Hyppää sisältöön

Ministeri Kiuru: Tutkimusjärjestelmää uudistettava - Suomi jäämässä jälkeen kilpailijamaista

opetus- ja kulttuuriministeriö
Julkaisuajankohta 24.10.2014 7.12
Tiedote -

Suomen Akatemian julkistaman Tieteen tila 2014 -raportin mukaan Suomen tutkimusjärjestelmän keskeisiä ongelmia ovat pieni yksikkökoko, rekrytointien osittainen sisäänlämpiävyys sekä kansainvälistymistoimien tehottomuus. Suomi on jäämässä jälkeen muista edistyneistä tiedemaista. Opetus- ja viestintäministeri Krista Kiurun mukaan tutkimusjärjestelmää tulee kehittää tehokkaammaksi ja vaikuttavammaksi.

Ministeri Kiurun mielestä tutkimusorganisaatioiden ja tutkimusrahoittajien on kriittisesti tarkasteltava ja kehitettävä omaa toimintaansa Tieteen tila 2014 -raportin yhteydessä avatun tilastoaineiston sekä yliopistojen ja tutkimuslaitosten omien tutkimuksen arviointien, opetus- ja kulttuuriministeriön tiedonkeruun sekä Tilastokeskuksen aineistojen pohjalta.

Suomen tutkimusjärjestelmän hajanaisuus näkyy tieteellisessä vaikuttavuudessa. Viittausindikaattoreiden perusteella yliopistoissa vaikuttavimpia ovat tieteenalat, jotka ovat edustettuina enintään viidessä yliopistossa. Yliopistojen profiloitumista ja tutkimusjärjestelmän kehittämistä on jatkettava tutkimuksen vaikuttavuuden ja järjestelmän tehokkuuden lisäämiseksi.

Kiurun mukaan tutkimusjärjestelmää on kehitettävä, että sen tehokkuus sekä tieteen ja tutkimuksen vaikuttavuus lisääntyvät.

- Yliopistojen on valittava, mihin tieteenaloihin tai teemoihin ne keskittyvät ja millä osa-alueilla ne haluavat nousta kansalliseen ja kansainväliseen kärkeen. Lisäksi niiden on varmistettava mahdollisuudet uusiin tutkimuksellisiin avauksiin, toteaa Kiuru.

Hän toivoo, että yliopistot ja tutkimuslaitokset hyödyntävät nyt avatun tietoaineiston tarjoamat mahdollisuudet strategisten valintojen, poisvalintojen ja yhteistyön kehittämisen pohjana.

Suomen tavoitteena on tietoon ja osaamiseen perustuva tuottavuuden ja talouden kasvu sekä kansainvälisen kilpailukyvyn saavuttaminen erikoistumalla korkeaa osaamista vaativille aloille. Huippuluokan tiede ja osaaminen ovat edellytys sille, että Suomessa syntyy innovatiivisia yrityksiä, yritykset menestyvät ja hakevat arvoketjun arvokkainta osaamista Suomesta ja yhteiskunta kehittyy ja menestyy.

Tieteen tila 2014 -raportin avoin tietoaineisto on esimerkki opetus- ja kulttuuriministeriön hallinnonalan päätöksenteon tilasto- ja tietopohjan vahvistamisesta ja näyttöön perustuvan politiikan kehittämisestä. Ensimmäistä kertaa voidaan näin laajan ja avoimesti saatavilla olevan tietoaineiston pohjalta tarkastella sekä käytössä olevien resurssien että erityisesti julkaisujen tieteellistä vaikuttavuutta ja verrata eri organisaatioita ja tieteenaloja toisiinsa kansallisesti ja kansainvälisesti.
_ _ _

Suomen Akatemia on arvioinut tieteen tilaa 1990-luvulta alkaen säännöllisin väliajoin. Tämänkertaisessa arviossa tarkasteltiin Suomen yliopistojen ja tutkimuslaitosten opetus- ja tutkimushenkilöstöä, tutkimusrahoitusta, julkaisutoimintaa ja bibliometrisin menetelmin mitattua tieteellistä vaikuttavuutta.

Raportti on luettavissa Suomen Akatemian sivulla

Lisätietoja: johtaja Riitta Maijala (OKM), puh. 02953 30388