Joensuun Steinerkoulu ja Oulun kristillinen koulu saivat opetuksen järjestämisluvat
Valtioneuvosto käsitteli torstaina 26.3. yksityisten yhteisöjen luvat perusopetuslaissa tarkoitetun opetuksen järjestämiseen. Lupahakemuksia oli kaikkiaan yhdeksän.
Valtioneuvosto myönsi Oulun seudun kristilliselle koululle ja Joensuun steinerkoululle esiopetusta ja vuosiluokkien 1-9 perusopetusta koskevat uudet kolmen vuoden määräaikaiset luvat. Porin kristillisen koulun esiopetusta ja vuosiluokkien 1-9 perusopetusta koskevaa määräaikaista lupaa jatkettiin kolmella vuodella ja Helsingin Juutalaisen koulun määräaikainen esiopetuksen järjestämislupa vakinaistettiin.
Valtioneuvosto hylkäsi Vihdin steinerkoulun kannatusyhdistys ry:n, Porvoon steinerkoulun kannatusyhdistys ry:n, Oulun Reggio-Emilia kannatusyhdistys ry:n, Jukola ry:n ja Sipilän varakoti Oy:n hakemukset.
Hakemuksen hylkäämisen perusteena oli, että luvan myöntämiselle ei ollut oikeudellisia edellytyksiä. Luvan myöntämiselle ei ollut alueellista, valtakunnallista, erityistä koulutus- tai sivistystarvetta tai hakijoiden ammatilliset ja taloudelliset edellytykset opetuksen asianmukaiseksi järjestämiseksi olivat puutteelliset.
Valtioneuvoston päätöksen myötä perusopetusta annetaan yhteensä 73 yksityisessä koulussa. Lisäksi perusopetusta järjestetään muille kuin oppivelvollisuusikäisille eräissä yksityisissä aikuislukioissa ja kansanopistoissa.
_ _ _
Lisätietoja:
- yksikön päällikkö Eeva-Riitta Pirhonen, (09) 160 77268
Valtioneuvosto voi myöntää rekisteröidylle yhteisölle tai säätiölle luvan perusopetuslaissa tarkoitetun perusopetuksen järjestämiseen. Luvan myöntämisen edellytyksenä on, että lupaa hakeva opetuksen järjestäjä on tehnyt kunnan kanssa sopimuksen opetuksen järjestämisestä. Tällöin järjestämisluvan myöntämisen edellytyksenä on, että opetuksen järjestäminen perustuu erityiseen koulutus- tai sivistystarpeeseen.
Lupa voidaan myöntää ilman kunnan suostumusta, mutta tällöin luvan myöntämisen edellytyksenä on alueellinen tai valtakunnallinen koulutus- tai sivistystarve. Tällöinkin lupa voidaan myöntää vain erityisopetuksen, vieraskielisen opetuksen tai erityiseen maailmankatsomukselliseen tai kasvatusopilliseen järjestelmään perustuvan opetuksen järjestämiseen.
Opetuksen järjestäjä vastaa siitä, että sen järjestämät ja hankkimat palvelut toteutetaan säädösten mukaisesti. Luvan myöntäminen perustuu valtioneuvoston vapaaseen harkintaan, jossa luvan hakijalla ei ole lakiin perustuvaa oikeutta luvan saamiseen. Valtioneuvosto voi päätyä lupaharkinnassa kielteiseen ratkaisuun, vaikka luvan oikeudelliset myöntämisedellytykset täyttyisivätkin.