Hyppää sisältöön

Move! - Uppföljningssystemet kring den fysiska prestationsförmågan hos elever i grundskolan

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 31.10.2013 13.51
Pressmeddelande -

Undervisnings- och kulturministeriet, Utbildningsstyrelsen och Statens idrottsråd har idag undertecknat ett avtal om ett nytt uppföljningssystem kring den fysiska prestationsförmågan hos elever i grundskolan.

Move! ingår i projektet Skolan i rörelse och är ett nationellt datainsamlings- och responssystem som utvecklats för att mäta den fysiska prestationsförmågan hos elever i årskurs 5 och 8. Systemet uppmuntrar eleverna att själva ta ansvar för sin fysiska prestationsförmåga och kan också användas i skolhälsovårdens omfattande hälsogranskningar.

Den fysiska prestationsförmågan har en avgörande inverkan på barns och ungas hälsa och välbefinnande i vardagen. Med hjälp av Move! kan man följa med, utveckla och stödja förmågan att möta de krav på fysisk prestationsförmåga som grundskole-elever möter i vardagen. Undervisnings- och kulturministeriet, Utbildningsstyrelsen och Statens idrottsråd har idag undertecknat ett avtal om förvaltningen av uppföljningssystemet

?Move! är ett utmärkt exempel på förvaltingssamarbete: det kom till som ett gemensamt projekt mellan undervisnings- och kulturministeriet, Utbildningsstyrelsen, social-och hälsovårdsministeriet, Institutet för hälsa och välfärd samt Lärarnas fackorganisation OAJ. Det praktiska genomförandet sköttes av experterfrån flera vetenskapsområden som ingick i en arbetsgrupp vid idrottsvetenskapliga fakulteten vid Jyväskylä universitet?, berättar överdirektör Riitta Kaivosoja vid undervisnings- och kulturministeriet.

Uppföljningssystemet ska ingå i de nya läroplansgrunderna som tas i bruk 2016. I det skedet utförs Move-mätningarna på samtliga elever i årskurs 5 och 8. Prestationsförmågan mäts med hjälp av uppgifter som anger barnens och de ungas förmåga att klara fysisk ansträngning i vardagen. Systemet baserar sig inte på jämförelser mellan eleverna, utan har utvecklats för att uppmuntra och styra dem att ta ansvar för sin egen prestationsförmåga. Den information som samlas in via mätningarna kan användas i de omfattande lagstadgade hälsogranskningarna av samtliga elever i årskurs 5 och 8.

Enligt ordföranden för Statens idrottsråd, Leena Harkimo, har det inte funnits tillgång till objektiv information om den fysiska prestationsförmågan hos barn och unga i grundskoleåldern i Finland före Move! ?Move! hjälper oss att bedöma konsekvenserna av statsförvaltningens åtgärder och vilka utvecklingsbehov där finns på idrottens område?, konstaterar Harkimo.

Generaldirektör Aulis Pitkälä vid Utbildningsstyrelsen anser att grundskolan möjliggör förebyggande åtgärder inom ramen för skolhälsovården. ?Grundskolan når ut till hela åldersgruppen, och den vägen finns det tillgång till personal och andra som kan samarbeta med barnets vårdnadshavare i frågor kring barnets uppväxt, utveckling och välbefinnande, framhåller Pitkälä. Han vill också betona att Move! särskilt gått in för att motivera alla elever, oavsett på vilken nivå de befinner sig i fråga om resultat och fysisk form?. ?Man vet att den fysiska prestationsnivån inte bara påverkar hur barn och ungdomar mår i vardagen, utan deras inlärningsförutsättningar och -resultat?, påpekar Generaldirektör Pitkälä.

Uppföljningssystemets webbplats: www.edu.fi/move  

Ytterligare information

Undervisnings- och kulturministeriet: överinspektör Hannu Tolonen, tfn 029 533 0314
Statens idrottsråd: generalsekreterare Minna Paajanen, tfn 029 533 0239
Utbildningsstyrelsen: överdirektör Petri Pohjonen, tfn 029 533 1177 och undervisningsrådet Matti Pietilä, tfn 029 533 1172