Hyppää sisältöön

Gustafsson: Alla unga skall med hjälp av ungdomsgarantin få en studieplats efter grundstadiet

undervisnings- och kulturministeriet
Utgivningsdatum 21.5.2013 10.01
Pressmeddelande -

- Vid undervisnings- och kulturministeriet har vi i snabb takt kört igång ungdomsgarantin. Redan förra augusti fick den grundläggande yrkesutbildningen flera studieplatser i de områden där utbildningsutbudet i förhållande till befolkningsutvecklingen och arbetskraftsbehovet var mindre än i övriga områden, sade undervisningsminister Jukka Gustafsson då han talade vid informationsmötet för ungdomsgarantin den 21 maj. Informationsmötet var gemensamt för fyra ministerier.

Utbildningsgarantin är en del av ungdomsgarantin och hör till undervisnings- och kulturministeriet. Utbildningsgarantin verkställs genom ett flertal åtgärder.

- För att ungdomsgarantin skall lyckas är den första förutsättningen att övergången från den grundläggande utbildningen till andra stadiet fungerar snabbt och flexibelt. Av den orsaken reformerades grundera för antagningssystemet inom yrkesutbildningen från och med början av året så att de som avslutat sin grundläggande utbildning och som inte har en examen eller studieplats efter grundstadiet kan prioriteras i andra stadiets urval.

Den nya förordningen som gäller grunderna för antagningen till yrkesutbildning trädde i kraft från och med ingången av 2013. Förordningen tillämpas för första gången i den gemensamma antagningen 2013. Verkningarna kommer att synas i sin fulla omfattning från och med den gemensamma antagningen våren 2014. Ändringarna gör att de som nyss avslutat sin grundläggande utbildning samt personer som inte har en examen eller studieplats efter grundstadiet har företräde i andra stadiets urval.

- Ännu i vår kommer den gemensamma ansökan dock att verkställas enligt de nuvarande urvalsgrunderna, eftersom ibruktagandet av den nya modellen förutsätter en reform av de elektroniska ansökningstjänsterna.

De nya elektroniska ansökningstjänsterna tas i bruk hösten 2013, på prov. Samtidigt kommer man att testa den nya webbtjänsten opintopolku.fi, som är en ny systemhelhet inom projektet Webbtjänst för lärande.

Den andra centrala åtgärden i anslutning till utbildningsgarantin är ett tillräckligt utbud av yrkesutbildning och rätt allokering. För verkställandet av utbildningsgarantin allokeras i statens rambeslut för 2014-2017 en tilläggsfinansiering på 10 miljoner euro för 2014-2015 och 14 miljoner euro för 2016-2017.

- Ett kriterium för omplaceringen av elevantalet inom yrkesutbildningen är att ungdomsgarantin verkställs. Att studieplatserna allokeras på rätt sätt och att det finns tillräckligt många studieplatser i hela landet är en väsentlig sak när det gäller att förverkliga utbildningsgarantin, betonar Gustafsson.

- Tack vare tilläggsfinansieringen kan antalet studieplatser ökas i de områden där utbudet i förhållande till befolkningsutvecklingen är lägre än i andra områden. I övriga områden har man kunnat göra minskningen av studieplatser mera rimlig och anpassningen av utbildningsutbudet kommer att ske under en lägre tidsperiod än man först planerat. På grund av rambeslutet kommer det i framtiden att finnas tillräckligt med studieplatser i förhållande till åldersklassen, med beaktande av de regionalt specifika omständigheterna.

Satsningar på läroavtalsutbildning och kompetensprogrammet för unga vuxna

För att förverkliga ungdomsgarantin riktas finansiella tilläggsresurser även till läroavtalsutbildingen och inlärning på arbetsplatsen.

- I vårens rambeslut allokerades 17,8 miljoner euro i tilläggsfinansiering för utvecklandet av dessa för åren 2014-2015 och 22,7 miljoner euro för 2016-2017. Målet är att stärka ungas läroavtalsutbildning bl.a. genom att tillföra en förhandsperiod som inte verkställs som arbetasavtal. Meningen är att tröskeln att ingå ett läroavtal skall bli lägra för såväl arbetsgivaren som den studerande. Ersättningen till arbetsgivaren för en läroavtalselev höjdes från och med ingången av året. För tillfället ser det ut som om antalet unga som går från den grundläggande utbildningen direkt till läroavtalsutbildning mångdubblas.

- En betydande åtgärd som omfattas av utbildningsgarantin har också vidtagits. Kompetensprogrammet för unga vuxna sträcker sig från 2013 till 2016 och erbjuder unga i åldern 20-29 som saknar andra stadiets examen en möjlighet att avlägga en yrkesexamen antingen i skolform eller som läroavtal. Under programperioden riktas totalt 183 miljoner euro till projektet.

Övriga åtgärder som vidtas inom ramen för utbildningsgarantin och som hör till undervisnings- och kulturministeriets förvaltningsområde är reformen av utbildningar som förbereder för yrkesutbildning, effektiveringsprogrammet för genomströmningen inom tidsbegränsad utbildning, projektet JOPO - Flexibel grundläggande utbildning var mål är att minska och hantera skolavbrott, samt förberedande gymnasieutbildning för invandrare och personer med annat modersmål än finska eller svenska.

Ytterligare information:
- ministerns specialmedarbetare Martta October, tfn 0295 3 30132
- överdirektör Eeva-Riitta Pirhonen (UKM, strategi- och styrningsgruppen vid utbildningspolitiska avdelningen), tfn 0295 3 30258

www.ungdomsgaranti.fi