Hyppää sisältöön

UKM:s preciserade förslag om yrkesutbildningens studieplatser

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 27.3.2013 10.04
Pressmeddelande -

Undervisnings- och kulturministeriet föreslår förbättringar i utbudet av yrkesutbildning, särskilt i de regioner där det finns ungdomar som behöver utbildning och där det finns behov av arbetskraft. I landskapen där åldersklasserna minskar kraftigt minskas utbildningsutbudet på ett mera skäligt sätt och minskningarna verkställs under en längre tidsperiod.

Ministeriets förslag om hur studieplatserna inom yrkesutbildning skall fördelas enligt anordnare av utbildning publicerades 27.3. och baserar sig på det landskapsvisa förslag som bereddes förra hösten och den feedback som kommit in i anslutning till den. Beslutet om antalet studerande per anordnare av utbildning fattas efter feedback och hörandetillfällen under början av sommaren.

- Vi har noga lyssnat till regionernas synpunkter och därför har de minskningar som skall genomföras i vissa regioner gjorts mera skäliga och tidsperioden då minskningarna skall genomföras har förlängts, särskilt i de landskap där behovet av att minska antalet utbildningsplatser är störst. Växelverkan med regionerna fortsätter och ministeriet ordnar med anledning av ett färskt förslag feedbacktillfällen för anordnare av utbildning och övriga intressentgrupper under våren, lovar undervisningsminister Jukka Gustafsson.

Studerandeantalet inom den grundläggande yrkesutbildningen minskas fram till 2016 med 3150 studerande. I november föreslog ministeriet en minskning på 7351 platser utgående från nivån 2013. Ministeriets tidigare minskningsförslag har justerats särskilt i Lappland, Norra Karelen, Mellersta Österbotten, Norra Savolax och Mellersta Finland.

Utbudet av grundläggande yrkesutbildning minskas och omorganiseras, eftersom de unga åldersklasserna minskar. Ett centralt kriterium för antalet utbildningsplatser och hur platserna riktas regionalt är verkställandet av utbildningsgarantin.

- Utbildningsutbudet riktas på ett nytt sätt i förhållande till behovet så att ungdomsgarantin förverkligas i hela landet och de regionala skillnaderna i fråga om ungas möjligheter minskar. Med hjälp av anslagen för ungdomsgarantin ökas utbudet av yrkesutbildning i de områden där det i förhållande till ungdomsåldersgruppen finns ett klart mindre utbildningsutbud än i de övriga regionera, betonar Gustafsson.

- Särskilt tydlig blir förbättringen i Nyland, där nybörjarplatserna 2009 räckte till för under 63 procent av åldersgruppen. 2016 finns det en studieplats för 78 procent av åldersgruppen. I Nyland förblir utbudet även framöver under landets medeltal, men den uppnådda förbättringen är märkbar, säger Gustafsson.

Trots minskningarna förbättras tillgången till yrkesutbildning betydligt i hela landet samt i alla storområden. På grund av det mindre antalet unga i åldern 16-18 kommer det 2016 att finnas en studieplats för ca 84 procent av unga i åldersgruppen, då endast 75 procent fick en studieplats 2009.

Förverkligandet av ungdomsgarantin stöds också bl.a. genom en reform av yrkesutbildningens studerandeurval, genom att utveckla läroavtalsutbildningen samt lärande på arbetsplatsen. I ramförhandlingarna beslöt man att rikta en tilläggsfinansiering på 17,8 miljoner euro under åren 2014-2015 och 22,7 miljoner euro under 2016-2017 för utvecklandet av läroavtalsutbildning och lärande på arbetsplatsen. Därutöver underlättar rambeslutet om att rikta 10 miljoner euro till yrkesutbildning för åren2014-2015, och 14 miljoner euro för åren 2016-2017, anpassningen av utbildningsutbudet över en längre tid. Behovet av nedskärningar i utbildningens pris per enhet minskar också.

Ytterligare information:
- specialmedarbetare Aleksi Kalenius, tfn 0295 330 132
- direktör Mika Tammilehto, tfn 0295 330 308

Förslaget om yrkesutbildningens studerandeantal 2014-2016 samt övrigt material i anslutning till beredningen (på finska)