Hyppää sisältöön

UKM:s förslag till statsbudgeten 2015

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 7.8.2014 12.15
Pressmeddelande -

Undervisnings- och kulturministeriet föreslår 6,9 miljarder euro i anslag för sitt förvaltningsområde för 2015. I syfte att förlänga arbetskarriärerna och för att trygga ungas utbildning föreslår man att läropliktsåldern höjs, att förverkligandet av ungdomsgarantin säkras och att antalet nybörjarplatser i högskolorna höjs tillfälligt. Den strukturella utvecklingen av andra stadiets utbildning fortsätter genom att finansieringssystemet och anordnarnätverket revideras. Vid sidan av inbesparingarna inom konst och kultur föreslår man att man i högre grad använder tipsvinstmedel.

Extra satsningar på åtgärder som stöder tillväxt föreslås för 2015. Staten bereder sig på att tilläggskapitalisera universiteten med tre gånger det privata kapital som universiteten lyckats samla in, högst med 75 miljoner euro under 2015. Förutom tryggandet av ungas utbildningsförutsättningar stärker man kompetensgrunden för vuxna som blivit utan examen med 10 miljoner euro. Man föreslår en extra satsning på 3 miljoner euro för öppnande av datalager och främjande av öppen vetenskap. 40 miljoner euro föreslås för finansieringen av Olympiastadions ombyggnad.

Inbesparingarna inom undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde har slagits fast i regeringsprogrammet och rambesluten som en del av anpassningsåtgärderna i statsekonomin. Inbesparingarna på ca 100 miljoner euro under 2015 riktar sig bl.a. till gymnasieutbildningen, grundläggande yrkesutbildning, yrkesinriktad vuxenutbildning, finansieringen av yrkeshögskolorna, statsandelarna för läroanstalternas anläggningskostnader, finansieringen av det fria bildningsarbetet samt till finansieringen av teatrar, orkestrar och museer.

Trots inbesparingarna är höjningen jämfört med förra årets budget 316 miljoner euro. Höjningen är delvis kalkylerad och beror på att finansieringen av yrkeshögskolor helt har överförts till staten, vilket förverkligas genom att finansieringen överförs mellan staten och kommunerna. En del av höjningen beror på kapitaliseringen av yrkeshögskolorna och universiteten.

Enligt regeringens strukturpolitiska program och rambeslutet för 2014 förnyas strukturerna för andra stadiets utbildning och det fria bildningsarbetet under 2014-2016. Under hösten 2014 avlåts regeringspropositioner om finansieringen och den strukturella revideringen av andra stadiets utbildning. Finansieringsgrunderna samt de nya tillstånden att anordna utbildning för andra stadiets utbildning tillämpas första gången 2017.

Allmänbildande utbildning och dagvård

För den allmänbildande utbildningen föreslås 841 miljoner euro. En höjning på 40 miljoner euro föreslås för åtgärder som främjar utbildningsmässig jämlikhet och för att minska undervisningsgrupperna.
Förskoleundervisningen blir obligatorisk. Inom den grundläggande utbildningen föreslår man att minimiantalet för religionsundervisningens undervisningsgrupper med elever som tillhör en annan religion än den evangelisk-lutherska eller den ortodoxa höjs från tre till tio.

Det föreslås att läropliktsålderns höjs till 17 år för att trygga utbildningens kontinuitet i ett kritiskt skede, för att minska antalet avbrutna studier och för att förlänga ungas arbetskarriärer.

Utvecklingsprojekten i anslutning till molntjänsten för utbildning och framtidens grundskola fortsätter. Molntjänsten för utbildning kommer att fungera som en del av den nationella nättjänsten. Därutöver föreslås ett anslag på 22 miljoner euro för läroanstaltsutrymmen som är innovativa, stöder inlärning och som är trygga samt för att utveckla digitala undervisningsmiljöer och utrustning.

Som en inbesparing i statsbudgeten kommer man att minska de statsunderstöd som riktar sig till att förbättra kvaliteten på den grundläggande utbildningen med 57 miljoner euro. Finansieringsandelen för läroanstalters anläggningskostnader överförs enligt rambeslutet till statsandelsmomentet för kommunernas basservice. Från och med 2015 deltar staten inte längre i finansieringen av läroanstalters nya anläggningsprojekt, vilket innebär en inbesparing på 12,1 miljoner euro under 2015.

