetusministeri Jukka Gustafsson: Sivistysyliopisto kunniaan

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 5.9.2011 16.15
Tiedote -

Opetusministeri Jukka Gustafsson korosti sivistysyliopiston tärkeyttä puhuessaan Turun yliopiston lukuvuoden avajaisissa 5. syyskuuta. Hänen mukaansa sivistysyliopiston perustehtävä on kannustaa opiskelijoita ja tutkijoita arvostelemaan selviöitä ja ajattelemaan itsenäisesti. Ministeri muistutti, että sivistysyliopisto ei pyri taloudellisen tuloksen kasvattamiseen vaan sen tehtävä on palvella tieteellisiä arvoja, objektiivisuutta ja puolueettomuutta, tietoa ja totuutta. Sivistys on yksilön kasvamista vapaaksi ja vastuulliseksi kansalaiseksi.

– Sivistysyliopiston dynaamisuuden ydin on siinä, että se toimii alituisessa vuorovaikutuksessa muun yhteiskunnan kanssa ja muuttuu sen mukana. Muuttuminen ei tarkoita mukautumista, ja valistuksen parhaita perinteitä vaalien sivistysyliopiston tulee arvostella ja oikaista ympärillä tapahtuvia vääryyksiä ja harhaluuloja. Kun filosofi Ilkka Niiniluodon mukaan muistetaan, että sivistysyliopistolle talous on vain väline, monien ennustamasta talouden ylivallasta ei ole pelkoa. Kun sivistysyliopiston tutkimuksen vapaus ja autonomia turvataan, sen dynamiikka luo hyvinvointia niin teknisten innovaatioiden kuin eettisenkin valveutuneisuuden muodossa.

Ministerin mielestä sivistysyliopisto ja teknistä ja taloudellista kasvua edistävä yritysyliopisto voidaan yhdistää.

– Dynaaminen sivistysyliopisto tarjoaa tilaa niin henkiselle kasvulle kuin taloudelliselle hyödyn tavoittelulle. Toisin kuin monet taloudellisten pyrkimysten kriitikot, Niiniluoto ajattelee, että henkinen ja taloudellinen kasvu voivat hedelmöittää ja rikastaa toisiaan. Niiden välille täytyy vain luoda harmoninen ja tasapainoinen suhde.

Ministeri Gustafsson onnitteli puheessaan Turun yliopistoa tutkimuksen ja koulutuksen onnistuneesta kytköksestä. Tästä hyvä esimerkki on Turun yliopiston lääketieteellinen tiedekunta, jonka Korkeakoulujen arviointineuvosto on valinnut yhdeksi yliopistokoulutuksen laatuyksiköksi vuosille 2010–2012.

– Tällä yliopiston vahvuusalueella toimii myös toinen yliopiston monitieteisistä tutkimuskeskittymistä, luonnontieteiden ja lääketieteen tutkijakollegium. Alan koulutuksessa on panostettu muun muassa opettajien pedagogisten taitojen kehittämiseen sekä tutkintojen rakentamiseen mielekkäiksi kokonaisuuksiksi. Huomionarvoista on myös se, että opiskelijat ovat kiinteästi mukana kehittämistoiminnassa ja arvioinnissa. Uskon, että opettajien ja opiskelijoiden tiiviillä vuorovaikutuksella on suuri merkitys hyvään lopputulokseen. Toivon tällaista toimintatapaa otettavaksi korkeakouluissa käyttöön laajemminkin.

Ministeri kiitteli myös Turun yliopiston uudistuslinjaa.
– Turun yliopisto on kehittänyt opiskelijavalintojaan ja vähentänyt valintayksiköiden määrää. Uudistukset on aloitettu kieliaineissa. Tämä työ on keskeistä opintojen sujuvoittamiseksi myös muiden ainekokonaisuuksien osalta. Yliopisto on myös rohkeasti uudistanut omaa johtamistapaansa ja tarkastellut toimintayksikkörakennettaan. Varmasti tätä prosessia on syytä vielä jatkaa, jotta kahden yliopiston yhdistämisestä saadaan kaikki sisällöllinen, laadullinen ja toiminnallinen hyöty irti.

--
Lisätietoja: Erityisavustaja Aleksi Kalenius, puh. 040 125 1032