Hyppää sisältöön

Ministeri Kosonen Unescon yleiskokouksen kulttuuriministereiden foorumissa: Ilman kulttuuria ei ole kestävää kehitystä

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 19.11.2019 15.59
Uutinen
Ministeri Hanna Kosonen ja Unescon nuorisoedustaja Adina Nivukoski.
Ministeri Hanna Kosonen ja nuorisoedustaja Adina Nivukoski osallistuivat Unescon yleiskokouksen tapahtumiin.

Tiede- ja kulttuuriministeri Hanna Kosonen osallistui Suomen valtuuskunnan varapuheenjohtajana YK:n kasvatus-, tiede- ja kulttuurijärjestö Unescon yleiskokoukseen Pariisissa 19.-20. marraskuuta. Ministeri edusti Suomea kulttuuriministereiden foorumissa 19. marraskuuta, jonka yhteydessä hänellä oli myös lukuisia kahdenvälisiä ministeritapaamisia. Lisäksi hän vierailee OECD:ssa ja Suomen Ranskan kulttuuri-instituutissa 20. marraskuuta.

Kulttuuriministereiden foorumi keräsi ennätyksellisen ministeritason osallistumisen yli 140 maasta. Foorumin tavoitteena oli keskustella siitä, miten Agenda 2030 tavoitteita voidaan saavuttaa kulttuuripolitiikan keinoin.

Foorumi keskittyi neljään pääteemaan: 1) kulttuurien välinen vuoropuhelu ja rauhan rakentaminen, 2) kulttuuri ja koulutus, 3) kulttuuri ja kestävä kehitys sekä 4) kulttuuri ja julkinen tila sekä sosiaalinen koheesio.

Puheenvuorossaan ministeri Kosonen korosti kulttuurin merkitystä YK:n kestävän kehityksen Agenda 2030:n toteuttajana.

- Suomi on EU:n neuvoston puheenjohtajavaltiona edistänyt tätä kokonaisuutta aktiivisesti ja katsoo, että työssä on vahva globaali ulottuvuus ja hyvin laajaa sektoreita ja maanrajoja ylittävää yhteistyöpotentiaalia. 

Ministeri piti lupaavana, että Agenda 2030:n tavoitteet on käytännössä valtavirtaistettu Unescon toimintaan kulttuurin alalla. Myös jäsenvaltiossa on käynnistetty merkittäviä toimenpiteitä ja strategioita Agenda 2030:n tavoitteiden saavuttamiseksi.

- Kulttuuriministereiden foorumi tarjoaa ainutlaatuisen mahdollisuuden edistää korkealla tasolla ja laaja-alaisesti kulttuurin asemaa ja vaikuttavuutta, ministeri totesi.

Ministeri Kosonen kertoi puheenvuorossaan Suomen EU:n neuvoston puheenjohtajakaudella laaditusta neuvoston ja jäsenvaltioiden päätöslauselmasta koskien kestävän kehityksen kulttuurista ulottuvuutta, joka on tarkoitus hyväksyä myöhemmin tällä viikolla pidettävässä kulttuuriministereiden neuvostossa Brysselissä.

***

Kulttuurin alueella merkittäviä ministeritason konferensseja on järjestetty 1980-luvulta lähtien. Tärkeimpiä tapahtumia ovat olleet MONDIACULT Meksikossa 1982, Tukholman Kulttuuri ja kehitys -konferenssi vuonna 1998 sekä kestävän kehityksen ja kulttuurin konferenssi Italian Firenzessä vuonna 1999. 

YK:n Kestävän kehityksen Agenda 2030 on katsottu olevan niin merkittävä prosessi kulttuurin kannalta, että tämän teeman ympärille haluttiin järjestää kulttuuriministereiden foorumi kahdenkymmenen vuoden tauon jälkeen. Foorumin tavoitteena olikin keskustella jäsenmaiden prioriteeteista sekä niiden tunnistamista haasteista ja mahdollisuuksista koskien sitä, miten Agenda 2030:n tavoitteita voidaan saavuttaa kulttuuripolitiikan keinoin.

Yleiskokouksen asialistalla on hyväksyttävänä muun muassa globaali lukutaitostrategia ja kestävää kehitystä edistävän koulutuksen puiteohjelma, päätöksen tekeminen avointa tiedettä ja tekoälyn etiikkaa koskevien kansainvälisten suositusten laatimisen aloittamisesta ja tarkastelussa kulttuuriomaisuuden luvattoman tuonnin ja viennin ehkäisemisen tehostaminen.

Lisätietoja:

-  ministeri Kososen erityisavustaja Satu Mäki-Lassila, opetus- ja kulttuuriministeriö, p. 0295 330 103
-  neuvotteleva virkamies Kimmo Aulake, opetus- ja kulttuuriministeriö, puh 0295 30067, 040 722 1323
-  kulttuuriasianneuvos Laura Mäkelä, opetus- ja kulttuuriministeriö, puh. 0295 30222, 040 5344753

Lisätietoja Unescosta ja yleiskokouksesta:
- kulttuuriasiainneuvos Zabrina Holmström, opetus- ja kulttuuriministeriö, puh. 0295 30114, 040 768 1284
- erityisasiantuntija Piia Immonen-Seuguenot, Suomen pysyvä Unesco-edustusto, puh. +33-1-4568 3433, +33-6 25 58 69 49

Hanna Kosonen Kulttuuri