Yrkesutbildning

524 miljoner euro föreslås för yrkesutbildningen. Förverkligandet av utbildningsgarantin för unga fortsätter genom ett tillräckligt utbud av grundläggande yrkesutbildning för unga i hela landet. Därutöver förverkligas ungdomsgarantin genom att man vidareutvecklar studerandeurvalsprocessen, genom att man tar i bruk en ny helhet för utbildning som förbereder för grundläggande yrkesutbildning samt genom att modellerna för hur man avlägger en grundläggande examen utvecklas.

För att trygga ett mångsidigt utbud av yrkesutbildning föreslår man 10 miljoner euro under 2015 för utvecklande av digitala inlärningsmiljöer.

Vuxenutbildning

Man föreslår totalt 515 miljoner euro för vuxenutbildningen, varav 156 miljoner går till fritt bildningsarbete, 133 miljoner till yrkesinriktad tilläggsutbildning och 110 miljoner till läroavtalsutbildning. Kompetensprogrammet för unga vuxna föreslås få 47 miljoner euro för utbildning för vuxna som saknar utbildning efter grundstadiet och rådgivnings- och handledningstjänster ett anslag på 10 miljoner euro. Ett anslag på 23 miljoner euro föreslås för utbildningsväsendets personalutbildning.

Finansiering av högskolor och forskning

I samband med yrkeshögskolereformen, som verkställsfrån och med ingången av 2015, slopas kommunens självfinansieringsandel för yrkeshögskolornas driftskostnader och överförs till kommunernas övriga finansieringsandelar. Staten svarar i sin helhet för finansieringen av yrkeshögskolorna.

1,9 miljarder euro föreslås för statsfinansieringen av universiteten och 862 miljoner euro för finansieringen av yrkeshögskolorna. Indexförhöjningen för universitetens och yrkeshögskolornas statsfinansiering är 1,3 procent. I enlighet med tidigare beslut genomförs en inbesparing på 20 miljoner euro i yrkeshögskolorna. Universiteten deltar i anpassningsåtgärderna för regeringens offentliga kostnader med en inbesparing på 16,6 miljoner euro.

Regeringen bereder sig på de tillväxtsatsningar som riktas till högskolorna. Förutom kapitaliseringen av universiteten på 75 miljoner euro bereder man sig på att kapitalisera yrkeshögskolorna med 50 miljoner euro under 2015.

För att förlänga arbetskarriärerna och för att luckra upp det stora antalet sökande till högskolorna ökas högskolornas nybörjarplatser med ca 3000 under 2014-2015 på de områden där det med tanke på arbetskraftsbehovet är ändamålsenligt.

Som en del av totalreformen av statens forskningsinstitutioner och forskningsfinansiering föreslås att Konsumentforskningscentralen och Rättspolitiska forskningsinstitutet går samman med Helsingfors universitet från och med ingången av 2015.

I Finlands Akademis beviljandefullmakt på 269 miljoner euro har man beaktat en överföring på 7,5 miljoner euro till finansieringen av strategisk forskning samt 20 miljoner euro i anpassningsinbesparing. Besluten om den nya strategiska forskningsfinansieringen föreslås uppgå till ett värde på högst 55,6 miljoner euro. Man föreslår att det beviljas 8,5 miljoner euro till projekt i anslutning till forskningsinfrastruktur.

Studiestödet

Man föreslår att det för studiestödet reserveras totalt 914 miljoner euro, varav 796 miljoner går till studiepenning och bostadstillägg.

Studiestödet föreslås bli begränsat. Det skall enligt förslaget inte vara möjligt att få stöd för att avlägga en andra högskoleexamen på samma nivå. Meningen med ändringen är att de sökande som inte har en högskoleexamen från tidigare i första hand ska få en studieplats. Skolresestöd beviljas utan självrisk och kostnadsgräns för studerande inom utbildning som förbereder för gymnasieutbildning samt i anslutning till utbildning som förbereder för grundläggande yrkesutbildning.

Man föreslår att understödet för kompensation av hyreskostnader för Studenternas hälsovårdsstiftelse och studiebostadssamfundet halveras.

Kultur- och konstpolitik

För främjande av konst och kultur föreslår ministeriet 455 miljoner euro. Andelen som tas ur tipsmedel är 237 miljoner euro. Målet är att främja grunden för kultur, trygga verksamhetsförutsättningarna för aktörer inom kreativt arbete, främja den kreativa ekonomin samt trygga tillången till kultur.

Inbesparingarna på fem miljoner riktas så att verkningarna inom konst och kultur bli så små som möjligt. Statsandelarna för kulturinstitutioner som finansieras med budgetmedel skärs ner med 4 650 000 euro. Vid sidan av inbesparingarna inom konst och kultur föreslår man att man använder 4,3 miljoner euro i tipsmedel för teatrar, orkestrar och museer på basis av sysselsättning.

