Hyppää sisältöön

Gustafsson: Dialogen mellan vetenskap och samhälle bör förstärkas

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 22.5.2012 13.00
Pressmeddelande -

Enligt undervisningsminister Jukka Gustafsson bör vetenskapen och samhället i högre grad än nu föra en dialog sinsemellan. Ministern lyfte fram saken i sitt tal 22.5. vid Vetenskapsforumet i Helsingfors.

– Dialogen mellan vetenskap och samhälle är en värdefull och oundviklig bro som bör förstärkas. Det här betyder att vi beslutsfattare måste kunna utnyttja den forskningsdata som vi får ännu bättre. Å andra sidan bör ni forskare vara aktiva och kunna kommunicera på ett sådant sätt att forskningsinformationen når fram till beslutsfattarna i rätt tid. Timingen är viktig, sade Gustafsson.

Vetenskapsforumet ordnades för sjunde gången och hade som tema världens politisk-ekonomiska brytning och dess inverkan på samhället. I Vetenskapsforumet dryftade man olika sätt att lösa stora globala utmaningar för såväl vetenskapens som samhällets bästa.

– Vi lever i en tid då vi är i behov av goda råd. I Finland och i världen behöva nya tankar och framtidsvisioner om vart vi är på väg, om det så är frågan om ekonomi, globalisering, världens stora utmaningar, hållbar utveckling eller att trygga medborgarnas välfärd, sade Gustafsson.

– Man kan säga att globaliseringen på en gång har ökat människors välfärd, understött spridningen av teknologi och förbättrat ställningen hos miljarder invånare i utvecklingsländer. På samma gång har globaliseringen främjat faror som är svåra att kontrollera, som t.ex. finansmarknadernas instabilitet, ekonomisk ojämlikhet, miljöbelastning, ojämlikhet och marginalisering.

Som ett gott exempel på vetenskapens betydelse vid lösandet av samhälleliga utmaningar nämnde ministern 90-talets satsningar på kunnande. 1997 satsade man tre miljarder mark extra på forskning, vilket i kombination med en stark satsning på forskning från den privata sektorns sida inverkade positivt på ekonomins strukturförändring och på sysselsättningen. Finland klarade sig ur den djupaste krisen efter krigen och är nu ett av världens mest konkurrenskraftiga länder.

– Forskarnas och vetenskapsmännens uppskattningar om globaliseringens verkningar och de åtgärder som krävs togs på allvar i 90-talets Finland, och vi beslutsfattare och samhället satte igång med att förnya ekonomins strukturer och att satsa på kompetens och ny teknologi.

Ytterligare information: specialmedarbetare Aleksi Kalenius, tfn 040 125 1032

Jukka Gustafsson