Man föreslår att ärenden som gäller finansieringen av de allmänna bibliotekens anläggningsprojekt fotsättningsvis sköts av undervisnings- och kulturministeriet på ett sådant sätt att den ikraftvarande finansieringsplanen kan genomföras. Ett samlings- och konserveringscenter ska enligt förslaget grundas i anslutning till Museiverket för att täcka behovet att lagerutrymmen för samlingar.

Den gradvisa höjningen av utlåningsersättning fortsätter så att anslagets nivå är 4 175 000 euro, vilket är en höjning på 100 000 euro.

Man föreslår det införs indexhöjningar för såväl statsandelsanslagen som konst- och kulturinstitutionernas hyror.

Ungdoms- och idrottspolitik

Man föreslår att 75 miljoner euro används för ungdomsarbete. Andelen som tas ur tipsmedel är 54 miljoner euro. I summan ingår 27 miljoner euro för förverkligande av ungdomsgarantin. Anslaget används för att stöda ungas verkstadsverksamhet samt uppsökande ungdomsarbete. Målet med ungdomsarbetet och -politiken är att främja ungdomars aktiva medborgarskap, sociala identitet samt att förbättra de ungas uppväxt- och levnadsvillkor.

Idrottsväsendet föreslås få 189 miljoner euro, varav 149 miljoner tas ur tipsmedel. Målet är att främja en rörlig livsstil hos hela befolkningen och därigenom öka delaktigheten och befolkningens hälsa och välfärd. Därutöver stöder man etisk toppidrott som siktar på internationell framgång.

Tipsmedel

Veikkaus vinstmedel uppgår till uppskattningsvis 544,1 miljoner euro. Fördelningen sker i enlighet med den lag som gäller fördelningen av tippningsvinstmedel. 25 % går till idrott och främjande av idrottsfostran, 9 % till främjande av ungdomsarbete, 17,5 % till främjande av forskning och 38,5 % till främjande av konst. Av forskningens, kulturens, konstens, idrottsväsendets och ungdomsarbetets kostnader finansieras 53,4 % ur vinstmedel i anslutning till tips- och penninglotterier.
I anslaget ingår en extra intäktsföring på 10 miljoner euro av outdelade vinstmedel för förmånstagarna. Meningen är att satsa på ungas samhällsgaranti och ungas sysselsättning samt på tillväxt, byggande, kreativ ekonomi och kompetens. Av anslaget riktas en miljon euro till ungdomsväsendet och 2,8 miljoner till medborgarverksamhet inom idrott, renovering av näridrottsplatser samt grundläggande investeringar. 4,3 miljoner euro i understöd beroende på prövning riktas till verksamhet som främjar sysselsättning och tillväxt för orkestrar, museer och teatrar. 1,9 miljoner euro delas ut till forskning för bl.a. digitalisering och långtidsbevaring, för att stöda vetenskaplig litteratur samt till forskningsprojekt som gäller utnyttjande av digitalt material.
_ _ _

Undervisnings- och kulturministeriets förslag till statsbudgeten 2015 (pdf, på finska) offentliggjordes sedan finansministeriet publicerat sitt förslag till statsbudget 7.8.  Regeringen behandlar budgetförslaget under budgetmanglingen som inleds 27.8. Regeringens syfte är då att godkänna innehållet i budgetpropositionen. Budgetförslaget föreläggs riksdagen 15.9.2014.
_ _ _

Ytterligare information:

Utbildnings- och forskningspolitik:
- överdirektör Eeva-Riitta Pirhonen (allmänbildande utbildning och yrkesutbildning), tfn 0295 3 30258
- överdirektör Tapio Kosunen (högskoleutbildning och forskning), tfn 0295 3 30440
- direktör Kirsi Kangaspunta (vuxenutbildning), tfn 0295 3 30136
- specialmedarbetare Esa Suominen, tfn 043 824 5668

Studiestödet
- konsultativa tjänstemannen Virpi Hiltunen, tfn 0295 3 30110

Kultur- och konstpolitik
- överdirektör Riitta Kaivosoja, tfn 0295 3 30129
- statssekreterare Kari Anttila, tfn 0295 3 30130

Ungdoms- och idrottspolitik
- överdirektör Rauno Anttila, tfn 0295 3 30062
- statssekreterare Kari Anttila, tfn 0295 3 30130

Allmän ekonomiplanering
- ekonomichef Tiina Heikkinen, tfn 0295 3 30103
- finanssekreterare Timo Ertola, tfn 0295 3 30083

Kanslichefen Anita Lehikoinen, tfn 0295 3 30182